Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Rijbewijs
Rijbewijs

Spoedcursus rijbewijs – alles wat je moet weten

Wil je snel je rijbewijs halen? Dan is een spoedcursus een interessante oplossing. Maar wat houdt dat in? Wat kost het? Is het voor iedereen geschikt en is het überhaupt wel verstandig? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen.

Zo werkt een spoedcursus rijbewijs

Normaal gesproken duurt een rijopleiding zo’n zes tot twaalf maanden. De exacte duur hangt af van het aantal lesuren per week en natuurlijk van het aantal lessen dat je in totaal nodig hebt. Hoe dan ook is het een kwestie van maanden. Heb je die tijd niet of wil je gewoon sneller je rijbewijs in handen hebben, dan kan een spoedcursus uitkomst bieden. Dan ben je vaak maar tussen de vijf en veertien dagen kwijt, ook weer afhankelijk van hoeveel lessen je nodig hebt en hoe de lessen worden ingepland.

Bij een spoedcursus heb je vaak drie tot vier uur les per dag. Je hebt dus ongeveer net zo veel lesuren als bij een reguliere rijopleiding, maar dan in zo kort mogelijke tijd in plaats van verspreid over meerdere maanden. Net als bij een reguliere rijopleiding rijd je aan het einde van de cursus af bij het praktijkexamen van het CBR. Een verschil is dat je bij een spoedcursus vaak al vooraf je theorie op zak moet hebben. Zo voorkom je dat het praktijkexamen moet worden uitgesteld, omdat je je theorie nog niet hebt gehaald. Je behaalde theorie-examen is 1,5 jaar geldig, dus die kun je prima ruim voor aanvang van je spoedcursus halen.

Voordelen van een spoedcursus rijbewijs

null

Het grote voordeel van een spoedcursus is dat je al na korte tijd je rijbewijs op zak hebt. Zo kun je het halen van je rijbewijs bijvoorbeeld handig in de zomervakantie plannen. Of nog snel voordat je aan je nieuwe baan begint waarvoor je een rijbewijs nodig hebt. Ook weet je zeker dat je je rijbewijs hebt gehaald binnen de 1,5 jaar dat je theorie-examen geldig is.

Een spoedcursus is handig wanneer je al enige rijervaring hebt. Bijvoorbeeld als je eerder al bent begonnen met rijlessen, maar dat om welke reden dan ook niet hebt kunnen afmaken. Dan hoef je dankzij de spoedcursus niet meer maandenlang te lessen, maar kun je het laatste deel van je rijopleiding in korte tijd afronden.

Kosten spoedcursus rijbewijs

Over het algemeen is een spoedcursus ook nog voordeliger dan een reguliere rijopleiding. Een spoedcursus kost over het algemeen 600 tot 1.200 euro, afhankelijk van het aantal lessen en of het examen wel of niet is inbegrepen. Voor een reguliere rijopleiding ben je al snel het dubbele van deze bedragen kwijt. De lagere totaalkosten ten opzichte van een reguliere rijopleiding komen meestal doordat de lesuren meer aaneengesloten zijn ingepland en je voor een spoedcursus vaak ook ietsje minder uren nodig hebt dan bij een reguliere rijopleiding. Daardoor kan de rijschool de spoedcursus voordeliger aanbieden.

Nadelen van een spoedcursus rijbewijs

Het nadeel van een spoedcursus voor het halen van je rijbewijs is dat zo’n spoedcursus best intensief is. Je hebt weinig tot geen rijervaring en dan moet je ineens een paar uur lang autorijden, meerdere dagen na elkaar. Dat zijn pittige ritten vol met nieuwe indrukken en ervaringen. Dan moet je alles in die tijd ook nog goed onder de knie zien te krijgen, want je wilt aan het einde immers kunnen slagen. Daarnaast is zo’n spoedcursus vaak ook lastig te combineren met een fulltime baan.

Zo’n korte en intensieve lesperiode zorgt dus ook voor extra druk. Vanwege de lange wachttijden bij het CBR is het praktijkexamen vaak al gepland wanneer je aan je eerste lessen begint. Het is dus extra belangrijk om een snelle leerling te zijn. Ben je dat niet, dan kun je beter voor een reguliere rijcursus kiezen. Daarmee is een spoedcursus voor het rijbewijs misschien niet ideaal voor mensen met faalangst of onzekerheid achter het stuur.

Sowieso heb je als mens maar een bepaald leervermogen. Met andere woorden, ook met de beste wil kun je maar een beperkte tijd volledig geconcentreerd leren autorijden. Na een bepaalde tijd neem je gewoon minder informatie op, hoe graag je dat ook wilt en hoeveel langer de les ook duurt. Voor de gemiddelde persoon is dat na twee uur intensieve rijles. Een goede rijschool zal daarom ook bij een spoedcursus geen lessen van meer dan twee uur onafgebroken achter elkaar inplannen. Het kan zijn dat je ’s ochtend en ’s middags een paar uur les krijgt, met voldoende pauze ertussen om weer fris aan de slag te gaan.

Zo kies je de juiste rijschool

null

Welke vorm van rijlessen je ook kiest, het is belangrijk om de juiste rijschool te kiezen. De goedkoopste rijschool is niet altijd de beste keuze, maar andersom zijn hoge tarieven ook geen garantie voor kwaliteit. De prijs is dan ook niet het belangrijkste criterium bij het kiezen van een rijschool. Je kunt beter kijken naar het slagingspercentage en naar het specifieke aanbod. Hoewel online reviews ook niet alles zeggen over de daadwerkelijke kwaliteit van de rijschool, kan het helpen om ook daarnaar te kijken. Let ook op zaken als officiële keurmerken. Dat kan ook extra financiële zekerheid bieden voor het geval de rijschool failliet gaat, terwijl je nog lessen tegoed hebt.

Ook is het altijd aan te raden eerst een proefles te volgen voordat je gelijk complete pakketten koopt en werkelijk aan de spoedcursus begint. De meeste rijscholen zullen die proeflessen ook aanbevelen. Bij een proefles kom je er niet alleen achter of de rijschool prettig is en bij je past, maar je ontdekt ook samen met de instructeur wat je beginniveau is. Op basis daarvan kan de rijschool bepalen hoeveel lessen je ongeveer nodig zult hebben. Ook kan de rijschool inschatten of een spoedcursus geschikt voor je is, of dat je beter voor een reguliere rijopleiding kunt kiezen.

Slagingspercentage

Het slagingspercentage van rijscholen in Nederland ligt gemiddeld op zo’n 50%. Zit het slagingspercentage van een rijschool daarboven, dan is de kans groot dat het een goede rijschool is. Zit een rijschool daaronder, dan is het aan te raden om de rijschool te vragen waardoor dat komt. Misschien is er een goede verklaring voor, maar het kan ook duiden op een mindere kwaliteit lessen. Het objectieve slagingspercentage van alle officiële rijscholen vind je in de Rijschoolzoeker op de website van het CBR.

Soms zijn ook statistieken bekend over het aantal lessen dat een leerling bij een rijschool gemiddeld nodig heeft. Laat je hier niet te veel door leiden. Hoeveel lessen je nodig hebt, is echt iets persoonlijks. Ook kan een rijschool je net zo lang laten lessen totdat je gegarandeerd het examen haalt, terwijl een andere rijschool het je al eerder laat proberen, met een grotere kans om het examen niet te halen.

Aanbod rijschool

Als je prijzen gaat vergelijken, kijk dan niet alleen naar de pakketprijzen of de prijs per les. Kijk goed naar het totaalplaatje: wat is naar verwachting het totaalbedrag en wat is wel en niet bij de pakketprijs inbegrepen? Omvat het pakket alleen de lessen of zijn de tussentijdse toets (TTT) en het examen erbij inbegrepen? En als je toch nog meer lessen nodig hebt? Wat is de meerprijs van een eventuele herkansing? Allemaal zaken om goed op te letten.

Deel artikel

Alle artikelen

begleitetes-fahren

Rijbewijs halen als je 17 jaar bent - wat komt er allemaal bij kijken?

Advies · Voorbereiding
sehtest-führerschein

Zo werkt een oogtest voor je rijbewijs

Advies · Voorbereiding
führerscheinklassen

Rijbewijscategorieën: welke zijn er en wat zijn de vereisten?

Advies · Voorbereiding
Ontdek meer