Wat is wettelijke garantie bij een auto?
Wettelijke garantie is het recht dat je hebt als consument wanneer je een product koopt. Dat geldt ook voor auto's. Volgens de wet moet een product – en dus een auto – voldoen aan wat je als koper redelijkerwijs mag verwachten. Gaat de auto kort na aankoop stuk door een euvel dat al bestond? Dan moet de verkoper dit oplossen. Dit geldt voor zowel nieuwe als tweedehands auto’s.
Verschil wettelijke garantie en fabrieksgarantie
Veel mensen verwarren wettelijke garantie met fabrieksgarantie. Fabrieksgarantie is een extra service van de fabrikant. Dit betekent dat de fabrikant belooft defecten binnen een bepaalde periode kosteloos te repareren. Dit kan bijvoorbeeld twee, drie of zelfs vijf jaar zijn, afhankelijk van het merk. Maar als de fabrieksgarantie is verlopen, blijft de wettelijke garantie gewoon gelden. Dus ook zónder fabrieksgarantie kun je in sommige gevallen nog verhaal halen bij de verkoper.
Wat valt er onder wettelijke garantie auto?
Onder de wettelijke garantie auto valt alles wat je als koper redelijkerwijs mag verwachten van de auto. Koop je een jonge occasion met lage kilometerstand? Dan mag je verwachten dat de auto goed functioneert. Bij een oudere auto met veel kilometers ligt dat anders. Het hangt dus af van:
- De leeftijd van de auto.
- De kilometerstand.
- De verkoopprij.
- De mededelingen van de verkoper bij de koop.
Kortom, een auto van tien jaar oud met 250.000 km op de teller zal andere verwachtingen scheppen dan een drie jaar oude auto met 50.000 km. Bij een defect wordt gekeken of het gebrek al aanwezig was bij de aankoop.
Wettelijke garantie tweedehands auto
Bij een tweedehands auto gelden dezelfde regels als bij een nieuwe auto. Kocht je de auto bij een erkende garage of een dealer? Dan heb je recht op een auto die voldoet aan wat je mag verwachten. Koop je de auto van een particulier? Dan gelden minder strenge regels, omdat particulieren niet onder dezelfde consumentenbescherming vallen als bedrijven.
Toch heb je ook bij een particulier recht op een auto die functioneert zoals afgesproken. Staat in de advertentie ‘perfecte staat’ en blijkt de auto een versleten koppeling te hebben? Dan kun je de verkoper hierop aanspreken. Maar als je een auto koopt als 'opknapper', dan mag je minder verwachten.
Hoe lang wettelijke garantie auto?
Er staat geen vaste termijn voor hoe lang wettelijke garantie auto geldt. Het gaat erom wat je redelijkerwijs mag verwachten. Bij een nieuwe auto is dat langer dan bij een oudere occasion. Een tweedehands auto van een paar jaar oud die plotseling een ernstige motorstoring krijgt? Dan kun je mogelijk aanspraak maken op garantie.
Bij een auto van tien jaar oud met een hoog aantal kilometers ligt dit moeilijker. Toch betekent dit niet dat je helemaal geen rechten hebt. Heeft de verkoper een ernstige verborgen gebrek verzwegen? Dan kun je hier nog steeds aanspraak op maken.
Meningsverschil met verkoper
Soms probeert een verkoper onder de garantie uit te komen. Krijg je een ‘pech gehad!’ als antwoord? Dan kun je deze stappen ondernemen:
- Schriftelijk reclameren – stuur een e-mail of brief waarin je de verkoper vraagt om het probleem op te lossen.
- Beroep doen op consumentenrecht – wijs de verkoper op je wettelijke rechten.
- Geschillencommissie of rechtsbijstand – kom je er niet uit? Dan kun je juridische stappen overwegen.
Voorkomen is beter dan genezen
Voorkomen is altijd beter dan achteraf je gelijk moeten halen. Let daarom bij aankoop op het volgende:
- Koop bij een betrouwbare dealer of erkend autobedrijf.
- Controleer of de auto onderhoudsdocumentatie heeft.
- Maak een proefrit en let op vreemde geluiden of rijgedrag.
- Vraag of er garantie wordt aangeboden, zoals BOVAG-garantie.
Wat maakt een product goed?
Een goed product kun je een bepaalde tijd zonder problemen gebruiken. Hoe lang dat precies is, hangt af van het soort product. Zo hoort een wasmachine langer mee te gaan dan een paar kinderschoenen. Wat je van een product mag verwachten, hangt af van verschillende factoren:
- Wat de verkoper of reclame belooft (bijvoorbeeld: als een horloge als waterdicht wordt aangeprezen, moet je ermee kunnen zwemmen).
- Het merk.
- De prijs.
- Of het nieuw of tweedehands is.
Ook als je iets in de uitverkoop koopt, heb je recht op een deugdelijk product.
Wanneer is een product niet in orde?
Een product is ondeugdelijk als:
- Het niet compleet is.
- Het beschadigd is.
- Het niet werkt of niet naar behoren functioneert.
- Je het niet kunt gebruiken zoals de verkoper of fabrikant heeft aangegeven.
Wie moet bewijzen dat een product defect is?
Is er binnen 12 maanden na aankoop iets mis met het product? Dan moet de verkoper aantonen dat dit door verkeerd gebruik komt. Gaat het product pas na een jaar of langer kapot? Dan ligt de bewijslast bij jou: je moet kunnen aantonen dat het defect te wijten is aan het product zelf en niet aan verkeerd gebruik.
Wettelijke garantie in het kort
Wettelijke garantie auto betekent dat je als koper recht hebt op een deugdelijke auto. Wat je precies mag verwachten, hangt af van de leeftijd, kilometerstand en prijs van de auto. Wettelijke garantie is niet hetzelfde als fabrieksgarantie, maar blijft ook gelden na het verlopen van fabrieksgarantie. Wees alert bij aankoop en weet wat je rechten zijn. Dan sta je sterker als er toch iets mis blijkt te zijn met je auto.