Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Milieusticker in Duitsland: dit moet je weten

Voor veel Duitse steden heb je een milieusticker nodig als je met de auto de stad in gaat. Wat houdt zo’n sticker precies in, waar koop je de sticker en hoe weet je welke sticker je voor jou auto nodig hebt? In dit artikel zetten we alles dat je moet weten op een rij.

Milieuzones in steden

Sommige steden voeren zogenaamde milieuzones in. Dat zijn delen van de stad waar je niet mag komen met een voertuig dat niet aan een bepaalde emissieklasse voldoet. Zo willen die steden zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Ondanks de twijfelachtige effectiviteit van milieuzones voeren steeds meer steden een milieuzone in. In Nederland, maar ook in het buitenland. In Duitsland bijvoorbeeld.

Zo werkt een milieuzone

null

Auto’s met een te hoge emissie mogen de aangewezen delen van een stad met een milieuzone niet meer in. Hiervoor wordt niet gekeken naar de daadwerkelijke uitstoot van de auto, maar naar de officiële emissieklasse van de auto. Ook deze emissieklasse is niet direct gebaseerd op de daadwerkelijke uitstoot, maar op het bouwjaar van het voertuig. De emissieklassen heten Euro, gevolgd door een cijfer. Dat cijfer geeft de klasse aan. Euro 1 werd in 1992 ingevoerd en is het minst streng. Euro 6 werd ingevoerd in 2013 en is op dit moment (2023) de meest actuele en daarmee de meest strenge emissieklasse.

Alle auto’s die in of na 2013 zijn geproduceerd, hebben automatisch emissieklasse Euro 6. Dat betekent dat die auto’s aan de op dit moment strengste emissienormen voldoen. In de praktijk kan het toch zo zijn dat een zuinige auto van voor 2013 minder uitstoot heeft dan een onzuinige auto van na 2013. De emissieklasse wordt namelijk niet met terugwerkende kracht bijgewerkt wanneer een oudere auto schoon genoeg is om ook aan een latere emissienorm te voldoen.

Verschillende milieuzones

Terug naar de milieuzone. Voor een milieuzone wordt bepaald dat alleen auto’s met een bepaalde emissieklasse of nieuwer die stadsdelen in mogen. Welke norm dat is, verschilt per land en soms zelfs per stad. Ook gelden milieuzones vaak niet voor alle soorten voertuigen. Voor vrachtverkeer gelden doorgaans bijvoorbeeld strengere normen dan voor personenauto’s. Ook wordt vaak onderscheid gemaakt op brandstof. Het kan zijn dat voor dieselauto’s een streng inrijverbod geldt, maar voor benzineauto’s niet.

Als je een stad wilt bezoeken, zoek dan van tevoren op of die stad een milieuzone heeft en welke emissieklassen daar mogen komen. Soms staat dit ook op verkeersborden aan de rand van de milieuzone, maar niet altijd. Ook wordt soms alleen het bouwjaar van de voertuigen genoemd.

Milieuzone Rührgebiet

Let op: in het Rührgebiet valt een aantal steden samen onder één grote milieuzone. Daar heb je dus zelfs in de buitengebied tussen die steden in een milieusticker nodig.

Handhaving milieuzone: milieusticker Duitsland

null

De manier waarop een milieuzone wordt gehandhaafd, verschilt ook per stad. Nederland werkt met een camerasysteem. Dat registreert je kenteken en op basis van de officiële voertuiggegevens van jouw auto wordt bepaald of je de milieuzone in mag. Is dat niet zo en rij je toch langs de camera de milieuzone in, dan kan je automatisch een boete verwachten. In Duitsland handhaven ze milieuzones door middel van de zogenaamde milieustickers, ofwel Umweltplakette in het Duits. Iedere auto die de milieuzone inrijdt moet een sticker hebben, ook die van buitenlanders.

Op het Umweltplakette staan het kenteken van jouw auto en een cijfer. Het cijfer geeft de emissieklasse aan. Het kenteken bewijst dat de sticker echt aan jouw auto is toegekend. Je kunt de sticker dus niet zomaar in een andere auto plakken. Daarvoor moet je dan een nieuwe sticker aanvragen. In principe heeft de milieusticker een groene achtergrond. Er zijn ook oranje varianten, maar die gelden alleen voor oudere diesels die wel nog (net) in aanmerking komen. Zie ook de volgende paragraaf.

Met een groene milieusticker mag je altijd een Duitse milieuzone in. In veel steden is de oranje sticker ook geaccepteerd, maar er zijn steden waar je alleen toegang hebt met een groene sticker. Heeft jouw auto geen emissieklasse (omdat hij van voor 1992 is) of is de emissieklasse niet hoog genoeg (geldt voor diesels), dan krijg je gewoon geen sticker en mag je dus de milieuzone niet in.

Milieusticker Duitsland: welke heb je nodig?

Gelukkig hoef je niet zelf uit te zoeken welke sticker voor jouw auto de juiste is. Bij de aanvraag (zie hieronder paragraaf Milieusticker Duitsland aanvragen) geef je het kenteken van je auto op en de meldcode. De meldcode zijn de laatste vier cijfers van het chassisnummer van je auto. Het chassisnummer is (vaak een beetje verstopt) terug te vinden op je auto, maar staat ook op je kentekenbewijs. Op basis van deze twee gegevens wordt automatisch bepaald welke milieusticker jouw auto moet hebben.

Wil je vooraf al weten welke milieusticker geldt voor jouw auto? Bekijk dan het overzichtje hieronder. Alleen de vereisten voor personenauto’s zijn vermeld, voor vrachtwagens geldt een iets andere indeling.

Voorwaarden groene milieusticker Duitsland

  • Benzine-, hybride- en LPG-auto’s met een emissieklasse Euro 1 tot en met Euro 6 en toegelaten na 31-12-1992.
  • Dieselauto’s met een emissieklasse van Euro4 tot en met Euro 6 en toegelaten na 31-12-2005.
  • Dieselauto’s met een emissieklasse van Euro 3 en een ingebouwd roetfilter.
  • Auto’s met volledig elektrische aandrijving of een brandstofcel.

Voorwaarden oranje milieusticker Duitsland

  • Dieselauto’s met emissieklasse Euro3 en toegelaten tussen 31-12-2000 en 01-01-2006.
  • Dieselauto’s met emissieklasse Euro 2 en een ingebouwd roetfilter.

Uitzonderingen milieusticker Duitsland

Voor sommige voertuigen geldt een vrijstelling van de Duitse milieuzones en die hoeven dus ook geen sticker te hebben. Bijvoorbeeld oldtimers met een Duits oldtimerkenteken. Ook buitenlandse oldtimers van 30 jaar en ouder zijn vrijgesteld, net als de meeste gemotoriseerde tweewielers (ongeacht leeftijd), voertuigen van hulpdiensten, landbouwvoertuigen en voertuigen met duidelijk zichtbare gehandicaptenkaart achter de voorruit.

Milieusticker Duitsland aanvragen

De Duitse milieusticker kan je eenvoudig aanvragen bij de TÜV (Technischer Überwachungsverein), zeg maar de Duitse RDW. Er zijn ook vele andere websites waar je de milieusticker kunt aanvragen. Uiteindelijk vragen die websites de sticker ook aan bij de TÜV, ze zijn slechts tussenpersoon. Het spreekt voor zich dat je het voordeligst uit bent als je de milieusticker zelf rechtstreeks bij de TÜV bestelt.

Eventueel kan je de milieusticker ook ter plekke in Duitsland aanvragen, bijvoorbeeld bij een tankstation of garagebedrijf. Die moet dan wel zijn aangesloten bij de TÜV en daarmee bevoegd zijn om de stickers uit te geven. Ook mogen deze bedrijven zelf bepalen wat ze voor de sticker vragen. Dat bedrag ligt doorgaans dus hoger dan wanneer je de sticker vooraf bij de TÜV aanvraagt. Ook grenswisselkantoren kunnen vaak een milieusticker uitgeven.

Milieusticker Duitsland aanbrengen

De milieusticker ontvang je per post. Vervolgens plak je de sticker goed zichtbaar rechts onderaan de voorruit (van binnenuit gezien, als je voor de auto staat moet de sticker dus linksonder zitten). Je plakt de sticker aan de binnenkant van de ruit en uiteraard moet de sticker van buitenaf goed leesbaar zijn. De sticker moet dus ook echt goed zijn opgeplakt, los achter de ruit leggen is niet voldoende.

Boete milieuzone Duitsland

Rij je toch een Duitse milieuzone in zonder milieusticker of met een (oranje) sticker die in die stad niet is toegestaan? Dan krijg je een boete. De controle op de juiste sticker wordt gedaan door agenten. Meestal controleren zij in de stad geparkeerde auto’s op de juiste sticker, maar er zijn ook wel controles langs de weg. Staat of rijdt jouw auto onterecht in de milieuzone? Dan kan je een boete van 100 euro verwachten (hoogte boete voor ontbreken van milieusticker in 2023).

Deel artikel

Alle artikelen

RDW

Wat is de RDW?

Advies · Wetgeving
ADV159 - AutoScout24 adviespagina - welk autolicht overdag foto1

Welk autolicht overdag?

Advies · Wetgeving
Strada trafficata

Filerijden: hoe blijf je comfortabel en veilig in de file?

Advies · Wetgeving
Ontdek meer