Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Het 'Niet parkeren' verkeersbord – wat je moet weten

Het verkeersbord 'Niet parkeren', ook wel bekend als bord E1, is een van de meest voorkomende borden in het Nederlandse verkeer. Toch zijn de regels en uitzonderingen die bij dit bord horen niet altijd voor iedereen duidelijk.

Wat betekent het 'Niet parkeren' bord?

Het bord met het blauwe vlak en een rode streep schuin door het midden, het E1-bord, geeft aan dat parkeren verboden is. Dit betekent dat je op die plek niet je auto mag parkeren en onbeheerd achterlaten. Let op, je mag wel even stoppen om iemand in of uit te laten stappen, of om snel iets te laden of lossen. Maar lang parkeren, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, is niet toegestaan.

Verschillen tussen 'Niet parkeren' en 'Niet stilstaan'

Een veelvoorkomende verwarring is het verschil tussen de borden 'Niet parkeren' en 'Niet stilstaan'. Laten we de belangrijkste verschillen uitlichten:

  • Niet parkeren (bord E1): je mag hier niet je auto onbeheerd achterlaten, maar kort stoppen om iemand te laten instappen of iets uit te laden is wel toegestaan.
  • Niet stilstaan (bord E2): dit bord gaat een stap verder. Hier mag je helemaal niet stoppen, zelfs niet voor korte tijd. Of je nu iemand laat uitstappen of iets snel wilt afleveren, het is niet toegestaan om stil te staan op plaatsen waar dit bord staat.

Een handige manier om dit te onthouden is dat het bord 'Niet stilstaan' een extra rode streep heeft waarmee met de andere streep een kruis wordt gevormd. Dit betekent dus een volledig verbod op stilstaan, terwijl bij 'Niet parkeren' een enkele rode streep een parkeerverbod aangeeft.

Wanneer gelden de regels van het 'Niet parkeren' bord?

Het 'Niet parkeren' bord geldt in de meeste gevallen 24/7, tenzij er een onderbord aanwezig is dat specifieke tijden aangeeft. Een voorbeeld hiervan is een bord dat zegt dat het parkeerverbod alleen geldt tussen 8:00 en 18:00 uur, vaak te zien in winkelstraten waar overdag veel verkeer is, maar parkeren 's avonds en 's nachts minder problemen veroorzaakt.

Tip: Controleer altijd of er een onderbord is en zo ja, of er specifieke tijden of aanvullende regels op staan vermeld. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat parkeren wel toegestaan is buiten bepaalde tijden, zoals in de avond of in het weekend.

Parken im eingeschränkten Halteverbot

Uitzonderingen op het 'Niet parkeren' bord

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij het 'Niet parkeren' bord niet van toepassing is en die kunnen handig zijn om te weten. Hier zijn de belangrijkste:

1. Houders van een gehandicaptenparkeerkaart

Automobilisten met een gehandicaptenparkeerkaart mogen op sommige plaatsen, ook waar een 'Niet parkeren' bord staat, toch parkeren. Dit geldt echter alleen als er geen specifiek parkeerverbod voor gehandicapten geldt en als het parkeren geen gevaarlijke situaties veroorzaakt.

2. Laden en lossen

Zoals eerder vermeld, is laden en lossen toegestaan op plekken waar het bord 'Niet parkeren' staat, mits je direct met deze activiteit bezig bent. Dit betekent dat je niet weg mag lopen naar een winkel of een gesprek kunt voeren terwijl je ‘iets aan het lossen bent.’ Dit wordt vaak streng gecontroleerd, vooral in drukke binnensteden.

3. Direct in- en uitstappen

Ook het laten in- en uitstappen van passagiers is toegestaan. Dit mag echter geen uitgebreide handeling worden, zoals koffers inladen of iemand helpen met boodschappen. Het moet gaan om het snel in- of uitstappen van personen.

Waar zie je vaak 'Niet parkeren' borden?

Verkeersborden 'Niet parkeren' zie je op veel plekken, maar ze komen vooral voor op drukke wegen en in steden waar parkeren snel tot opstoppingen kan leiden. Hier zijn enkele veelvoorkomende plekken:

  • Winkelstraten: overdag is het vaak niet toegestaan om te parkeren in drukke winkelstraten. Dit wordt aangegeven met een 'Niet parkeren' bord, soms met een vermelding van de tijden waarop de winkels zijn geopend.
  • Hoofdwegen in steden: om het verkeer soepel te laten doorstromen, worden langs hoofdwegen vaak 'Niet parkeren' borden geplaatst. Het vrijhouden van de rijbaan is hier essentieel om vertragingen te voorkomen.
  • Voor scholen: bij scholen zie je vaak een combinatie van het 'Niet parkeren' bord en speciale parkeervakken voor het ophalen en brengen van kinderen. Vaak geldt het parkeerverbod alleen tijdens schooluren.

Hoe voorkom je boetes door verkeerd parkeren?

Het kan behoorlijk wat geld kosten als je parkeert op een plek waar dat niet mag. Hier zijn enkele tips om een boete te voorkomen:

1. Let goed op verkeersborden

Het klinkt simpel, maar het gebeurt nog vaak dat mensen borden over het hoofd zien of verkeerd interpreteren. Let goed op borden en onderborden om precies te weten waar je wel en niet mag parkeren.

2. Gebruik parkeerapps

Er zijn tegenwoordig veel handige parkeerapps die je kunnen helpen bij het vinden van een parkeerplaats en je waarschuwen voor parkeerverboden in een bepaalde zone. Dit kan vooral in drukke steden handig zijn, waar de regels per straat snel kunnen veranderen.

3. Kijk goed naar markeringen op de weg

Naast borden zijn er ook markeringen op de weg die aangeven waar je niet mag parkeren. Denk bijvoorbeeld aan gele stoepranden of doorgetrokken gele lijnen. Deze markeringen ondersteunen de verkeersborden en worden strikt gehandhaafd.

4. Informeer jezelf bij speciale evenementen

Bij grote evenementen, zoals concerten of sportwedstrijden, gelden soms tijdelijke parkeerverboden. Wees alert op eventuele tijdelijke verkeersborden die tijdens het evenement kunnen gelden.

Wat zijn de gevolgen van foutparkeren?

Parkeren op een plek waar dat niet is toegestaan, zoals bij een 'Niet parkeren' bord, kan je duur komen te staan. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen:

  • Boete: de meest voorkomende straf voor foutparkeren is een geldboete. De hoogte van de boete varieert, maar ligt vaak tussen de 90 en 150 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding en de locatie.
  • Wegsleepregeling: in sommige gevallen kan je auto zelfs worden weggesleept als deze een gevaar vormt voor andere weggebruikers of wanneer je auto het verkeer hindert. Dit wegslepen kan extra kosten met zich meebrengen.
  • Strafpunten op je rijbewijs: in bepaalde gevallen, zoals wanneer je gevaarlijk parkeert in de buurt van kruispunten of zebrapaden, kan foutparkeren leiden tot strafpunten op je rijbewijs. Bij een teveel aan strafpunten kan dit leiden tot een rijontzegging.

Hoe zit het met 'Niet parkeren' in andere landen?

Als je van plan bent met de auto op vakantie te gaan, is het belangrijk te weten dat de regels voor parkeren in het buitenland vaak verschillen van die in Nederland. Hier zijn enkele voorbeelden van verschillen in Europa:

  • Duitsland: in Duitsland wordt het 'Niet parkeren' bord vaak gecombineerd met een 'blauwe zone' waar je met een parkeerschijf voor een beperkte tijd mag parkeren. Buiten deze zones geldt een streng parkeerverbod.
  • Frankrijk: in Frankrijk zie je vaak borden met de aanduiding 'Stationnement Interdit'. Dit betekent ook een verbod op parkeren en vaak wordt dit aangegeven met onderborden die specifieke tijden aangeven.
  • Italië: Italiaanse steden staan bekend om hun strikte parkeerregels. Let goed op de borden, want foutparkeren kan hier snel leiden tot een forse boete of het wegslepen van je auto.

Veelgestelde vragen

Nee, het parkeerverbod geldt ook voor motoren, tenzij anders aangegeven. Check altijd de regels voordat je je motor parkeert.

Dit onderbord geeft aan dat het parkeerverbod alleen geldt voor vrachtwagens. Personenauto's mogen hier wel parkeren, tenzij er aanvullende beperkingen zijn.

Ja, als je denkt dat de boete onterecht is, kun je bezwaar maken bij de gemeente of instantie die de boete heeft uitgeschreven. Zorg ervoor dat je voldoende bewijs hebt, zoals foto's van de situatie.

Een doorgetrokken gele lijn betekent vaak dat je hier niet mag parkeren, zelfs als er geen bord staat. Let dus niet alleen op de borden, maar ook op wegmarkeringen.

In principe geldt het bord voor alle voertuigen, maar fietsen en scooters hebben vaak aparte parkeervoorzieningen. Houd hier rekening mee om boetes te voorkomen.

Nee, zelfs als er geen 'Niet parkeren' bord staat, mag je niet parkeren op een laad- en loszone. Deze zones zijn speciaal gereserveerd voor het laden en lossen van goederen en zijn meestal aangegeven met markeringen op de weg of een apart bord. Parkeren op een laad- en loszone kan leiden tot een boete, zelfs als je er maar kort staat.

Een onderbord met beperkte parkeertijden geeft aan dat het parkeerverbod alleen geldt op bepaalde tijden. Buiten deze tijden mag je hier wel parkeren. Dit zie je vaak in winkelgebieden waar het parkeerverbod alleen tijdens openingstijden geldt. Let altijd goed op de aangegeven tijden om een boete te voorkomen.

Deel artikel

Alle artikelen

RDW

Wat is de RDW?

Advies · Wetgeving
ADV159 - AutoScout24 adviespagina - welk autolicht overdag foto1

Welk autolicht overdag?

Advies · Wetgeving
Strada trafficata

Filerijden: hoe blijf je comfortabel en veilig in de file?

Advies · Wetgeving
Ontdek meer