Wanneer je de Europese verkoopcijfers goed bestudeert, zie je een opvallend verschijnsel: modellen die allang dood en begraven zijn, worden als nieuwe auto verkocht. Zo heeft iemand in juli een nieuwe Fiat Multipla gekocht. Hoe zit dat?
In 2025 moeten de autofabrikanten aan strenge CO2-eisen voldoen voor hun wagenpark. Bij Volvo maken ze zich geen zorgen en ook Toyota gaat het waarschijnlijk redden. Maar bij andere merken breekt het angstzweet uit.
In Nederland wijken de autovoorkeuren behoorlijk af van Europa. Wij zweren bij een Kia Niro, Europa houdt het op de Dacia Sandero. En onze liefde voor Tesla slinkt en daarvan profiteert een groot Duits automerk.
Duitsland heeft voor zichzelf het ambitieuze doel gesteld om tegen 2045 volledig fossielvrij en klimaatneutraal wegverkeer te hebben. De vraag is echter of dit realistisch is. De auto-industrie eist nu dat brandstofleveranciers verplicht moeten meewerken.
Auto's krijgen steeds meer ADAS-veiligheidssystemen en ook de mogelijkheden op multimediagebied nemen toe. Maar zitten automobilisten daar eigenlijk wel op te wachten? Deze technische hoogstandjes kunnen de meeste bestuurders gestolen worden.
De Kia EV6 is nog maar drie jaar op de markt. Dat weerhoudt Kia er niet van om z’n elektrische middenklasser een update gegeven. Die heeft als belangrijkste ingrediënten een scherper design en een grotere actieradius.
Ga je op vakantie en weet je niet in welk land je een vignet moet hebben, hoe lang hij geldig is en wat de boete is als je niet betaalt? Wij zetten de prijzen (en de boetebedragen) van 2024 op een rij.
Ben jij zo’n liefhebber die vindt dat een hot hatch moet ronken en brullen? Snappen we. Maar is jou dat 30.000 euro waard? En vind je achterwielaandrijving niet leuker dan vierwielaandrijving? Misschien is de Volkswagen ID.3 GTX dan toch iets voor jou …
We kunnen opgelucht ademhalen: de Audi RS 3 (2024) heeft nog altijd een vijfcilinder onder de motorkap. Met 400 pk vermogen is-ie niet sterker geworden. Maar Audi schroeft wel de prijs op …
Ook het grote Chinese automerk Dongfeng wil het gaan maken in Nederland en de rest van Europa. Het eerste model is de Dongfeng Motor Box. Deze goedkope elektrische auto kun je al reserveren en is spotgoedkoop, vooral gezien de bizar luxe uitrusting.
De huidige generatie Mercedes S-klasse is nog maar twee jaar op de markt. Toch valt de vraag naar de Duitse topsedan nu al tegen. En dus grijpt Mercedes in. En hard ook.
Het lijkt een najaarstraditie te worden bij Renault: net als vorig jaar wordt de prijs van de Renault Megane E-Tech verlaagd. Al doet Renault het dit jaar net even anders.
Mazda heeft nog maar één elektrisch model: de Mazda MX-30. Die draait alweer eventjes mee en heeft een kleine actieradius. Daar ga je de wereld niet mee redden. Maar hulp is onderweg!
Wie vanaf 2035 in Europa een nieuwe auto wil kopen, moet elektrisch rijden. Maar de EU wil dat auto's nog groener worden. Daar is iets voor bedacht, waardoor auto's mogelijk nog duurder worden. Honda en Nissan denken echter een manier te hebben gevonden om dit te omzeilen.
Toyota heeft een grote terugroepactie op touw gezet. Bij 33.848 Toyota-eigenaren valt een brief op de mat met de vraag of ze met hun auto terug naar de dealer willen gaan. De reden zal je verbazen.
Audi en Dacia bouwen compleet verschillende auto’s, maar op één onderdeel denken hun boekhouders precies hetzelfde: de klant moet bijbetalen voor de frunk.
Geef elektrische auto's hun eigen rijbaan op de snelweg. Of biedt gratis parkeren in de stad aan. Zo wordt de aanschaf van elektrische auto's ook aantrekkelijk zonder subsidie. Dat vindt een topman van BMW.
Als je een elektrische auto zoekt en modellen wilt vergelijken, moet je van showroom naar showroom fietsen. Daar heeft de grootste batterijfabrikant ter wereld een oplossing voor gevonden.
Dat bepaalde AMG-modellen van Mercedes een viercilindertje onder de motorkap hebben, doet liefhebbers pijn. Maar in plaats van troostende woorden, zegt Mercedes doodleuk: stel je niet aan, vroeger wilde je ook geen smartphone en kijk nu eens.
Elektrische auto’s stuiten bij veel consumenten vooral op twee bezwaren: ze zijn te duur en hebben te weinig actieradius. Maar als we kijken naar de ontwikkelingen van de afgelopen 15 jaar, dan lijken die bezwaren binnenkort verleden tijd.
Tegenwoordig zijn touchscreens niet meer weg te denken uit auto's. Dat was een jaar of 20 terug nog heel anders. Laat staan een kleine 40 jaar geleden, toen deze auto met touchscreen op de markt kwam.
Dat je bij automerken soms moet bijbetalen voor een vrolijke carrosseriekleur, is bekend. Maar je raadt nooit wat het volgende automerk vraagt voor bijvoorbeeld iets simpels als de kleur rood.
Synthetische brandstoffen worden gezien als mogelijke redder van de verbrandingsmotor, maar de CEO van BMW ziet dat toch anders.
De uitrekbare laadkabel in de neus van de elektrische Fiat Panda lijkt op het snoer van een stofzuiger. Dit slimme idee gaat Fiat naar al zijn nieuwe elektrische modellen brengen.
Maserati heeft het moeilijk. Dat betekent niet dat het merk bij de pakken neerzit. Maak kennis met de feestelijk uitgedoste Quattroporte Grand Finale, de laatste Maserati met V8-motor.
Je moet je normaal gesproken al aan de maximum snelheid houden, maar deze week is het helemaal opletten. De politie houdt een grootschalige actie om hardrijders aan te pakken, ook wel de 'Operation Speed' genoemd.
Toyota is een nieuw veiligheidssysteem aan het testen, dat jou op kletsnatte en spekgladde wegen veel ellende kan besparen. Hierbij is het net alsof je onderweg bent met een professioneel autocoureur in plaats van je partner.
Het studiemodel van de Alpine A290 – afgeleid van de Renault 5 – had het stuur in het midden van het dashboard. Het zou wat zijn als de definitieve versie dat ook had. Maar nee …
"Herinnert u zich deze nog?" Dat was in een ver verleden een bekende radiojingle. Tegenwoordig kun je hem ook afspelen voor de Hyundai Bayon. Een facelift moet ervoor zorgen dat de CUV weer volop in de belangstelling komt.
Oude bekenden zoals de Volkswagen Golf en de Ford Focus, allemaal gevestigde namen met een sterk imago. Maar is er nog wel animo voor de oude rotten in het autovak?
Dat andere automerken hun elektrische ambities bijschaven is een ding, maar dat Volvo niet langer alles op alles zet om vanaf 2030 volledig elektrisch te zijn, neigt naar heiligschennis.
In de eerste helft van 2025 gaat een nieuwe goedkope Tesla in productie. Dit heeft Elon Musk bevestigt tijdens de presentatie van de financiële resultaten.
De Toyota C-HR kwam een klein jaar geleden op de markt voor minimaal 37.295 euro, maar de vanafprijs daalt nu al met 1300 euro. Voor nog meer voordeel moet je bij de plug-in hybride zijn, maar niet op de manier hoe jij denkt.
De wegenwacht van de ANWB ziet het aantal lekke banden zienderogen toenemen. Dat auto's steeds zwaarder worden, is een van de oorzaken.
Ja hoor, er is weer een nieuw Chinees automerk. De Jaecoo J7 komt in 2025 en gaat de strijd aan met de Kia Sportage, Hyundai Tucson en Nissan Qashqai. Hoe liggen de kansen?
Het aantal automerken dat aan de rem trekt wat betreft de overgang naar elektrisch rijden, wordt alsmaar groter. Ook Porsche mengt zich in het rijtje.
De instapversie van de Hyundai i20 zit voortaan beter in zijn spullen en er is een nieuwe topuitvoering: de i20 N Line. Wij twijfelen vooral over welke benzinemotor je moet nemen.
Ken je het merk Zastava nog? Op de plek waar ooit deze oude Joegoslavische rammelbakken van de band liepen, staat nu een van de modernste autofabrieken van Europa. Stellantis gaat in Servië de Fiat Panda bouwen, maar het land heeft meer troefkaarten om heel belangrijk te worden in de autowereld.
Van het Chinese Leapmotor gaan we nog veel horen. De Leapmotor T03 wordt samen met Stellantis gebouwd en is een spotgoedkope elektrische auto, met een prijs die waarschijnlijk onder de 20.000 euro blijft. Al in het najaar van 2024 komt de Dacia Spring-concurrent op de markt.
De batterij van een elektrische auto is zo kostbaar, dat meteen de hele auto peperduur wordt. Onderdelenbouwer Bosch weet hoe automerken hun EV’s goedkoper kunnen maken, zonder actieradius in te leveren.
Waar de autoshow van Genève is gesneuveld, blijkt die in Parijs nog springlevend. Meerdere automerken hebben zich al aangemeld voor de beurs in oktober 2024. Er zijn zelfs al primeurs aangekondigd.
Als je een tweedehandse elektrische auto’s wilt kopen en daarbij 2000 euro aan SEPP-subsidie denkt op te strijken, dan ben je nu te laat. De subsidiepot voor gebruikte EV's is helemaal leeg.
De Hyundai i10 kostte nog 18 mille, maar is er in het vervolg vanaf 20.295 euro. Duurder dus. Maar hier krijg je wel wat voor terug.
Ook Audi zegt het nu hardop: het gaat echt nog even duren voor we allemaal in elektrische auto's rijden. Maar voordat petrolheads nu heel hard gaan juichen: de baas van Audi zegt er meteen bij dat van uitstel geen afstel komt. De toekomst is en blijft elektrisch.
De Olympische Spelen van 2024 worden gezien als de duurzaamste ooit. Toch luiden wetenschappers de noodklok. En dat heeft allemaal te maken met één bepaald Toyota-model ...
Je kijkt naar het koopje van de maand: de Volkswagen ID. Unyx kost 26.500 euro, heeft een actieradius van 600 kilometer en is bijna net zo groot als de Tesla Model Y. Je kunt hem nu bestellen, mits je in China woont.
Wij houden een lijst bij met onze grootste ergernissen. In 2021 stoorden we ons behalve aan overijverige veiligheidssystemen en onduidelijke laadtarieven ook aan nepuitlaten. Audi is er nu ook helemaal klaar mee.
Het kan zijn dat je over een paar jaar weer een gloednieuwe Autobianchi of Innocenti ziet rijden. Maar dan zijn ze net zo Italiaans als een bord babi pangang.
Jaguar zet een dikke vette streep door maar liefst vijf modellen. De reden laat zich raden.
BMW deelt een forse tik uit aan zijn rivalen Audi en Mercedes. De verkoop van elektrische BMW's zit flink in de lift, terwijl de andere Duitse premiummerken juist moeite hebben hun EV's aan de man te brengen.