Afhandeling van verkeersboetes
De afhandeling van een verkeersboete is in principe heel eenvoudig. Je ontvangt de boete en betaalt hem. Wel zijn er verschillende manieren om de boete te ontvangen en te betalen. Dat is bijvoorbeeld mede afhankelijk van het soort overtreding of waar de overtreding plaatsvond. We zetten de mogelijkheden op een rij.
Ontvangst van de boete
Het ontvangen van een boete kan op twee manieren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je op heterdaad betrapt bent op te hard rijden of foutparkeren en dat een agent je daarvoor staande houdt en een boete uitschrijft. In dat geval ontvang je de boete ter plekke, fysiek op papier. Het gebeurt echter steeds vaker dat een boete automatisch wordt vastgelegd, bijvoorbeeld door een flitscamera of een scanauto van de parkeerwacht. In dat geval wordt de boete opgestuurd naar het adres van de eigenaar van het voertuig. Heeft iemand anders met jouw auto een overtreding begaan, dan zal je de boete dus zelf ontvangen en op diegene moeten verhalen.
Bij lichte overtredingen kan het ook zijn dat je geen boete krijgt, maar een officiële waarschuwing. Dan wordt je overtreding wel in het systeem geregistreerd. Bega je nog eens die lichte overtreding, dan ziet de betreffende agent dat je er al eens voor bent gewaarschuwd. In dat geval krijg je hoe dan ook een boete.
Betaling van de boete
In principe maak je het boetebedrag eenvoudig over naar de rekening van het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau). Dit rekeningnummer staat op de boete vermeld. Betalen kan via een bankoverschrijving of via een betaallink die op de boete staat vermeld. De betaling moet binnen een bepaalde termijn gebeuren, anders wordt de boete verhoogd. Betaal je nog steeds niet, dan volgen juridische stappen. Is het boetebedrag voor jou te hoog om in één keer te betalen? In sommige gevallen is het mogelijk om in termijnen te betalen. Dat moet je dan wel eerst afstemmen met het CJIB, dat de boetes afhandelt.
De kosten van verkeersboetes
Wat een verkeersboete kost, verschilt sterk per overtreding en soms ook per situatie. Voor snelheidsovertreding geldt bijvoorbeeld een bedrag per kilometer die je te hard rijdt, maar het exacte bedrag is afhankelijk van of de snelheidsovertreding plaatsvond binnen of buiten de bebouwde kom, of bij wegwerkzaamheden. Ook parkeerboetes hebben niet altijd hetzelfde bedrag. Sommige overtredingen, zoals door rood rijden of het vasthouden van je smartphone, hebben wel een vast boetebedrag. Wel kunnen boetebedragen ook weer verschillen op basis van het voertuig waarmee je rijdt. Voor fietsers gelden bijvoorbeeld lagere boetebedragen dan voor automobilisten. De boetebedragen veranderen vrijwel elk jaar. De actuele boetebedragen vind je in de zogeheten Boetebase van het Openbaar Ministerie.
Boetes in het buitenland
Internationaal gezien gelden al helemaal grote verschillen in boetebedragen. Ieder land heeft daarvoor zijn eigen wetgeving. Ga je naar het buitenland, verdiep je dan in de lokale verkeersregels. Zo maak je minder snel een onbewuste overtreding. Verdiep je eventueel ook in de boetebedragen van het betreffende land. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat landen zoals Noorwegen en Zwitserland bijzonder hoge boetebedragen kennen, waarvan de hoogte ook afhankelijk kan zijn van je inkomen. Extra opletten dus!
Hoe kan ik een verkeersboete inzien?
Er zijn verschillende manieren om een ontvangen verkeersboete in te zien. Deze manieren zijn deels afhankelijk van de manier waarop je de boete hebt ontvangen.
Papieren boete
Meestal ontvang je de boete op papier. Bijvoorbeeld direct van de agent die jou heeft staande gehouden, of per post in je brievenbus. Op deze papieren boete staan in principe al alle details die je nodig hebt. Bijvoorbeeld de locatie en het tijdstip van de overtreding, een beschrijving van de overtreding en het boetebedrag dat er bij hoort. Afhankelijk van de overtreding kan je online nog wel extra informatie opvragen, zoals de flitsfoto van een snelheidscamera. Zo weet je echt zeker dat jij het was die de overtreding beging.
Online boete inzien
Wil je de boete online inzien, bijvoorbeeld om de flitsfoto te bekijken, dan ga je daarvoor naar de website van het CJIB. Daar log je in met je DigiD. De exacte stappen die je moet ondernemen voor het online inzien van je boete staan vermeld op de papieren boete zelf en op de website van het CJIB.
Contact opnemen
Kom je er niet uit, heb je geen toegang tot online middelen of heb je andere vragen die je graag met iemand bespreekt, dan is het ook mogelijk om contact op te nemen met de instantie die de boete heeft uitgeschreven. Zij kunnen je verder helpen met het inzien van de boete.
Hoe kan ik een verkeersboete aanvechten?
Ben je ervan overtuigd dat je een boete om welke reden dan ook onterecht hebt gekregen? Dan heb je gelukkig het recht om de boete aan te vechten. Dat kan een eenvoudige administratieve handeling zijn, maar soms ook uitlopen tot een complexe juridische zaak.
Zo maak je bezwaar tegen een verkeersboete
De eerste stap is bezwaar maken bij de instantie die de boete heeft uitgeschreven. In Nederland moet dat binnen zes weken nadat je de boete hebt ontvangen. De exacte manier om bezwaar te maken wordt uitgelegd op de boete zelf. Zodra je bezwaar officieel is ingediend hoef je de boete nog niet te betalen. De betalingstermijn wordt gepauzeerd.
Als je bezwaar maakt, maak daarbij dan goed duidelijk waarom de boete volgens jou onterecht is. Omschrijf duidelijk jouw kant van het verhaal. Voeg indien mogelijk ook bewijs toe dat jouw verhaal ondersteunt. Bijvoorbeeld een foto van de onduidelijke verkeerssituatie ter plekke, of een foto die aantoont dat je op het moment van de overtreding helemaal niet op die plek was. Tegenwoordig hebben veel mensen een dashcam. Ook die beelden kunnen dit aantonen. Als de dashcam ook je snelheid registreert, kan je ook bewijzen dat je niet te hard hebt gereden.
Na het indienen van je bezwaar is het een kwestie van wachten. Hoe lang, dat verschilt sterk per situatie. Bij een eenvoudige overtreding met overtuigend tegenbewijs kan de afhandeling enkele weken duren, maar bij een complexe overtreding die mogelijk het gevolg is van een onduidelijke verkeerssituatie kan de afhandeling ook maanden duren.
Mogelijke uitkomsten van het bezwaar
Als je ingediende bezwaar is behandeld, zijn er drie mogelijke uitkomsten:
- De boete wordt ingetrokken: je bezwaar is gegrond verklaard, je hebt de boete inderdaad onterecht gekregen. De boete wordt volledig ingetrokken en je kunt hem als niet ontvangen beschouwen.
- De boete wordt aangepast: het kan ook zijn dat je de boete terecht hebt gekregen, maar dat de betreffende instantie oog heeft voor de specifieke omstandigheden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat borden onduidelijk waren geplaatst en je daardoor een overtreding beging. In dat geval wordt de boete verlaagd.
- Het bezwaar wordt afgewezen: het kan ook zijn dat wordt besloten dat je de boete wel degelijk terecht hebt ontvangen. Dan zit er niets anders op dan gewoon de boete betalen. Ben je het er nog steeds echt niet mee eens, dan kan je de boete ook nog aanvechten bij de rechter. Een rechtszaak brengt echter wel veel inspanning en kosten met zich mee.