Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijbewijs gepensioneerde

Met pensioen gaan betekent tijd voor hobby’s, kleinkinderen en vele autotripjes. Toch is het behouden van een rijbewijs niet vanzelfsprekend als je met pensioen bent. Geen zorgen, we leggen alles uit wat je moet weten om als senior op de weg te blijven en hoe het zit met regels.

Rijbewijs voor senioren: wat verandert?

In Nederland blijft het rijbewijs geldig tot de leeftijd van 75 jaar. Verloopt je rijbewijs evenwel tussen de 70 en 75 jaar dan wordt het rijbewijs nog maar 5 jaar in plaats van 10 jaar verlengd. Bij de eerstvolgende verlenging moet je bovendien gekeurd worden. Bij goedkeur krijg je het rijbewijs dan weer voor maximaal 5 jaar. Zo’n verlenging is dus na je 75ste niet meer vanzelfsprekend; je gezondheid, je reactievermogen en soms zelfs de sterkte van je bril worden onder de loep genomen. Geen zorgen, met een beetje voorbereiding kun je vaak nog lang blijven rijden.

Invloed van leeftijd op je rijbewijs

Na je 75ste verandert er dus het een en ander. De overheid wil zeker weten dat je nog fit genoeg bent om veilig de weg op te gaan. Vanaf 75 jaar moet je om de vijf jaar medisch gekeurd worden om je rijbewijs te verlengen. Dit betekent dat je niet zomaar kan blijven autorijden zonder dat er af en toe een professional naar je fysieke en mentale conditie kijkt.

De reden voor deze regel? Naarmate je ouder wordt, veranderen je reflexen, reactievermogen en soms ook je gezichtsvermogen. Met een keuring wil men simpelweg de verkeersveiligheid waarborgen – zowel voor jou als voor anderen. Maar leeftijd alleen bepaalt natuurlijk niet of je kunt rijden. Daarom kijkt men bij deze keuringen specifiek naar je gezondheid.

rijbewijs senioren

Gezondheid en je rijbewijs

Gezondheid is belangrijk voor het behouden van je rijbewijs. Dat geldt ook als nog jong bent, maar helemaal als je de pensioen gerechtigde leeftijd bent gepasseerd. De keuring van je 75ste bestaat uit een aantal testen en je moet een Gezondheidsverklaring van het CBR invullen. In deze verklaring vul je vragen in over je medische geschiedenis. Heb je last van aandoeningen zoals diabetes, hartproblemen of verminderde gezichtssterkte? Dan kan het zijn dat de keuringsarts extra controles uitvoert of aanvullende informatie van je behandelend arts opvraagt.

Gezichtsscherpte en zicht: om veilig te kunnen rijden, moet je natuurlijk goed kunnen zien. Heb je een bril of contactlenzen? Dan is dit geen probleem, maar het is wel belangrijk dat je zicht bij elke keuring voor je rijbewijsverlenging op peil is. Mocht je zicht niet bijvoorbeeld in het donker niet meer goed zijn, dan kan een speciale nachtzichtbril met gele glazen flink helpen.

Reactievermogen en mobiliteit: naast goed zicht is het belangrijk dat je snel genoeg kunt reageren in onverwachte situaties. Dit kan variëren van een plotselinge remactie tot het juist inschatten van afstanden bij het inhalen. De arts zal je reactievermogen testen om te bepalen of je nog veilig op de weg kunt blijven.

Wat zijn de stappen om je rijbewijs te verlengen?

Ben je 75 jaar of ouder, dan verloopt je rijbewijs dus iedere vijf jaar en moet je tijdig een keuring regelen. Zo’n verlenging vraagt een paar stappen:

  • Aanvragen van een Gezondheidsverklaring: deze verklaring koop je online bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Hierin beantwoordt je een reeks vragen over je gezondheid.

  • Keuring door een arts: eenmaal ingevuld, dien je de Gezondheidsverklaring in en daarna krijg het CBR bericht om je te laten keuren door een arts. Op basis van deze informatie beoordeelt het CBR ook of je eventueel aanvullend medisch onderzoek nodig hebt.

  • Beoordeling door het CBR: het CBR beoordeelt alle informatie en beslist hoe lang en onder welke voorwaarden je rijbewijs verlengd kan worden.

  • Rijbewijs verlengd of aangepaste rijvoorwaarden: is alles in orde? Dan kun je weer vijf jaar veilig de weg op. Soms kan het CBR beslissen dat je onder bepaalde voorwaarden mag rijden, zoals alleen overdag.

Is met pensioen gaan van invloed op je rijbewijs?

Met pensioen gaan zelf heeft geen directe invloed op je rijbewijs. Of je nu blijft werken of lekker van je vrije tijd gaat genieten, je rijbewijs is even geldig. Wel zijn er een paar indirecte factoren die invloed kunnen hebben. Denk aan de keuze om minder te rijden omdat je dagelijkse woon-werkverkeer vervalt, of aan het mogelijk toenemende belang van het rijbewijs om met de auto familie te bezoeken.

Daarnaast kun je met meer vrije tijd beslissen om vaker dagtripjes te maken, maar ook langer op vakantie te gaan naar het buitenland. In dat geval is het slim om te controleren of je rijbewijs ook in andere landen nog geldig is en of je geen aanvullende documenten of verklaringen nodig hebt.

Veranderingen in de keuring: wat zijn de gevolgen?

In Nederland zijn de Gezondheidsverklaring en de medische keuring een belangrijk onderdeel voor het verlengen van het rijbewijs voor ouderen. De eisen die daarbij worden gesteld zijn echter niet in steen gebeiteld. Periodiek verandert er wel eens iets in de regelgeving en de keuring. Zo worden er regelmatig nieuwe medische criteria toegevoegd en aangepast.

Hoe ziet de keuring er in de toekomst uit?

Momenteel werkt het CBR samen met medische professionals om de keuring zo efficiënt mogelijk te maken en om onnodige wachttijden te verminderen. Ook de technologische vooruitgang speelt hierin een rol; steeds vaker kunnen gezondheidsgegevens digitaal worden doorgestuurd, wat de doorlooptijd verkort.

Voldoen aan de verkeersveiligheid

Het belangrijkste doel van deze regels is verkeersveiligheid. Zowel de keuring als de medische eisen zijn erop gericht om verkeersdeelnemers te beschermen. Statistieken tonen aan dat oudere bestuurders weliswaar voorzichtiger rijden, maar ook vaker betrokken zijn bij ongevallen door fysieke beperkingen.

Als gepensioneerde kun je zelf ook een hoop doen om verkeersveilig te blijven. Regelmatige oogtesten, de conditie van je voertuig checken en eventueel bijscholingscursussen volgen kunnen bijdragen aan het behoud van je rijvaardigheid en de veiligheid op de weg.

Veelgestelde vragen

Nee, met pensioen gaan heeft geen directe invloed op je rijbewijs. Je rijbewijs blijft geldig tot de normale vervaldatum. Vervalt het rijbewijs tussen je 70ste en 75ste dan krijg je echter nog maar voor 5 jaar verlenging en niet 10 jaar zoals voorheen. Bij de eerstvolgende verlenging is bovendien een medische keuring vereist.

Vanaf 75 jaar moet je om de vijf jaar een medische keuring ondergaan om je rijbewijs te verlengen. Dit is om te controleren of je nog veilig kunt rijden. Bij de keuring controleert een arts onder meer je gezondheid, reactievermogen en zicht.

Aandoeningen zoals slecht zicht, diabetes, hartproblemen en neurologische problemen kunnen invloed hebben op je rijvaardigheid. Bij het invullen van de Gezondheidsverklaring geef je aan welke medische aandoeningen je hebt. Het CBR zal je ook vragen om een afspraak met een arts te maken. Zijn er specifieke medische aandoeningen, zoals hartproblemen, dan kan een aanvullende keuring door een medisch specialist verlangd worden.

De medische keuring bestaat uit het invullen van een Gezondheidsverklaring en een bezoek aan een keuringsarts. De arts beoordeelt je zicht, reactievermogen, mobiliteit en algemene gezondheid om te bepalen of je veilig kunt blijven rijden.

In veel gevallen kun je met bepaalde aanpassingen blijven rijden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je alleen overdag mag rijden of met een aangepaste bril. Het CBR zal dat vermelden op je rijbewijs om je veiligheid en die van anderen te waarborgen.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV159 - AutoScout24 adviespagina - welk autolicht overdag foto1

Welk autolicht overdag?

Advies · Wetgeving
Strada trafficata

Filerijden: hoe blijf je comfortabel en veilig in de file?

Advies · Wetgeving
Parkende Autos

Het 'Niet parkeren' verkeersbord – wat je moet weten

Advies · Wetgeving
Ontdek meer