Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Verklaring geen privégebruik auto

Als je een auto van de zaak rijdt en die niet privé gebruikt, kun je een verklaring ‘geen privégebruik auto’ aanvragen bij de Belastingdienst. Daarmee voorkom je dat je bijtelling moet betalen. Maar hoe werkt dat precies?

Wat is de verklaring geen privégebruik auto?

De Belastingdienst beschouwt een zakelijke auto waar je meer dan 500 kilometer per jaar privé mee rijdt als loon in natura (wetgeving). Dat betekent: bijtelling betalen. Maar als je die auto uitsluitend zakelijk gebruikt (en dus onder die 500 kilometer privégebruik blijft), kun je de Belastingdienst verklaring geen privégebruik auto indienen. Daarmee geef je officieel aan dat je geen bijtelling hoeft te betalen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar de Belastingdienst neemt het niet zomaar aan. Je moet kunnen aantonen dat je inderdaad niet of nauwelijks privé rijdt. En daar gaat het soms mis.

Wanneer een verklaring geen privégebruik auto aanvragen?

Je vraagt de verklaring aan als:

  • Je een auto van de zaak rijdt en privégebruik wilt beperken tot minder dan 500 km per jaar
  • Je zeker weet dat je geen bijtelling wilt en de regels kunt naleven
  • Je bereid bent een sluitende rittenregistratie bij te houden (daar komen we zo op terug)

Dien de aanvraag in bij de Belastingdienst. Na akkoord hoef je geen bijtelling meer te betalen. Maar pas op: de controle is streng!

Hoe controleert de Belastingdienst privégebruik auto?

De Belastingdienst vertrouwt niet blind op je verklaring en heeft verschillende manieren om te controleren.

Rittenregistratie
Je moet kunnen bewijzen dat je minder dan 500 kilometer privé hebt gereden. Dat betekent: een sluitende rittenregistratie bijhouden. Hierin noteer je per rit:

  • Datum
  • Begin- en eindstand van de kilometerstand
  • Adres van vertrek en aankomst
  • Het doel van de rit

Rij je een keertje naar oma? Dan telt dat mee als privégebruik. Even langs de supermarkt op weg naar huis? Ook privégebruik.

Camera’s en scanauto’s: de Belastingdienst kan gegevens opvragen van tolpoortjes, parkeerapps en ANPR-camera’s langs de snelweg. Zien ze een afwijking? Dan moet jij bewijzen dat het zakelijk was.

Boekhouding en tankbonnen: ook bonnetjes kunnen je de das omdoen. Staat je tankpas op naam van de zaak, maar wordt er opeens in het weekend getankt bij een pompstation ver van je werk? Dan kunnen er vragen worden gesteld.

Kortom: de Belastingdienst controleert steeds slimmer. Je moet écht goed opletten als je deze verklaring gebruikt.

men, press, journalist, paper

Wanneer verklaring geen privégebruik auto intrekken?

Soms verandert je situatie en is de verklaring niet langer van toepassing. Dan moet je de verklaring geen privégebruik auto intrekken. Dat doe je in de volgende gevallen:

  • Je gaat tóch meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden
  • Je stopt met werken of krijgt een andere regeling met je werkgever
  • De auto gaat de deur uit en je krijgt een nieuwe
  • Trek je de verklaring niet op tijd in, maar blijkt later dat je toch privé hebt gereden? Dan krijg je alsnog een naheffing. Inclusief rente en een mogelijke boete.

Hoe bereken je btw privégebruik auto?

Naast de bijtelling voor de loonbelasting is er ook btw waar je rekening mee moet houden.

Hoe bereken je btw privégebruik auto?

Werkgevers kunnen de btw op de aanschaf, lease en onderhoud van een zakelijke auto terugvragen. Gebruik je de auto ook privé? Dan moet je over dat deel btw afdragen. Dit gebeurt vaak op basis van een forfaitaire berekening: 2,7% van de cataloguswaarde van de auto inclusief btw. Wil je het nauwkeuriger doen? Dan moet je een kilometerregistratie bijhouden en de btw over het werkelijke privégebruik betalen.

Wat is excessief privégebruik auto?

Soms is het privégebruik van een zakelijke auto zó hoog dat het opvalt. Dan spreken we van excessief privégebruik auto. Dit gebeurt bijvoorbeeld als:

  • De auto voornamelijk in het weekend wordt gebruikt
  • Er veel tank- en parkeerkosten buiten werktijden zijn
  • Er opvallend veel ritten naar recreatieve bestemmingen worden gemaakt

De Belastingdienst kan bij excessief privégebruik ingrijpen en je alsnog een bijtelling en btw-afdracht opleggen.

Hoe voorkom je problemen?

Wil je de belastingdienst verklaring geen privégebruik auto gebruiken zonder risico op naheffingen? Let dan op deze punten:

  • Houd een sluitende rittenregistratie bij: er zijn handige apps en GPS-systemen die dit automatisch doen. Dat scheelt een hoop gedoe
  • Wees consequent: gebruik de auto écht niet privé. Een weekendtripje of even naar de bouwmarkt kan je al in de problemen brengen
  • Trek de verklaring op tijd in: twijfel je of je onder de 500 km blijft? Speel op safe en trek de verklaring tijdig in
  • Zorg voor bewijs: bewaar tankbonnen, kilometerstanden en andere relevante documenten. Mocht er een controle komen, dan heb je alles bij de hand

Verklaring geen privégebruik auto in het kort

De verklaring geen privégebruik auto is een handige manier om bijtelling te voorkomen, maar het is geen vrijbrief. De Belastingdienst controleert streng en gebruikt steeds slimmere technieken om privégebruik op te sporen. Houd je administratie goed bij, wees eerlijk over je gebruik en trek de verklaring in als je de limiet van 500 kilometer overschrijdt. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

FAQ

Een enkele privérit kan al problematisch zijn als je daardoor over de grens van 500 kilometer per jaar heen gaat. In theorie moet je dan direct de verklaring geen privégebruik auto intrekken. Een foutje is snel gemaakt, maar de Belastingdienst kan je administratie opvragen en controleren. Het risico? Een naheffing met boete en rente.

Ja, dat kan. Als de Belastingdienst vaststelt dat je meer dan 500 kilometer privé hebt gereden, kunnen ze je verklaring met terugwerkende kracht intrekken. Dit betekent dat je alsnog de bijtelling moet betalen over het hele jaar, plus rente en eventueel een boete.

Ja, de regeling geldt ook voor elektrische auto’s van de zaak. Zelfs als je thuis de auto oplaadt en de kosten door je werkgever worden vergoed, verandert dit niets aan de Belastingdienst verklaring ‘geen privégebruik auto’. Maar let op: ook hier geldt de maximale 500 km privégebruik per jaar.

Dat telt als privégebruik. Het maakt niet uit wie achter het stuur zit, zolang de auto wordt gebruikt voor iets anders dan zakelijke ritten, gaat het van je 500 kilometer privéquotum af. Zelfs een kort ritje kan gevolgen hebben.

Ja, dat kan. Zolang je voldoet aan de voorwaarden (minder dan 500 km privégebruik per jaar), kun je opnieuw een verklaring geen privégebruik auto aanvragen bij de Belastingdienst. Maar wees voorbereid op extra controles, vooral als je eerder de verklaring hebt moeten intrekken.

De Belastingdienst beoordeelt ritten op basis van je rittenregistratie, maar kan ook kijken naar:

  • Tijdstippen en locaties (bijvoorbeeld: bezoek aan een pretpark in het weekend)
  • Tankbonnen en parkeergegevens
  • ANPR-camera’s en tolpoortregistratie.

De Belastingdienst verwacht dat je bij een controle duidelijk kunt uitleggen waarom een rit zakelijk was.

Twijfel je over een rit? Noteer het goed in je administratie!

Deel artikel

Alle artikelen

Oldtimer

Wanneer is een auto een oldtimer?

Advies · Wetgeving
ADV-38

Alles over de autogordel

Advies · Wetgeving
ADV-35

Youngtimers in Nederland: wat zijn de voordelen en de regels?

Advies · Wetgeving
Ontdek meer