Dit moet je in Nederland verplicht bij je hebben in de auto
In Nederland zijn er relatief weinig dingen die je verplicht bij je moet hebben in de auto. Toch is het belangrijk om te weten welke dat zijn, aangezien het niet naleven hiervan kan leiden tot boetes of andere problemen onderweg. Dit is wat je in Nederland altijd verplicht bij je moet hebben in de auto:
- Rijbewijs en kentekenbewijs: je moet altijd je rijbewijs en kentekenbewijs (deel 1A en 1B, of de kentekencard) bij je hebben als je de auto bestuurt. Dit zijn de belangrijkste documenten die je moet kunnen tonen bij een controle. Als je de auto van iemand anders leent, moet je ook deze documenten bij je hebben. Als je jouw auto uitleent, moet je deze ‘papieren’ meegeven.
- Apk-bewijs (indien van toepassing): voor voertuigen die apk-plichtig zijn, moet je het keuringsrapport van de laatste apk bij je hebben. Dit kan in papieren vorm of digitaal via de RDW-app. In Nederland zijn bijna alle voertuigen apk-plichtig, maar uitgezonderd zijn onder meer motorfietsen, klassieke voertuigen ouder dan 50 jaar en voertuigen met beperkte snelheid.
- Gevarendriehoek: hoewel het in Nederland niet verplicht is een gevarendriehoek in de auto te hebben, is het wel verplicht deze te gebruiken bij pech of een ongeval op wegen waar je harder dan 50 km/u mag rijden. Aangezien je een gevarendriehoek niet zomaar ergens vandaan haalt bij een noodgeval, kun je hem dus maar beter gewoon bij je hebben.
- Verzekeringsbewijs: je moet kunnen aantonen dat je auto verzekerd is. Dit kan eenvoudig digitaal, bijvoorbeeld via je verzekeringsapp of een afdruk van het verzekeringsbewijs.
Aanbevolen items voor Nederland
Naast de verplichte items zijn er enkele zaken die sterk worden aanbevolen om bij je te hebben in de auto, omdat ze de veiligheid en het gemak kunnen vergroten:
- Veiligheidshesjes: hoewel niet verplicht in Nederland, is het raadzaam veiligheidshesjes in de auto te hebben. In geval van pech of een ongeval ben je beter zichtbaar voor andere weggebruikers, vooral in het donker of bij slecht weer.
- EHBO-kit: een EHBO-kit kan van pas komen bij kleine ongevallen of verwondingen. Dit is vooral handig als je vaak lange afstanden rijdt of met kinderen op pad bent, maar het kan ook zijn dat je eerste hulp moet of wilt verlenen bij een ongeval.
- Reservewiel of reparatieset: veel moderne auto's hebben geen reservewiel meer, maar een reparatieset. Controleer wat jouw auto heeft en zorg ervoor dat je weet hoe je deze moet gebruiken in geval van een lekke band.
- Brandblusser: hoewel niet verplicht, kan een brandblusser nuttig zijn in geval van een beginnende brand in of rond de auto. Zorg ervoor dat deze makkelijk bereikbaar en up-to-date is. Er zijn ook kleine brandblussers die weinig ruimte innemen: beter iets dan niets.
- Autolampjes en zekeringen: voor noodgevallen is het handig om reserveautolampjes en zekeringen bij je te hebben, zodat je snel defecte lampen kunt vervangen. Het is immers niet toegestaan om met defecte verlichting te rijden.
Wat moet je in de auto hebben in het buitenland?
Wanneer je naar het buitenland gaat, kunnen de regels voor verplichte items in de auto verschillen van die in Nederland. Zo zijn een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in veel landen verplicht, maar in Nederland niet. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste afwijkingen op gebied van verplichte items in populaire vakantielanden. Overigens is het altijd aan te raden je te verdiepen in de lokale verkeersregels van landen die je met de auto wilt bezoeken. Dat kan boetes of zelfs gevaarlijke situaties voorkomen. Zeker buiten de EU kunnen de verschillen op het gebied van regelgeving groot zijn. Voor sommige landen is zelfs een internationaal rijbewijs noodzakelijk.
België
- Gevarendriehoek is verplicht.
- Veiligheidshesje moet binnen handbereik zijn en gedragen worden bij pech.
- Brandblusser is verplicht voor Belgische voertuigen, maar niet voor buitenlandse voertuigen.
Duitsland
- Gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn verplicht.
- EHBO-doos is ook verplicht en moet aan de DIN 13164-norm voldoen.
- Sneeuwkettingen en winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden.
Frankrijk
- Gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn verplicht.
- Alcoholtesters zijn officieel verplicht, maar er wordt geen boete gegeven als je deze niet hebt.
- Sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn in bergachtige gebieden bij winterse omstandigheden.
Oostenrijk
- Gevarendriehoek, veiligheidshesje en EHBO-kit zijn verplicht.
- Winterbanden zijn verplicht van november tot april bij winterse omstandigheden.
Spanje
- Gevarendriehoek (twee zijn verplicht voor Spaanse voertuigen) en veiligheidshesje.
- Reservewiel of reparatieset, inclusief gereedschap om het te monteren.
- Bril of lenzen voor brildragers (verplicht om een extra paar bij je te hebben).
Italië
- Gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn verplicht.
- Sneeuwkettingen zijn verplicht in bergachtige gebieden tijdens wintermaanden.
Verplichte stickers in het buitenland
Naast dingen die je verplicht in de auto moet hebben, is het soms ook nodig om vignetten op je auto te plakken. In Duitsland en Frankrijk heb je voor toegang tot sommige steden bijvoorbeeld een milieusticker nodig, die aangeeft in welke emissieklasse jouw voertuig zich bevindt. Bezoek je een land waar men links rijdt, zoals het Verenigd Koninkrijk of Ierland, denk dan aan koplampstickers. Deze stickers passen de lichtstraal van je koplampen aan, zodat je geen tegenliggers verblind. Wanneer je een auto hebt met een kenteken zonder blauw EU-vlakje (zoals oldtimers of een auto met kleine kentekenplaat) dan is het ook verplicht om in het buitenland een NL-sticker achterop je auto te voeren.
Aanbevolen items voor rijden in het buitenland
Naast de verplichte items zijn er ook aanbevolen zaken die je rit veiliger en comfortabeler kunnen maken in het buitenland. Zo kan het in landen met tolwegen handig zijn om vooraf een tolbadge te kopen en in de auto te installeren. Zo hoef je bij tolpoortjes niet in de rij te staan en wordt het vereiste bedrag automatisch van je rekening afgeschreven.
Veiligheidstips en extra uitrusting
Naast de verplichte en aanbevolen items, zijn er extra veiligheids- en comfortvoorzieningen die het rijden aangenamer en veiliger kunnen maken, zowel in Nederland als in het buitenland. Bijvoorbeeld:
- Dashcam: een dashcam kan nuttig zijn voor het vastleggen van incidenten of ongelukken. Of je kunt er juist een mooie route mee vastleggen als vakantieherinnering. In sommige landen kan het gebruik van dashcams wel beperkt toegestaan of verboden zijn, dus controleer de lokale regelgeving.
- Powerbank of autolader: zorg ervoor dat je altijd een opgeladen telefoon hebt door een powerbank of autolader bij de hand te hebben. Dit kan handig zijn in noodgevallen of voor navigatie.
- Voedsel en water: vooral bij lange ritten of in afgelegen gebieden is het verstandig voldoende voedsel en water bij je te hebben voor het geval je strandt of pech hebt.
- Zonneschermen en dekens: handig voor reizen op warme zomerdagen om de auto koel te houden, of juist voor reizen door koude gebieden om warm te blijven als de auto uitvalt.