Soorten aanhangers
Aanhangers zijn er in vele soorten en maten, allemaal afgestemd op verschillende taken. We zetten enkele van de meest voorkomende types aanhangwagens op een rij.
Open aanhanger
Misschien wel het meest voorkomende type aanhangwagen is de open aanhanger. Deze is geschikt voor het vervoeren van bouwmaterialen, tuinafval of grote objecten. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en kunnen worden uitgerust met hoge of lage zijwanden.
Gesloten aanhanger
Gesloten aanhangers bieden bescherming tegen weersinvloeden en diefstal. Deze zijn ideaal voor het vervoeren van waardevolle of gevoelige goederen. Er zijn verschillende soorten gesloten aanhangers. Het kan een open aanhanger zijn met een gesloten opbouw, bijvoorbeeld een constructie met zeil eroverheen. Dan kun je er naar wens een open of gesloten aanhanger van maken. Er zijn ook gesloten aanhangers met een vaste opbouw. Deze zijn altijd gesloten.
Bagage-aanhanger
Bagage-aanhangers zijn ideaal voor het vervoeren van bagage tijdens vakanties. Deze aanhangers lijken erg op gesloten aanhangers, maar onderscheiden zich door hun lichte bouw en compacte afmetingen, waardoor ze gemakkelijk te hanteren zijn. Er zijn echter bagage-aanhangers in allerlei maten: van een compact en gestroomlijnd karretje tot een grote bagage-box op wielen.
Auto-ambulance
Auto-ambulances zijn aanhangers die speciaal zijn ontworpen voor het vervoeren van voertuigen. Ze hebben meestal een lage oprijhoek en sterke bevestigingspunten. De meeste auto-ambulances bieden plaats aan één personenauto. Er zijn ook auto-ambulances die geschikt zijn voor het vervoer van meerdere en/of zware voertuigen. Deze auto-ambulances kun je vaak niet met een gewone personenauto trekken.
Paardentrailer
Paardentrailers zijn speciaal ontworpen voor het veilig vervoeren van paarden, of andere dieren met een vergelijkbare grootte. Paardentrailers zijn voorzien van ventilatie en voldoende ruimte voor de dieren om comfortabel te kunnen staan. Een variant op de paardentrailer is de veetrailer. Deze zijn vaak wat eenvoudiger en afhankelijk van het soort vee ook kleiner.
Auto-ambulance
Boottrailers zijn speciaal gemaakt voor het vervoeren van boten. Boottrailers bestaan vaak uit een chassis dat gemakkelijk kan worden aangepast aan de vorm van de boot. De meeste boottrailers zijn universeel, ofwel geschikt voor meerdere types boten. In het luxesegment worden boottrailers ook wel op maat gemaakt voor een specifieke boot.
Caravan
Ook een heel bekende categorie aanhangers zijn caravans. Ook die zijn er in de meest uiteenlopende soorten en maten. Omdat bij het kopen en gebruiken van een caravan vaak nog extra zaken komen kijken, gaan we in een ander artikel dieper in op alles wat je moet weten over caravans.
Geremde en ongeremde aanhangers: wat is het verschil?
Wanneer je je gaat verdiepen in het kopen van een aanhanger, kom je ongetwijfeld de termen geremd en ongeremd tegen. Dat zegt iets over de reminrichting van de aanhangwagen. We zetten de verschillen op een rij.
Ongeremde aanhangers
Ongeremde aanhangers zijn het meest eenvoudige type en hebben geen eigen remsysteem. Ongeremde aanhangers zijn doorgaans kleiner en lichter dan geremde aanhangers. Ze mogen maximaal 750 kg wegen, inclusief de lading. Het remsysteem van het trekkende voertuig moet voldoende zijn om de aanhanger veilig tot stilstand te brengen. Meer daarover in het volgende hoofdstuk.
Geremde aanhangers
Geremde aanhangers beschikken over een eigen remsysteem dat wordt geactiveerd wanneer de auto remt. Dit type aanhanger is geschikt voor zwaardere ladingen, meestal boven de 750 kg. Geremde aanhangers zijn vaak ook wat groter dan ongeremde aanhangers. Het remsysteem zorgt voor extra veiligheid en stabiliteit tijdens het rijden.
Hoe zwaar mag de aanhanger zijn?
Hoe zwaar de aanhanger mag zijn, hangt vooral af van het maximale trekgewicht van jouw auto. Elke auto heeft een maximaal toegestaan trekgewicht, dat meestal wordt aangegeven in de technische specificaties van de auto en op het kentekenbewijs. Dit gewicht gaat om het gewicht van de aanhanger inclusief lading. Het is cruciaal om deze limieten niet te overschrijden om de veiligheid te waarborgen en schade aan de auto te voorkomen. Meestal worden twee gewichten vermeld: het maximale trekgewicht ongeremd en het maximale trekgewicht geremd. Het verschil zit hem in het remsysteem van de aanhanger, zoals besproken in het vorige hoofdstuk. Voor geremde aanhangers kan het trekgewicht aanzienlijk hoger zijn dan voor ongeremde aanhangers. Controleer altijd de handleiding van je voertuig of raadpleeg de fabrikant om zeker te zijn van de exacte cijfers.
Soorten stekkers aanhangwagen
Nog iets om op te letten: welke soort stekker heeft de aanhanger? Een aanhanger wordt altijd met een stekker aangesloten op de auto. Deze stekker zorgt voor een stroomverbinding die er op zijn minst voor zorgt dat de verlichting van de aanhangwagen het doet. Afhankelijk van het type aanhanger kunnen ook overige elektrische inrichtingen via deze strekker van stroom worden voorzien. Er zijn in Europa drie gangbare soorten stekkers voor aanhangers:
- 7-polige stekker: dit is de meest gebruikte stekker voor basisverlichting zoals richtingaanwijzers, remlichten en achterlichten. Geschikt voor de meeste kleine aanhangers (en fietsendragers met verlichting).
- 13-polige stekker (Jaeger-systeem): dit systeem biedt meer mogelijkheden dan de 7-polige stekker, zoals achteruitrijlichten, mistachterlichten en permanente stroomvoorziening voor bijvoorbeeld een koelkast in een caravan. Dankzij de extra polen kan de 13-polige stekker meer stroom leveren aan de aanhanger.
- 13-polige stekker (Multicon West): een alternatief systeem dat compatibel is met zowel 7- als 13-polige aansluitingen, vaak gebruikt in Nederland.
Als je een aanhanger gaat kopen of huren, let er dan op welke soort stekker jouw auto heeft. Of andersom: als je een trekhaak gaat installeren, let er dan op welke soort stekker je nodig hebt voor het soort aanhanger dat je wilt gaan trekken.
Welk soort rijbewijs heb je nodig voor het rijden met een aanhanger?
Het type rijbewijs dat je nodig hebt om met een aanhanger te rijden, hangt af van het totale gewicht van de aanhanger inclusief lading. Voor aanhangers tot 750 kg (toegestane maximum massa) volstaat een rijbewijs B. Als de aanhanger zwaarder is dan 750 kg, maar het totaalgewicht van de auto en de aanhanger samen niet meer dan 3.500 kg bedraagt, is een rijbewijs B nog steeds voldoende. Voor combinaties met een totaalgewicht tussen 3.500 kg en 4.250 kg is een rijbewijs B met code 96 vereist. Als het totaalgewicht boven de 4.250 kg uitkomt, heb je een rijbewijs BE nodig.
Hoe hard mag je rijden met een aanhanger?
De maximumsnelheid waarmee je mag rijden met een aanhanger verschilt per land en per situatie. In Nederland gelden de volgende regels:
- Binnen de bebouwde kom: de maximumsnelheid is 50 km/u, ofwel hetzelfde als bij rijden zonder aanhanger.
- Buiten de bebouwde kom: de maximumsnelheid is 80 km/u, ofwel hetzelfde als bij rijden zonder aanhanger.
- Op autowegen en autosnelwegen: de maximumsnelheid is 90 km/u voor auto's met een aanhanger.
Denk eraan dat de regels in het buitenland anders kunnen zijn. Zo mag je in Duitsland ook op de snelweg maar 80 km/u met een aanhanger. Alleen na een speciale keuring – en als je aanhanger aan de betreffende vereisten voldoet – mag je 100 km/u. Ga je met een aanhanger (dus ook een caravan!) naar het buitenland, controleer dan de regels voor de landen die je onderweg bezoekt.