Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Alles wat je moet weten over zitverhogers in de auto

Een zitverhoger zorgt ervoor dat de autogordel correct past, waardoor kinderen beter beschermd zijn tijdens het rijden. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een zitverhoger? Hoe plaats je hem en wat zijn de geldende regels? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en meer.

Waarvoor is een zitverhoger en wat doet die?

De plaats van de autogordels is gebaseerd op de bouw van een gemiddelde volwassene. Voor kinderen (of bovengemiddeld kleine volwassenen) zit de gordel daardoor te hoog om goed zijn werk te kunnen doen. De gordel loopt dan namelijk verkeerd over het lichaam, wat zelfs kan leiden tot ernstig letsel bij een ongeval. De zitverhoger biedt uitkomst en verhoogt de zitpositie van het kind, zodat de gordel correct over de schouder en de heupen loopt. Dat is essentieel voor een goede bescherming. Een zitverhoger zorgt er dus voor dat kinderen die te groot zijn voor een kinderzitje maar te klein voor een volwassen autogordel veilig in de auto kunnen zitten.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een zitverhoger?

Een zitverhoger is dus een belangrijke veiligheidsuitrusting. Daarom koop je niet de eerste de beste zitverhoger. Je moet met verschillende factoren rekening houden. Die bespreken we hieronder.

Leeftijd en gewicht van het kind

De meeste zitverhogers zijn ontworpen voor kinderen van 4 tot 12 jaar met een gewicht tussen 15 en 36 kilogram. Het is belangrijk om een zitverhoger te kiezen die past bij de lengte en het gewicht van je kind. Een goed passende zitverhoger zorgt ervoor dat de autogordel correct over de schouder en het bekken van het kind loopt, in plaats van over de nek en buik. Zo kan de autogordel goed zijn werk doen bij een aanrijding – en zit deze ook nog comfortabeler.

Safe seats for children in cars

Comfort en ondersteuning

Kies een zitverhoger die voldoende comfort biedt voor lange ritten. Sommige modellen hebben extra kussens en armleuningen voor extra comfort. Daarnaast kan het handig zijn om te kijken naar zitverhogers met een verstelbare rugleuning of hoofdsteun voor extra ondersteuning. Sommige zitverhogers zijn bijvoorbeeld aan te passen aan de groei van het kind. Handig! Een zitverhoger kan ook zorgen voor beter zicht naar buiten, wat wagenziekte bij het kind voorkomt.

Veiligheidskenmerken

Let op de aanwezigheid van zijkantbescherming en een stevig frame. Zitverhogers met een hoge rugleuning bieden extra bescherming bij zijwaartse aanrijdingen. Net als auto’s zelf worden ook zitverhogers (en kinderstoeltjes) voor marktintroductie aan crashtests onderworpen. Zoek dus een zitverhoger met een goede beoordeling in crashtests. Onder meer de Duitse ADAC en het Nederlandse TNO voeren dergelijke tests uit. Let op keurmerken zoals het oudere, maar nog altijd geldige ECE R44/04 of het nieuwere ECE R129, ook wel aangeduid als i-Size.

Installatiemogelijkheden

Zitverhogers kunnen worden bevestigd met de autogordel of via het ISOFIX-systeem. ISOFIX is een internationaal standaard bevestigingssysteem dat zorgt voor een stabiele en veilige installatie van autostoeltjes. Controleer of je auto ISOFIX-ankers heeft en overweeg een zitverhoger die deze technologie ondersteunt.

Hoe installeer je een zitverhoger?

Het correct installeren van een zitverhoger is cruciaal voor de veiligheid van je kind. Dit zijn de stappen voor een juiste installatie, onderverdeeld in bevestiging met de autogordel of via het ISOFIX systeem:

Installatie met autogordel

  1. Plaats de zitverhoger: zet de zitverhoger op de achterbank van de auto. Zorg ervoor dat de basis stevig en vlak op de zitting staat.

  2. Proefzitten met het kind: laat je kind op de zitverhoger zitten en zorg ervoor dat de rug recht tegen de rugleuning aan zit. Zo kan je bepalen of de zitverhoger op de juist positie staat.

  3. Bevestig de gordel: trek de autogordel uit en leid deze over de schouder en borst van je kind. De gordel moet plat over de schouder lopen en niet in de nek snijden. De heupgordel moet laag over de heupen liggen, niet over de buik. Klopt dat allemaal? Dan staat de zitverhoger op de juiste manier.

  4. Controleer de gordel: zorg ervoor dat ook het onderste deel van de gordel, dat de zitverhoger op zijn plaats houdt, niet gedraaid is en strak genoeg zit zonder te knellen.

Installatie met ISOFIX

  1. Controleer de ISOFIX-ankers: zoek de ISOFIX-ankers in de achterbank van je auto. Deze bevinden zich meestal tussen de zitting en de rugleuning. Vaak zijn er meerdere ISOFIX-punten, zoals ook boven op de rugleuning van de achterbank (Toptheter), of aan de binnenkant van het dak. Deze zijn bedoeld voor grotere kinderzitjes en heb je voor een zitverhoger niet nodig.

  2. Bevestig de zitverhoger: klik de ISOFIX-connectoren van de zitverhoger vast aan de ISOFIX-ankers in de auto. Duw stevig tot je een klik hoort, wat aangeeft dat de zitverhoger correct is bevestigd. Kijk bij twijfel in de bevestigingsinstructies van de zitverhoger.

  3. Controleer de stabiliteit: schud de zitverhoger om te controleren of deze stevig vastzit. Er mag geen speling zijn, want dat zou betekenen dat de zitverhoging bij een aanrijding makkelijk los schiet.

Wat is de regelgeving rondom zitverhogers?

In Nederland zijn er specifieke regels voor het gebruik van kinderzitjes en zitverhogers. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Het kan boetes voorkomen, maar belangrijker nog is dat je natuurlijk veilig met je kinderen onderweg wilt zijn. We zetten de belangrijkste regelgevingen op een rij.

Wanneer is een zitverhoging verplicht?

Een zitverhoging is niet alleen aan te raden, maar onder bepaalde omstandigheden ook gewoon verplicht. Kinderen met een lengte tot 1,35 meter moeten in een goedgekeurd kinderzitje of op een zitverhoger zitten. Dit geldt zowel voorin als op de achterbank. Voor kinderen vanaf 1,35 meter mag de autogordel zonder zitverhoger worden gebruikt, mits deze goed past.

Altijd op de achterbank of ook een zitverhoger voorin?

Het is toegestaan om kinderen met een lengte tot 1,35 meter zowel voorin als op de achterbank te plaatsen met een zitverhoger. Het wordt echter aanbevolen om kinderen zo lang mogelijk achterin te vervoeren. Dit is vaak veiliger bij frontale aanrijdingen. Niet alleen zit je verder van de impact vandaan, ook zijn voorstoelen doorgaans nog meer afgestemd op de afmetingen van volwassene inzittenden.

Typegoedkeuring en keurmerken

Zitverhogers moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnormen ECE R44/04 of ECE R129 (i-Size). Die eerste normering is wat ouder, maar nog altijd geldig voor nieuw verkochte zitverhogers. Het tweede keurmerk is de nieuwere opvolger van de eerste. Let bij de aanschaf op de aanwezigheid van een van deze keurmerken, wat aangeeft dat het product aan de veiligheidseisen voldoet.

Veelgestelde vragen

Een zitverhoger met rugleuning biedt extra zijwaartse bescherming en zorgt ervoor dat de schoudergordel beter gepositioneerd blijft. Een zitverhoger zonder rugleuning is lichter en compacter, wat handig kan zijn voor wisselen tussen auto's.

De schoudergordel moet over het midden van de schouder lopen en niet in de nek snijden. De heupgordel moet laag over de heupen lopen en niet over de buik. Controleer regelmatig de pasvorm van de gordel.

Volgens de Nederlandse wetgeving moeten kinderen met een lengte tot 1,35 meter een goedgekeurd kinderzitje of zitverhoger gebruiken. Meestal is dit tot ongeveer 12 jaar oud, maar dit kan variëren afhankelijk van het gewicht en de lengte van het kind.

Deel artikel

Alle artikelen

RDW

Wat is de RDW?

Advies · Wetgeving
ADV159 - AutoScout24 adviespagina - welk autolicht overdag foto1

Welk autolicht overdag?

Advies · Wetgeving
Strada trafficata

Filerijden: hoe blijf je comfortabel en veilig in de file?

Advies · Wetgeving
Ontdek meer