Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Auto overschrijven

De overschrijving is een belangrijk onderdeel in het aankooptraject van een auto. Want zonder overschrijving kun je geen eigenaar worden van een auto, of juist afstand doen van een auto. Lees hier alles over de overschrijving.

Auto op naam zetten: overschrijving

Je bent je er misschien niet van bewust, maar als je een nieuwe auto of occasion koopt is het noodzakelijk de auto op jouw naam te zetten. Dit wordt overschrijving genoemd. Zodra de auto op jouw naam staat, draag jij de verantwoordelijkheid over het voertuig, inclusief de bijkomende verplichtingen, zoals het betalen van wegenbelasting, de verzekering en het betalen van eventuele verkeersboetes.

Kenteken aan voertuig gekoppeld

Je komt in aanraking met overschrijving bij de aanschaf van een auto en bij de verkoop van een auto. Overigens ook voor motorfietsen en bestelauto’s, want die voertuigen hebben ook een kenteken. Precies dat kenteken wordt op naam gezet bij overschrijving. Het kenteken is in Nederland gebonden aan een voertuig. Als koper van een auto ben je automatisch – na overschrijving althans – de kentekenhouder van het voertuig. Door een kenteken over te schrijven gaan alle verplichtingen over op de nieuwe eigenaar.

Auto overschrijven kan op heel veel manieren

Een auto op naam zetten kan op heel veel manieren. Uiteraard kan dit nog steeds bij een kentekenloket zoals een postkantoor of bij een RDW-keuringsstation, precies zoals vroeger ook al het geval was. Bij de RDW een kenteken overschrijven kan ook: zoals aan de balie van de RDW in Zoetermeer, Den Bosch of Veendam. Veel handiger is om een auto online over te schrijven.

Overschrijving

Online auto overschrijven

Het online op naam zetten van een auto biedt talrijke voordelen. Je bent niet gebonden aan openingstijden van een postkantoor en het kan zelfs op een zondag. Het moment van overschrijven is daardoor altijd mogelijk ongeacht het tijdstip. Zowel de verkoper als koper heeft wel een DigiD nodig om een auto online over te schrijven. Bovendien kan dit alleen als de auto een kentekencard heeft. Met een papieren kentekenbewijs kan dit niet.

Online overschrijven is heel eenvoudig. Maar er zijn wel wat zaken om in de gaten te houden. Zo heb je één van de volgende identiteitsbewijzen nodig:

  • een rijbewijs dat niet vóór 14 november 2014 is afgegeven

  • een geldig nationaal paspoort dat in een van de Nederlandse gemeenten is uitgegeven

  • of een geldige identiteitskaart

  • een smartphone met een NFC-chip

Kun je alles afvinken? Dan doorloop je onderstaand stappenplan om een auto online over te schrijven. Online een kenteken overschrijven kan alleen op de website van de RDW.

  • Na het inloggen met DigiD wordt de ID-kaart via de kaartlezer gecontroleerd.

  • Je betaalt kosten via iDEAL (stem af wie deze kosten betaalt: koper of verkoper?)

  • Via de e-mail wordt een bewijs van overschrijving verzonden.

  • Er volgt ook een e-mail met een link naar het vrijwaringsbewijs voor de verkoper.

  • De eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode worden ook per e-mail verstuurd.

  • De kentekencard wordt per post verzonden, net zoals het geval is bij overschrijving bij een regulier kentekenloket.

  • Ook hier geldt dat het vrijwaringsbewijs en de tenaamstellingscode goed bewaard moeten worden.

Uitleg vrijwaringsbewijs en tenaamstellingscode

In bovenstaand stappenplan komen enkele begrippen voorbij die wellicht wat extra uitleg nodig hebben, zoals een vrijwaringsbewijs en de tenaamstellingscode. Wat houden die in? Dat leggen we uit.

  • Vrijwaringsbewijs: Bij het overschrijven van een auto krijgt de koper een kentekencard en de verkoper een vrijwaringsbewijs. Met dit vrijwaringsbewijs kan de oude eigenaar aantonen dat hij niet meer verantwoordelijk is voor het keuren en verzekeren van de auto, het betalen van de wegenbelasting en eventueel gemaakte boetes. Bewaar het vrijwaringsbewijs goed.

  • Tenaamstellingsverslag: De koper krijgt ook een zogeheten tenaamstellingsverslag. Op dit tenaamstellingsverslag staan de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. De laatste vijf cijfers van de tenaamstellingscode krijg je van de RDW, samen met de kentekencard. Deze documenten worden verstuurd naar het adres van de nieuwe eigenaar. Bewaar de complete tenaamstellingscode heel goed, want je hebt de code nodig om de auto in de toekomst weer te kunnen verkopen.

Denk aan de verzekering!

Zodra de auto op je naam staat is een verzekering verplicht. Een WA-verzekering is het minimum, maar je kunt ook kiezen voor WA beperkt casco of WA Casco (allrisk). Zorg dat je dit tijdig hebt geregeld bij aanschaf van een auto. Als je een auto verkoopt, zet je de verzekering stop op het moment van verkoop. De koper is er verantwoordelijk voor dat hij of zij een verzekering heeft aangevraagd voor het voertuig.

Grote aantallen kentekenbewijzen overschrijven

Het is mogelijk om grote aantallen kentekenbewijzen direct over te schrijven op een persoon, maar dit is alleen van toepassing op ondernemingen. Het kan zijn dat de inschrijving bij de Kamer van Koophandel stopt of bij een fusie, overname of faillissement. De RDW heeft hier een speciale regeling voor: de ‘Massale tenaamstelling voertuigpark bedrijven’. Je moet dan wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

  • Het bedrijf is een geregistreerd rechtspersoon bij de KvK.

  • Maatschappen, rederijen, publiekrechtelijke rechtspersonen en kerkgenootschappen kunnen niet van deze regeling gebruik maken.

  • Je wilt 50 of meer kentekenbewijzen tegelijk overschrijven naar 1 andere rechtspersoon, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

  • De voertuigen staan op 1 vestigingsnummer bij de Kamer van Koophandel.

  • De voertuigen staan op naam van de rechtspersoon, het gaat niet om een zogeheten ‘eerste tenaamstelling’.

  • Is een voertuig geschorst, dan vervalt de schorsing bij de overschrijving.

  • Wil je dat het voertuig geschorst blijft, dan moet je een nieuwe schorsing aanvragen.

  • Je hebt een kentekencard en Tenaamstellingscode of Tenaamstellingsbewijs en Overschrijvingsbewijs bij elk voertuig.

Belangrijk vraagstuk

Als particulier kom je niet in aanraking met bovenstaande regeling, maar het brengt ons wel bij een belangrijk vraagstuk, want hoeveel auto’s mag je eigenlijk op naam hebben staan in Nederland? Er geldt in Nederland feitelijk geen limiet op het aantal auto’s dat op je naam mag staan. Want misschien ben je wel een verzamelaar en heb je vijftig auto’s op naam staan. Dat kan gewoon, maar als het er heel veel worden, rinkelt er mogelijk een belletje bij de overheid om te onderzoeken of er geen sprake is van verborgen handel. Helemaal als de auto’s maar kort op naam staan. Dit hoeft natuurlijk geen enkel probleem te zijn als je keurig de regels volgt. Ben je wel aan het handelen, dan kunnen er boetes volgen. Daarnaast is het ook zo dat slachtoffers van identiteitsfraude soms merken dat criminelen tientallen auto’s op hun naam hebben geregistreerd. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vandaar de strenge controle van de overheid.

FAQ

Ja, er zijn kosten verbonden aan het online overschrijven van een auto in Nederland. De kosten voor overschrijving zijn overal gelijk: namelijk 11,40 euro. Het maakt daarbij niet uit of je de overschrijving regelt via de RDW-website of bij een RDW-kentekenloket.

Als je niet kunt wachten op het kentekenbewijs, dan is het mogelijk een spoedaanvraag te doen. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld op het punt staat naar het buitenland op vakantie te gaan. Een spoedaanvraag is alleen mogelijk bij koop van een voertuig, niet als je het kentekenbewijs kwijt bent. Daarnaast is een spoedaanvraag alleen mogelijk op de dag van de overschrijving, of op de eerstvolgende werkdag. Daarnaast kost een spoedaanvraag voor een kentekenbewijs ook extra geld. Een spoedverzending kentekencard kost je ongeveer 220 euro. Als je de kentekencard afhaalt bij de RDW in Veendam, kost je dat 56 euro.

Als je de aanvraag vóór 11.45 uur doet, kun je het kentekenbewijs dezelfde werkdag nog ophalen bij de RDW in Veendam. Of je laat het kentekenbewijs dezelfde werkdag thuisbezorgen. Doe je de aanvraag ná 11.45 uur, dan kun je het kentekenbewijs de volgende werkdag ophalen bij de RDW in Veendam. Of je laat het kentekenbewijs de volgende werkdag thuisbezorgen.

Deel artikel

Alle artikelen

RDW

Wat is de RDW?

Advies · Wetgeving
ADV159 - AutoScout24 adviespagina - welk autolicht overdag foto1

Welk autolicht overdag?

Advies · Wetgeving
Strada trafficata

Filerijden: hoe blijf je comfortabel en veilig in de file?

Advies · Wetgeving
Ontdek meer