Wat is een oldtimer?
In Nederland wordt een auto officieel als oldtimer beschouwd als die minimaal 40 jaar oud is. De leeftijd van de auto wordt bepaald op basis van de datum van eerste toelating (DET). Die staat vermeld op het kentekenbewijs. Tot 2014 werd een auto al als oldtimer gezien vanaf 25 jaar, maar deze regel is aangescherpt. Sindsdien vallen auto’s die tussen wal en schip vielen – nu nog alleen die van de bouwjaren 1985-1989 – onder een overgangsregeling.
Een oldtimer onderscheidt zich van een moderne auto behalve door zijn ouderdom ook door zijn klassieke designen vaak eenvoudiger techniek, zonder moderne rijhulpsystemen. Veel liefhebbers waarderen de nostalgie en de mechanische puurheid van een oldtimer, die vaak ook door de eigenaar zelf wordt onderhouden.
Oldtimers kúnnen aantrekkelijk zijn als investering, maar dan moet je de markt wel goed kennen. Sommige modellen stijgen flink in waarde, afhankelijk van zeldzaamheid en historische relevantie. Denk bijvoorbeeld aan klassiekers als de Porsche 911 en de Ford Mustang uit de jaren 60 en 70.
Verschil tussen oldtimer, youngtimer en klassieker
Deze termen zijn niet officieel gedefinieerd, maar alleen de term ‘oldtimer’ heeft door diverse regelingen min of meer een officiële status. Een oldtimer is minstens 40 jaar oud en komt meestal in aanmerking voor belastingvrijstelling– tenzij je je oldtimer bedrijfsmatig gebruikt.
De term ‘youngtimer’ is eigenlijk afkomstig uit de autosport en is bedoeld voor auto’s die niet in aanmerking komen voor historische races voor klassiekers en oldtimers, maar ook te oud zijn voor de reguliere racerij. In de praktijk geldt de benaming youngtimer nu voor auto’s die nog niet de oldtimerstatus hebben – dus jonger zijn dan 40 jaar – maar eigenlijk ook te oud zijn voor de reguliere occasionhandel, dus ouder dan zo’n 15 jaar. Youngtimers zijn vaak populair bij zakelijk rijders vanwege de gunstige bijtellingsregeling voor youngtimers.
Klassieke auto’s vallen niet in een wettelijke categorie. Klassieker is een aanduiding voor modellen met een emotionele of historische waarde en betekenis. Een klassieke auto kan dus zowel een oldtimer als een youngtimer zijn, maar hoeft niet per se aan de leeftijdscriteria te voldoen. In veel gevallen is een klassieker een model dat door liefhebbers wordt gewaardeerd.
Kun je nog oldtimer rijden als vanaf 2035 de verkoop van benzineauto’s is verboden?
Het Europees Parlement heeft besloten dat vanaf 2035 alleen nog nieuwe elektrische auto’s mogen worden verkocht. Dit betekent echter niet dat brandstofauto’s – ook oldtimers – verboden worden. Het is echter niet te voorspellen hoelang je nog kunt rijden met je oldtimer. Reken erop dat er steeds meer beperkingen komen. Steeds meer steden stellen milieuzones in en de eisen worden steeds strenger, waardoor toegang steeds moeilijker wordt. Ook zullen brandstofprijzen stijgen door hogere accijnzen en op langere termijn schaarste aan fossiele brandstoffen en minder aanbod – wat het rijden met je oldtimer duurder en moeilijker maakt.
Maar er wordt ook gewerkt aan alternatieve brandstoffen, zoals synthetische brandstof (e-fuel), die uitkomst kan bieden voor oldtimerliefhebbers. Er zijn ook eigenaars die hun oldtimer van een elektrische aandrijflijn laten voorzien.
Dus hoewel vanaf 2035 alle nieuwe auto's elektrisch moeten zijn, blijven oldtimers toegestaan. Mogelijk komt er een overgangsperiode waarin specifieke regels voor klassieke voertuigen gelden, zoals bijvoorbeeld een speciale vrijstelling of een beperkte ontheffing voor recreatief gebruik.
Oldtimers en milieuzones: mag je overal rijden?
We schreven het al: steeds meer Nederlandse steden stellen milieuzones in. Oldtimers zijn meestal vrijgesteld van deze regels. Sommige steden bieden ook een ontheffing voor historische voertuigen, maar dit verschilt per gemeente. Check altijd de milieuregels van jouw stad.
Oldtimerbezitters kunnen voor buitenlandse milieuzones in sommige landen, zoals Duitsland en Frankrijk, een speciaal vignet nodig hebben. Bereid je dus voor.
Wanneer is een auto een oldtimer voor de verzekering?
Voor een oldtimerverzekering gelden vaak strengere voorwaarden dan bij reguliere autoverzekeringen. Aan de andere kant hanteren verzekeraars vaak een lagere minimumleeftijd voor een oldtimerverzekering: die kan bijvoorbeeld ook 25 of 30 jaar zijn. De verzekering stelt ook een aantal beperkende voorwaarden, bijvoorbeeld:
een beperkt aantal kilometers per jaar (bijvoorbeeld 7.500);
geen dagelijks gebruik, alleen recreatief rijden;
taxatiewaarde in plaats van dagwaarde als basis voor de verzekering en de premie.
Verder eisen sommige verzekeraars dat de oldtimer wordt gestald in een afgesloten garage en niet in de open lucht. Dit helpt niet alleen bij het behoud van de auto, maar vermindert ook het risico op vandalisme en diefstal. Sommige polissen bieden speciale evenementen- of rallydekking, mocht je je oldtimer willen inzetten voor klassieke rally’s of oldtimershows.
Meer informatie over oldtimerverzekeringen? Bekijk de verzekeringspagina’s op AutoScout24.
De oldtimerregeling: belastingvoordelen en uitzonderingen
Voor oldtimers biedt de overheid een belangrijk belastingvoordeel: voertuigen die 40 jaar of ouder zijn, zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB). Dit geldt automatisch, tenzij het voertuig bedrijfsmatig wordt gebruikt. Vrachtauto’s en bussen komen alleen in aanmerking als ze privé worden gebruikt. Voor auto’s tussen de 26 en 40 jaar oud geldt de overgangsregeling voor oldtimers. Je betaalt dan een kwart van het reguliere MRB-tarief, mits de auto in december, januari en februari niet op de openbare weg komt. Controleer via de Belastingdienst of jouw oldtimer onder de regeling valt.
Bijtelling en oldtimers
Voor oldtimers is bijtelling meestal geen relevant onderwerp, omdat deze auto’s vaak niet zakelijk worden gereden. Voor youngtimers geldt echter een aantrekkelijke fiscale bijtellingsregeling die voordelig kan zijn voor zakelijk rijders.
Verdwijnen oldtimerregeling: toekomst van belastingvoordelen
Er wordt regelmatig gediscussieerd over het verdwijnen van de oldtimerregeling. Omdat milieuregels steeds strenger worden, kan het belastingvoordeel in de toekomst aangepast of afgeschaft worden. Vooralsnog blijft de 40-jaarregel echter bestaan. Maar in sommige politieke kringen wordt gesproken over extra belastingheffingen voor oudere voertuigen die vervuilender zijn dan moderne auto’s. Dit kan gevolgen hebben voor diesel- en benzine-oldtimers met een hogere CO2-uitstoot.
Waar let je op bij de aanschaf van een oldtimer?
Bij aankoop van een oldtimer let je natuurlijk op de algehele staat van de auto – je hebt je goed voorbereid en weet al een heleboel over de auto en zijn zwakke punten. Ook de onderhoudshistorie is essentieel: een auto met een goed gedocumenteerde onderhoudsgeschiedenis is waarschijnlijk betrouwbaarder en waardevaster.
Technische staat: laat een aankoopkeuring uitvoeren door een specialist, om eventuele verborgen gebreken te vinden en zo mogelijk te laten herstellen – of de koopprijs aan te passen.
Onderhoud en onderdelen: een oldtimer heeft meer zorg en onderhoud nodig dan een moderne auto, controleer of er nog onderdelen voor jouw oldtimer verkrijgbaar zijn.
Sommige oldtimers stijgen in waarde, maar er is geen garantie
Sommige oldtimers stijgen op langere termijn in waarde, maar niet allemaal. Oldtimers blijven vooral een passieproject en een hobby. Zoek je een model met potentieel als investering? Kijk dan goed rond en leer de oldtimermarkt goed kennen.