Wanneer is een auto een youngtimer?
Een youngtimer is een auto die tussen de pakweg 15 en 40 jaar oud is, volgens de datum van eerste toelating (DET), die op het kentekenbewijs is vermeld. Dit betekent dat een auto uit bijvoorbeeld 2009 sinds 2024 als youngtimer kan worden gezien. De term youngtimer is niet officieel gedefinieerd in wetgeving, maar wordt vaak gebruikt om een auto aan te duiden die ouder is dan een reguliere occasion, maar die nog niet de oldtimerstatus heeft bereikt. Pas vanaf een leeftijd van 40 jaar of ouder is sprake van een oldtimer. Youngtimers kunnen klassiekers in de dop zijn, maar het zijn ook gewoon relatief praktische, betrouwbare auto's voor dagelijks gebruik. Deze categorie auto’s is ook populair vanwege hun karakter en de gunstige belastingregels voor zakelijk rijders.
Youngtimers zijn geliefd onder autoliefhebbers vanwege het feit dat ze vaak een uitgesprokener karakter hebben dan nieuwe auto’s waardoor de rijbeleving ook leuker is. Vooral de modellen uit de jaren 90 en vroege jaren 2000 worden als youngtimer beschouwd, zoals de BMW 5-serie (E39), Audi A6 (C5) en Volvo V70 Classic. Deze auto's combineren modern rijcomfort met een authentiek analoog rijgevoel dat in moderne auto's vaak ontbreekt.
Waarin verschilt een youngtimer van een oldtimer of een gewone occasion?
Een youngtimer is zoals de naam al aangeeft jonger dan een oldtimer. In Nederland is een auto pas een oldtimer als hij minimaal 40 jaar oud is. Vanaf die leeftijd komt een oude auto in aanmerking voor vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB). Occasions zijn gewone gebruikte auto’s die in principe jonger zijn dan 15 jaar; die hebben ook nog geen bijzondere fiscale of historische status.
Een youngtimer heeft anders dan een oldtimer nog geen vrijstelling van MRB en is vaak uitgerust met modernere techniek en technologie. Bij zakelijk gebruik is een youngtimer in vergelijking met een vergelijkbare reguliere occasion doorgaans goedkoper in zakelijke bijtelling, wat hem ook voor ondernemers een aantrekkelijk alternatief maakt. Bijkomend voordeel: je hebt nauwelijks nog afschrijving op je youngtimer. Sterker nog: de kans bestaat dat je auto uiteindelijk in marktwaarde stijgt.
Veel youngtimers zijn al uitgerust met eigentijdse rijhulpsystemen als ABS en airbags, wat de auto’s veiliger in het gebruik maakt dan oudere oldtimers. Voor dagelijks gebruik zijn auto’s zoals de Mercedes-Benz E-klasse W211, de Saab-9-5 en de oudere Lexus GS populaire opties.
De youngtimer regeling en belastingvoordelen
Wat houdt de youngtimer regeling in?
De youngtimer regeling maakt het fiscaal aantrekkelijk om een zakelijke auto van 15 jaar of ouder te rijden. Voor een nieuwe zakelijke auto wordt de bijtelling berekend over de oorspronkelijke cataloguswaarde, maar voor een youngtimer wordt de bijtelling berekend over de dagwaarde. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten.
Voor ondernemers is dit vooral een groot voordeel als de auto oorspronkelijk een hoge cataloguswaarde had. Een luxe sedan zoals een BMW 7-serie uit 2008, die destijds 100.000 euro kostte, heeft nu een dagwaarde van bijvoorbeeld 8.000 euro. De bijtelling wordt dan over dat lagere bedrag berekend, wat een groot belastingvoordeel oplevert.
Hoe werkt de bijtelling voor een youngtimer?
Bij een reguliere nieuwe of jonge zakelijke auto bedraagt de bijtelling meestal 16 tot 22% van de oorspronkelijke cataloguswaarde. Bij een youngtimer wordt de bijtelling berekend over de dagwaarde, met een vast tarief van 35%. Aangezien de dagwaarde van een auto van 15 jaar of ouder veel lager ligt dan de cataloguswaarde, levert dit dus vaak een flinke besparing op. Ook kunnen ondernemers de BTW op de onderhouds- en brandstofkosten voor hun youngtimer aftrekken van de belasting, wat nog eens extra financieel voordeel oplevert.
Gaat de youngtimer regeling verdwijnen?
Er zijn regelmatig discussies over het afschaffen van de youngtimer regeling, maar op dit moment blijft deze regeling bestaan. Voor zakelijk rijders die een youngtimer overwegen, is het echter verstandig om op de hoogte te blijven van mogelijke wetswijzigingen. Je weet tegenwoordig immers maar nooit. De regeling bestaat in de huidige vorm sinds 2016 en is na 2022 niet meer gewijzigd, behalve dan dat de belastingschijven lichtjes zijn aangepast.
Soms wordt gespeculeerd over de vraag of en wanneer de overheid de regeling wil aanpassen, omdat steeds meer ondernemers gebruikmaken van dit belastingvoordeel. Vooralsnog is er echter nog geen officiële aankondiging dat de regeling verdwijnt.
Kosten en verzekeringen voor een youngtimer
Wegenbelasting en apk
Youngtimers zijn niet vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB). Vrijstelling is pas aan de orde als je een oldtimer van 40 jaar of ouder hebt. De hoogte van de MRB hangt af van het gewicht van de auto, de brandstofsoort die die verbruikt en de woonplaats van de eigenaar. Auto’s ouder dan 30 jaar hoeven daarentegen wel minder vaak een apk-keuring te ondergaan; vanaf 50 jaar zijn oldtimers zelfs volledig vrijgesteld.
Voor auto’s tussen de 15 en 30 jaar oud geldt dat ze jaarlijks apk-gekeurd moeten worden. Dit is vooral belangrijk bij oldtimers met roestgevoelige carrosserieën, zoals de oude Alfa Romeo’s en oudere Franse modellen.
Youngtimer verzekering
Voor een youngtimer kun je kiezen voor een speciale youngtimer verzekering. Deze biedt vaak gunstigere voorwaarden dan een standaard verzekering, zoals dekking op basis van taxatiewaarde in plaats van dagwaarde. Dit voorkomt problemen bij schade of total loss. Een youngtimer verzekering is vaak voordeliger dan een reguliere autoverzekering, vooral als je een beperkt aantal kilometers per jaar rijdt.
Milieuzones en youngtimers
Steeds meer steden voeren milieuzones in, waarbij vooral oude diesels worden geweerd. Youngtimers met een dieselmotor hebben hierdoor geen toegang tot sommige stadscentra. Sommige steden bieden echter ontheffing voor oldtimers met een historisch kenteken.
Het is dus verstandig om de website milieuzones.nl en de lokale regelgeving goed te controleren voordat je een youngtimer met dieselmotor aanschaft. Voor benzineauto’s zijn de beperkingen minder streng, waardoor die vaak een betere keuze zijn als je toegang wilt houden tot de meeste binnensteden.
Waar let je op bij de aanschaf van een youngtimer?
Bij aankoop van een youngtimer let je natuurlijk op de algehele staat van de auto. Vooral de onderhoudshistorie is essentieel: een auto met een goed gedocumenteerde onderhoudsgeschiedenis is waarschijnlijk vaak betrouwbaarder en waardevaster.
Technische staat: laat een aankoopkeuring uitvoeren om eventuele verborgen gebreken te vinden en zo mogelijk te laten herstellen – of de koopprijs aan te passen.
Onderhoud en onderdelen: controleer of onderdelen voor jouw youngtimer nog goed verkrijgbaar en betaalbaar zijn.
Fiscale voordelen: bereken de bijtelling om te zien of de youngtimer regeling inderdaad gunstig en voordelig is.
Waardeontwikkeling: sommige youngtimers stijgen in waarde, terwijl anderen juist in prijs dalen. Hou de marktontwikkelingen in de gaten voordat je je definitieve keus bepaalt.