Hoe oud moet je zijn voor een autorijbewijs?
Voor het praktijkexamen van het autorijbewijs (rijbewijs B) moet je minimaal 17 jaar oud zijn. Wel kan je al vanaf je 16e het theorie-examen doen. Vanaf 16,5 jaar oud mag je rijlessen nemen in de praktijk. Als je al op je 16e het theorie-examen wilt doen, is er wel iets om goed rekening mee te houden: als je het examen haalt, is je theoriediploma 1,5 jaar geldig. Slaag je binnen die tijd niet voor het praktijkexamen, dan moet je opnieuw theorie-examen doen.
Ging alles in één keer goed en ben je al op je 17e geslaagd voor het praktijkexamen? Gefeliciteerd! Je kunt alleen nog steeds niet zomaar met een auto de weg op. Tot je 18 jaar bent heb je daarvoor een coach nodig. De coach is iemand die minstens vijf jaar zijn rijbewijs heeft (dus geen beginnend bestuurder meer) en die geen grote verkeersovertredingen heeft begaan. De coach kan bijvoorbeeld een van je ouders zijn, of een andere bekende. In totaal kan je maximaal vijf coaches aanstellen. Let op: de coaches moeten zich officieel registreren bij het CBR.
Wat kost een rijopleiding voor de auto?
De kosten voor het halen van je rijbewijs verschillen per persoon. Niet iedereen heeft evenveel lessen nodig en waar de een in één keer voor alles slaagt, heeft de ander misschien meer pogingen nodig. Om toch een idee te geven van de kosten van een rijopleiding, kijken we naar gemiddeldes. In het voorjaar van 2023 kostte het behalen van het autorijbewijs gemiddeld 3.060 euro, zo blijkt uit onderzoek van het CBR. Hoe is dat bedrag opgebouwd? Dat lichten we hieronder toe.
Rijlessen
De gemiddelde kandidaat heeft 43 lessen nodig. Een les kost gemiddeld zo’n 45 à 60 euro.
Theorie-examen
De meeste kandidaten slagen niet in één keer voor hun theorie-examen. Sterker nog, gemiddeld doet een kandidaat iets meer dan twee keer een examen. Een theorie-examen kost 41 euro, dus gaan we nu uit van gemiddelde kosten van 100 euro.
Praktijkexamen
Gemiddeld slaagt een kandidaat in één tot twee keer voor zijn praktijkexamen. Een praktijkexamen kost 125,75 euro, aangevuld met kosten die een rijschool voor het examen kan rekenen. Bijvoorbeeld voor het ter beschikking stellen van de lesauto. Ook zit er vaak nog één laatste les vlak voor het examen. In totaal kost het praktijkexamen dus gemiddeld zo’n 500 euro.
Bijkomende kosten
Helaas is er nog meer dat geld kost. Zo heb je ook een gezondheidsverklaring nodig en als je slaagt, moet het rijbewijs ook aangevraagd bij de gemeente. Het wordt aangeraden om ook een tussentijdse toets (TTT) te doen voor het examen, als een soort oefening. Vaak kan je bij de TTT ook alvast vrijstelling krijgen voor de speciale verrichting. Alles bij elkaar is een kandidaat gemiddeld 160 euro kwijt aan dit soort bijkomende kosten.
Kosten nemen toe
Helaas is de verwachting dat deze kosten de komende jaren verder zullen stijgen. Dat komt door een aantal factoren. De brandstof voor de lesauto’s wordt bijvoorbeeld steeds duurder, maar ook de lesauto’s zelf. Daar komt bij dat ook de loonkosten voor de rijschool en het CBR stijgen.
Tips
Al met al vraagt het halen van je rijbewijs een flinke som geld. Daarom bieden sommige rijscholen een financieringsplan aan. Dan hoef je de rijopleiding niet in één keer te betalen, maar betaal je maandelijks een vast bedrag. Je kunt ook bij je bank een lening afsluiten, maar afhankelijk van de rente en overige voorwaarden is dat niet altijd voordeliger. Denk maar aan het bekende zinnetje: geld lenen kost geld. Als je de mogelijkheid hebt, is het altijd het goedkoopst om eerst het bedrag bij elkaar te sparen en dan in één keer je rijopleiding te betalen.
Een andere tip: doe een proefles voordat je echt met je rijopleiding begint. Zo kan je niet alleen ervaren of de specifieke rijschool prettig is, maar de instructeur kan ook een indicatie geven van hoeveel lessen je waarschijnlijk nodig zal hebben. Daarmee weet je dan ook hoeveel je rijopleiding ongeveer zal gaan kosten. Denk er wel aan dat deze indicatie geen garanties biedt.
Als je rijscholen vergelijkt, kijk dan niet alleen naar de prijs per les. Een iets duurdere rijschool geeft misschien ook wel betere lessen, waardoor je er in totaal minder nodig hebt. Ook bieden sommige rijscholen gratis een herexamen aan.
Rijschool gekozen? Kijk dan wat het voordeligste aanbod is binnen die rijschool. Als je in ieder geval wel 20 lessen nodig zult hebben, dan kan je bijvoorbeeld alvast een pakket voor twintig lessen kopen. Dat is voordeliger dan 20 losse lessen. Heb je er uiteindelijk toch meer nodig? Dan kan je altijd nog losse lessen bijkopen. Of een aanvullend pakket, als het examen nog wat verder weg blijkt.
Hoe lang duurt het halen van een autorijbewijs?
Zoals gezegd duurt het halen van je rijbewijs al gauw maanden, of zelfs een jaar. Maar hoeveel tijd het daadwerkelijk kost, verschilt sterk per persoon. Heb je aanleg voor autorijden? Dan heb je misschien al binnen een paar weken je theoriediploma op zak en kan je na een paar maanden al afrijden.
Gemiddeld hebben kandidaten zo’n vier weken nodig om de theorie onder de knie te krijgen. Dat is dan op basis van elke dag een uurtje oefenen. Na zo’n zes maanden is de gemiddelde kandidaat klaar voor het halen van het praktijkexamen. In totaal heb je dus gemiddeld na zo’n zeven maanden je rijbewijs op zak. In beide gevallen wordt er dan wel van uitgegaan dat je de examens in één keer haalt. Anders duurt het natuurlijk langer.
Niet geslaagd? Dan duurt het in principe twee weken voor je weer examen kunt doen. Denk eraan dat deze wachttijd kan oplopen als het bij het CBR erg druk is. Kleine troost: deze extra wachttijd kan je gebruiken om te oefenen, zodat je die tweede keer wél slaagt.
Spoedopleiding
Heb je geen zin om maandenlang bezig te zijn, of is er een reden waarom je zo snel mogelijk je rijbewijs moet hebben? Dan kan een spoedcursus rijbewijs een optie zijn. Je maakt dan veel lesuren per dag, zodat je al na een paar weken klaar kunt zijn voor het praktijkexamen. Zo’n spoedcursus is alleen niet voor iedereen weggelegd. Je moet namelijk wel een snelle leerling zijn om het rijden in zo’n korte tijd onder de knie te krijgen. Het intensieve lesprogramma moet ook maar net bij je passen. Ook vraagt het de nodige planning, want je moet op tijd je theorie op zak hebben en de wachttijden bij het CBR zijn lang. Daardoor kan het met een spoedcursus alles bij elkaar alsnog wel een tot twee maanden duren voordat je het rijbewijs op zak hebt.
Aanvullende rijbewijzen
Het halen van een aanvullend rijbewijs, bijvoorbeeld voor het rijden met een aanhanger (BE-rijbewijs) duurt een stuk korter. Dat kan vaak zelfs al binnen één dag. De basis van het autorijden ken je immers al, je hoeft alleen nog maar aan te tonen dat je kunt rijd en manoeuvreren met een aanhanger achter de auto. Wel is het slim om een rijschool een les te boeken om het rijden met de aanhanger onder de knie te krijgen en ook te weten wat voor verrichtingen je bij het examen moet doen.