Volg de regels, voorkom boetes
Het registreren van een auto moet goed gebeuren zodat je het voertuig legaal op de weg kan gebruiken. Het proces verschilt van land tot land, maar over het algemeen zijn de basisstappen voor het registreren van een auto als volgt:
Aankoop van de auto: als je een nieuwe auto koopt, zal de autodealer vaak helpen met het registratieproces. Als het een gebruikte auto is, moet je ervoor zorgen dat je alle nodige documenten van de verkoper ontvangt.
Verzekering afsluiten: voordat je de auto registreert, moet je ervoor zorgen dat je een geldige autoverzekering hebt afgesloten. Dit is vaak een vereiste om een auto te kunnen registreren.
Belastingen en heffingen: in sommige landen moet je belastingen of heffingen betalen bij het registreren van een auto. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle kosten die van toepassing zijn. In Nederland is vaak sprake van resterende BPM als je een occasion uit het buitenland registreert.
Inspectie: sommige landen vereisen een inspectie van het voertuig voordat het kan worden geregistreerd. Dit is om te controleren of de auto aan de veiligheids- en milieunormen voldoet.
Documentatie: verzamel alle benodigde documenten, zoals het eigendomsbewijs van de auto, een geldig identiteitsbewijs, bewijs van verzekering en andere relevante papieren.
Betaling van de registratiekosten: meestal moet je een vergoeding betalen om de auto te laten registreren.
Ontvangst van kentekenbewijs en/of -papieren: na succesvolle registratie ontvang je het officiële kentekenbewijs en/of -papieren voor je voertuig.
Heb jij al een DigiD?
Een bezoek aan een postkantoor, kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation was in het verleden nodig om een auto op naam te registreren. Nog altijd kun je bij deze instanties terecht om een auto over te schrijven. Maar gelukkig kan het tegenwoordig ook gewoon vanuit huis via de website van de RDW. Het is wel belangrijk dat je beschikt over een DigiD. Alleen dan is inloggen in het systeem van de RDW mogelijk. Nog geen DigiD? Je kunt er eentje aanvragen via www.digid.nl. Is de aanvraag voltooid, dan ontvang je binnen 3 werkdagen thuis een brief met een activeringscode. Met deze code moet je binnen 20 dagen je DigiD activeren. Wacht je langer, dan begint de aanvraag weer opnieuw. Als je al een DigiD hebt, is het eenvoudig om via de website van de RDW in te loggen en te kiezen voor de optie ‘Voertuig overschrijven’. Je ontvangt het kentekenbewijs en het 2e deel tenaamstellingscode per post:
Overgeschreven op | Kentekenbewijs en 2e deel tenaamstellingscode in huis |
---|---|
Maandag tot en met vrijdag voor 16.00 uur | Binnen 2 werkdagen |
Maandag tot en met donderdag na 16.00 uur | Binnen 3 werkdagen |
Vrijdag na 16.00 uur en in het weekend | Dinsdag |
Auto registreren eenvoudiger dan ooit
Je kunt dus best stellen dat een auto registreren eenvoudiger is dan ooit nu het ook online kan. Er zijn wel een paar eisen verbonden aan het online overschrijven van een auto. Je hebt de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig nodig. Met een ‘papieren’ kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. Je moet ook beschikken over een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten een chip. Rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten een chip. Bovendien moet je smartphone beschikken over een zogeheten NFC chiplezer. Deze chiplezer is noodzakelijk om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren. Klinkt allemaal heel moeilijk, maar in de praktijk is het gewoon een kwestie van het volgen van wat stappen. Houd er rekening mee dat het overschrijven van een voertuig altijd geld kost. De kosten voor overschrijving zijn overal gelijk, of dat nu bij een locatie of online gebeurt. Je betaalt 11,40 euro.
Geïmporteerde auto? Dan is het wat lastiger
Een auto aanmelden die uit het buitenland is geïmporteerd, is wat lastiger. Daarvoor dienen wat meer stappen ondernomen te worden. Bij de aankoop van een auto uit het buitenland, dient het voertuig ook aangemeld te worden bij het RDW. Het aanmelden van de auto doet de koper over het algemeen zelf. Dit gebeurt in een aantal stappen. Het voertuig moet immers gekeurd worden en hiervoor moet een eendagskenteken aangevraagd worden. Hoe zou de auto anders het keuringsstation moeten bereiken als hij nog niet geregistreerd staat? Het registreren van de auto voor BPM kan op verschillende manieren gebeuren. De kosten kunnen behoorlijk uiteenlopen, dus het is een goed idee om eerst uit te zoeken welke manier het goedkoopst uitvalt.
Auto heeft al Nederlands kenteken
Als de auto al een Nederlands kenteken heeft of de auto is al geregistreerd in Nederland, dan is alles al een stuk eenvoudiger. De occasion op naam zetten gebeurt vaak al door het garagebedrijf zelf. Het voertuig staat dan meteen op naam van de koper. De nieuwe eigenaar krijgt dan automatisch bericht van de belastingdienst over de hoogte van de BPM. De auto registreren betekent tevens dat de nieuwe eigenaar de kentekencard en de laatste cijfers van de tenaamstelling binnen 5 dagen krijgt toegezonden door het RDW. In de tussentijd mag er al gereden worden met het aangekochte voertuig. Het tenaamstellingsverslag, dat de eerste 4 cijfers bevat, geldt dan als voorlopig kentekenbewijs. De overschrijving geldt ook als de auto aanmelden voor wegenbelasting. Direct vanaf het moment dat de overschrijving heeft plaatsgevonden, is de auto in bezit van de koper.