Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Alles over de 45 km auto

Een 45 km auto, ook wel bekend als brommobiel of microcar, is een kleine auto die een maximale snelheid van 45 km/u kan bereiken. Deze voertuigen zijn populair bij mensen die geen regulier rijbewijs hebben, maar toch een vorm van gemotoriseerd vervoer willen.

Voordelen van een 45 km auto

45 km auto’s bieden verschillende voordelen die we hieronder verder toelichten.

Toegankelijk

Een 45 km auto is heel toegankelijk. Zo heb je er geen regulier autorijbewijs (rijbewijs B) voor nodig om een 45 km auto te besturen. Een brommer- of scooterrijbewijs (AM-rijbewijs) is voldoende. Zo kun je dus al vanaf je 16e autorijden. Ook zijn 45 km auto’s een uitkomst voor ouderen of mensen die om medische redenen geen regulier rijbewijs meer hebben of die niet kunnen behalen.

Makkelijk parkeren

Vanwege het compacte formaat zijn 45 km auto’s gemakkelijk te parkeren, vooral in stedelijke gebieden waar parkeerruimte schaars is. Bovendien kunnen deze voertuigen door hun kleine formaat en wendbaarheid vaak routes nemen die voor grotere auto's minder toegankelijk zijn. In sommige gevallen kun je met een 45 km auto ook komen op plekken waar een gewone auto niet kan komen, omdat voor brommobielen andere regels gelden.

Lagere kosten

Vergeleken met een ‘echte’ auto is een 45 km auto over het algemeen goedkoper in aanschaf. Ook de onderhoudskosten zijn lager vanwege de simpele techniek. Het kleine motortje van een 45 km auto verbruikt ook minder brandstof en de verzekering en wegenbelasting zijn ook goedkoper dan voor een ‘echte’ auto. Zo ben je lekker voordelig onderweg. Een scooter of fiets blijft wel nóg goedkoper.

Milieuvriendelijk

Met hun lagere brandstofverbruik zijn 45 km auto’s beter voor het milieu dan grotere voertuigen. Er zijn ook steeds meer elektrische 45 km auto’s. Die hebben helemaal geen uitstoot tijdens het rijden. Een bijkomend voordeel van deze elektrische 45 km auto’s is dat ze ook minder bewegende delen hebben voor de aandrijving en dus ook lagere onderhoudskosten.

Regelgeving rondom 45 km auto’s in Nederland

Voor 45 km auto’s gelden een aantal specifieke regels. We zetten de belangrijkste zaken op een rij.

Rijbewijs en leeftijd

Zoals gezegd geldt voor een 45 km auto andere regelgeving voor het rijbewijs dan voor een gewone auto. Om een 45 km auto te mogen besturen heb je een AM-rijbewijs nodig, ook wel bekend als het brommer- of scooterrijbewijs. Dat rijbewijs kun je al vanaf 16 jaar halen. Ook mag je een 45 km auto besturen als je al een rijbewijs hebt voor een gewone auto (rijbewijs B).

Technische eisen en keuring

45 km auto’s moeten voldoen aan specifieke technische eisen. Ze mogen niet harder dan 45 km/u kunnen rijden en in het geval van een brandstofmotor moeten ze een beperkte cilinderinhoud hebben van maximaal 500 cc. Daarnaast moeten ze periodiek gekeurd worden om de veiligheid te waarborgen.

Verkeersregels

Brommobielen mogen binnen de bebouwde kom op de weg rijden, maar zijn verboden op snelwegen en autowegen. Rijden op een gewone 80 km-weg mag dus wel, al is dat niet aan te raden. Bestuurders van een 45 km auto moeten zich aan dezelfde verkeersregels houden als andere voertuigen, inclusief het gebruik van richtingaanwijzers en verlichting. Het dragen van een gordel is verplicht voor zowel de bestuurder als de passagier.

Populaire 45 km auto modellen

45 km auto’s zijn er in allerlei soorten en maten en van verschillende aanbieders. Die kunnen we hier niet allemaal bespreken. We stellen wel enkele van de meest populaire merken aan je voor.

Aixam

Het Franse Aixam is een van de bekendste merken als het gaat om 45 km auto’s. Ze bieden een breed scala aan modellen, van compacte stadsauto’s tot meer luxueuze uitvoeringen. Aixam staat bekend om zijn betrouwbaarheid en degelijke bouwkwaliteit.

Ligier

Ligier is een ander populair merk in deze categorie. De voertuigen worden geprezen om hun moderne design en innovatieve technologieën. Ligier biedt zowel benzine- als elektrische modellen aan, waardoor er voor iedere behoefte een geschikte optie is. Ook Ligier is een Frans merk. De moderne 45 km auto heeft dan ook zijn oorsprong in Frankrijk, vandaar dat veel merken daar vandaan komen.

Microcar

45 km auto’s staan ook wel bekend als microcars. Maar wist je dat Microcar ook een merk is? Microcar heeft een groot assortiment aan stijlvolle en praktische 45 km auto’s. Ze richten zich op comfort en gebruiksgemak, met ruime interieurs en moderne functies. Ook Microcar is weer een Frans merk.

Elektrische 45 km auto

Eerder in dit artikel las je al dat 45 km auto’s meerdere voordelen hebben. Met de komst van elektrische 45 km auto’s komt er nog een voordeel bij. Elektrische 45 km auto’s nemen niet alleen weinig ruimte in, maar stoten tijdens het rijden ook geen schadelijke stoffen uit. Bovendien zijn de kosten per kilometer vaak lager dan die van 45 km auto’s met brandstofmotoren.

Nederland heeft een goed ontwikkelde laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Daar profiteert ook de eigenaar van een 45 km auto van. Er zijn steeds meer publieke laadpunten. Veel gebruikers kiezen er ook voor om thuis een laadpaal te installeren. Dit maakt het opladen van de elektrische brommobiel zowel praktisch als efficiënt. Met een eigen laadpaal laad je ook nog eens voordelig voor dezelfde stroomtarieven als voor je huishoudelijke apparaten.

Bekende modellen elektrische 45 km auto

Bij elektrische 45 km auto’s is er misschien nog veel meer diversiteit dan bij traditionele 45 km auto’s. Waar die laatste vaak op elkaar lijken, zijn er bij elektrische 45 km auto’s veel fabrikanten die eigenzinnige of innovatieve modellen aanbieden. We zetten er een paar op een rij.

Aixam e-City

De Aixam e-City is een volledig elektrische variant van de reguliere 45 km auto van het merk. De e-City blinkt uit in rijcomfort en praktische gebruiksvriendelijkheid. Dit model heeft een actieradius van circa 80 km en is eenvoudig op te laden aan een regulier stopcontact.

aixam-city-m-02.jpg

Renault Twizy

Een voorbeeld van een meer eigenzinnig model elektrische 45 km auto is de Renault Twizy. Het voertuig valt op door zijn futuristische design en compacte formaat. Met een actieradius van ongeveer 100 km is de Twizy ideaal voor korte ritten in en rondom de stad. Er is ook een versie van de Renault Twizy die 80 km/u kan rijden. Die biedt dezelfde voordelen als de 45 km versie, maar je hebt er wel een gewoon autorijbewijs voor nodig.

renault-twizy-overview

Opel Rocks-e

Misschien wel de populairste elektrische 45 km auto is de Opel Rocks-e. Deze compacte elektrische stadsauto heeft een actieradius tot 75 km en kan in ongeveer vier uur volledig worden opgeladen aan een standaard stopcontact. Het is een ideale optie voor jongeren vanaf 16 jaar, die meer comfort biedt dan een scooter. Ook leverbaar als Citroën Ami en als Fiat Topolino met retro vormgeving.

opel-rocks-e-front

Microlino 2.0

Over retro gesproken: deze elektrische 45 km auto combineert stijl met moderniteit. We hebben het over de Microlino 2.0 en die biedt een actieradius van ongeveer 200 km. De auto is ontworpen voor efficiënt en duurzaam stadsvervoer. Het kleine formaat maakt het perfect voor smalle straten en krappe parkeerplekken. De Microlino is wel vrij duur voor een 45 km auto, maar je maakt er wel een modieus statement mee.

Microlino(5)

Veelgestelde vragen

Een 45 km auto is ontworpen voor een maximale snelheid van 45 km/u en mag worden bestuurd met een bromfietsrijbewijs (AM). Een reguliere auto is veel groter, kan veel hogere snelheden bereiken en kan alleen worden bestuurd met een autorijbewijs (B).

Nee, het dragen van een helm is niet verplicht in een 45 km auto. Het voertuig heeft een gesloten cabine, waardoor een helm niet nodig is. Wel moeten de bestuurder en passagier een gordel dragen.

Dit varieert per model, maar de meeste elektrische 45 km auto’s hebben een actieradius van 70 tot 100 km op een volle lading. Dit is meestal voldoende voor dagelijks gebruik in stedelijke gebieden.

Deel artikel

Alle artikelen

Parkende Autos

Het 'Niet parkeren' verkeersbord – wat je moet weten

Advies · Wetgeving
verbandskasten-warndreieck-co

Wat moet je in de auto hebben: verplichte en aanbevolen items

Advies · Wetgeving
Caravan - Hyundai

Aanhanger aankoppelen: alles over bevestigen, regelgeving en verlichting

Advies · Wetgeving
Ontdek meer