Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijbewijs verlengen: hoe werkt dat?

Het verlengen van je rijbewijs is essentieel voor elke automobilist. Ontdek stap voor stap hoe dit in zijn werk gaat. Ook leggen we uit wanneer je een medische keuring nodig hebt en welk rijbewijs je nodig hebt in het buitenland.

Rijbewijs verlengen: deze stappen moet je nemen

Het verlengen van je rijbewijs in Nederland is relatief eenvoudig, maar er zijn enkele stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Controleer de vervaldatum

Je rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Best lang dus, maar daardoor kun je wel snel vergeten wanneer de einddatum is. Kijk gelijk eens op je rijbewijs wanneer die verloopt. Begin ruim van tevoren met het proces van verlengen, om te voorkomen dat je zonder geldig rijbewijs komt te zitten.

Aanvraag indienen

Je kunt de verlenging van je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je officieel woont. Dit kan vaak online via de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) of van je gemeente. Liever niet digitaal? Je kunt ook het gemeentehuis binnenlopen en een afspraak maken.

Benodigde documenten

Afspraak gemaakt? Zorg ervoor dat je de benodigde documenten bij de hand hebt. Dat zijn je huidige rijbewijs, een recente pasfoto die voldoet aan de voor officiële pasfoto’s geldende eisen en een geldig identiteitsbewijs.

Kosten

De kosten voor het verlengen van je rijbewijs variëren per gemeente, maar liggen meestal rond de 40 á 50 euro. Dit bedrag betaal je tijdens de afspraak voor het verlengen.

Wachttijd

Na het indienen van je aanvraag en het voldoen aan de kosten, duurt het meestal ongeveer een week voordat je je nieuwe rijbewijs kunt ophalen. Het is ook mogelijk om een spoedaanvraag te doen. Dan ontvang je je rijbewijs al binnen een paar dagen. Een spoedaanvraag is wel duurder. Afhankelijk van de gemeente kan het bedrag zelfs bijna verdubbelen. Een spoedaanvraag kun je dus beter alleen doen als er echt spoed is.

Moet je een medische keuring doen?

Meestal is het niet nodig om voor het verlengen van je rijbewijs een medische keuring te ondergaan. Er zijn echter situaties waarbij een medische keuring verplicht is. Zo moet iedereen van 75 jaar of ouder een medische keuring ondergaan om te beoordelen of diegene nog lichamelijk in staat is om veilig te rijden. Deze keuring moet elke vijf jaar worden herhaald, ook al is het rijbewijs langer geldig. Ook als je een bepaalde medische aandoening hebt die van invloed kan zijn op je rijvaardigheid, zoals diabetes of epilepsie, kan de RDW een medische keuring eisen. Dit is ook het geval wanneer je bijvoorbeeld een operatie hebt ondergaan die je rijvaardigheid kan beïnvloeden. Hoe lang die keuring geldig is, verschilt per situatie. Tot slot geldt voor sommige rijbewijscategorieën, zoals het groot rijbewijs C of D, dat een medische keuring altijd vereist is bij verlenging.

Waaruit bestaat de medische keuring?

De medische keuring begint met een gezondheidsverklaring, die je uiteraard volledig naar waarheid moet invullen. Dit document dien je in bij de gemeente, of online via de website van de RDW. Deze verklaring bevat verschillende vragen over je gezondheidstoestand. Op basis van de gezondheidsverklaring bepaalt de RDW of een medische keuring nodig is. Als dat het geval is, maak je een afspraak bij een gecertificeerde arts voor de keuring. De arts stuurt de resultaten van de keuring naar de RDW. Op basis hiervan besluit de RDW of je rijbewijs verlengd kan worden.

EU Führerschein, Kartenführerschein, European Driving license

Welk rijbewijs heb ik nodig in het buitenland?

Als je van plan bent om in het buitenland te rijden, is het belangrijk te weten welk rijbewijs je nodig hebt. In veel gevallen is je Nederlandse rijbewijs voldoende, maar er zijn situaties waarin je een internationaal rijbewijs nodig hebt.

Rijden binnen de EU

Wanneer je binnen de EU blijft, is het eenvoudig. Binnen de Europese Unie (EU) en de Europese Economische Ruimte (EER) kun je altijd met je Nederlandse rijbewijs rijden zonder aanvullende documenten.

Rijden buiten de EU

Voor landen buiten de EU heb je vaak een internationaal rijbewijs nodig. Daarvoor hoef je niet opnieuw rijlessen te nemen. Een internationaal rijbewijs is een vertaling van je Nederlandse rijbewijs. Het internationale rijbewijs is echter alleen geldig in combinatie met je originele rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs aanvragen bij de ANWB. Dit internationale rijbewijs wordt door veruit de meeste landen erkend. We beschrijven de situatie voor enkele populaire vakantielanden buiten de EU:

  • Verenigde Staten: in de meeste staten van de VS kun je met een internationaal rijbewijs rijden. Soms is zelfs alleen het Nederlandse rijbewijs voldoende. De regels kunnen echter per staat verschillen.
  • Canada: in Canada is een internationaal rijbewijs vereist.
  • Australië en Nieuw-Zeeland: deze landen accepteren doorgaans een internationaal rijbewijs naast je Nederlandse rijbewijs.

Kortom, met een internationaal rijbewijs op basis van je Nederlandse rijbewijs kom je letterlijk een heel eind. Wil je het echt zeker weten, controleer dan de regelgeving van het specifieke land dat je wilt bezoeken.

Is rijbewijs vervangen hetzelfde als verlengen?

De termen ‘rijbewijs vervangen’ en ‘rijbewijs verlengen’ lijken erg op elkaar en worden vaak ook door elkaar gebruikt. Toch zit er officieel wel degelijk een verschil tussen beide termen.

Rijbewijs verlengen

Je rijbewijs verlengen betekent dat je rijbewijs opnieuw wordt uitgegeven voor een nieuwe periode. Dit doe je als de geldigheid van je huidige rijbewijs bijna is verlopen. Het proces omvat het indienen van een aanvraag bij de gemeente, indien nodig een medische keuring en het betalen van de verlengingskosten.

Rijbewijs vervangen

Je rijbewijs vervangen doe je als je rijbewijs is beschadigd, verloren of gestolen. In deze gevallen vraag je een nieuw exemplaar aan, dat dezelfde geldigheidsduur heeft als je oorspronkelijke rijbewijs. Het proces van je rijbewijs vervangen is vergelijkbaar met dat van je rijbewijs verlengen, maar je moet mogelijk extra documenten indienen, zoals een aangifte van verlies of diefstal bij de politie. Ook zijn de kosten van het vervangingsproces soms wat hoger dan bij verlengen, vanwege extra administratieve handelingen.

Samengevat:

Kort samengevat is het verschil tussen je rijbewijs verlengen en je rijbewijs vervangen als volgt:

  • Verlengen: nodig bij verstrijken geldigheid, mogelijk medische keuring, standaard kosten.
  • Vervangen: nodig bij verlies, diefstal of beschadiging, aangifte nodig, vervangingskosten.

Veelgestelde vragen

Je verlengt je rijbewijs door een aanvraag in te dienen bij je gemeente, een recente pasfoto en identiteitsbewijs in te dienen en aan de kosten te voldoen. In sommige gevallen is aanvullend een medische keuring nodig.

Een medische keuring is vereist als je 75 jaar of ouder bent, een medische aandoening hebt die je rijvaardigheid beïnvloedt, of als je een groot rijbewijs (C of D) wilt verlengen.

Binnen de EU kun je altijd met je Nederlandse rijbewijs rijden. Buiten de EU heb je vaak een internationaal rijbewijs nodig. Die kun je aanvragen bij de ANWB en wordt door veruit de meeste landen erkend.

Nee, verlengen doe je als de geldigheid van je rijbewijs bijna is verlopen, terwijl vervangen nodig is bij verlies, diefstal of beschadiging van je rijbewijs.

Deel artikel

Alle artikelen

RDW

Wat is de RDW?

Advies · Wetgeving
ADV159 - AutoScout24 adviespagina - welk autolicht overdag foto1

Welk autolicht overdag?

Advies · Wetgeving
Strada trafficata

Filerijden: hoe blijf je comfortabel en veilig in de file?

Advies · Wetgeving
Ontdek meer