Haal je rijbewijs als je 17 jaar oud bent
De tijd dat je pas vanaf je 18de je rijbewijs kon halen is voorbij. Wist je dat je sinds maart 2018 al vanaf je 17de je rijbewijs mag halen?
In vergelijking met mensen van andere leeftijden zijn jongeren helaas vaker betrokken bij verkeersongevallen. Dit komt vooral doordat jongeren nog niet zo lang autorijden en nog veel ervaring in het verkeer moeten opdoen. Daarom is in de wet geregeld dat je vanaf je 17de je rijbewijs kunt halen, waarna je samen met een begeleider de weg op mag. Extra ervaring kan namelijk nooit kwaad. Met autorijden moet je vooral meters maken.
Wat is er mogelijk in Nederland?
In Nederland mag je dus je rijbewijs met 17 jaar halen, maar dan mag je tot je 18de niet alleen in de auto zitten. Er moet dan altijd iemand naast je zitten om je te begeleiden bij het rijden, dat noemen we een coach of 2toDrive. Voordat je je rijbewijs haalt, moet je natuurlijk wel eerst met succes je theorie-examen hebben afgelegd. Dit kan al vanaf een leeftijd van 16 jaar. Je kunt dan autorijlessen nemen als je 16,5 jaar oud bent en je theoriediploma op zak hebt. Kort samengevat is het volgende mogelijk in Nederland:
- Als je 16 jaar bent, mag je theorie-examen voor de auto doen bij het CBR
- Als je 16,5 jaar bent, mag je rijles nemen
- Als je 17 jaar bent, mag je rijexamen doen
- Slaag je op je 17de voor je rijexamen? Dan vraag je je rijbewijs aan. Je mag dan rijden met een coach naast je. Dit doe je tot je 18 jaar bent
- Het is belangrijk dat jouw coaches op je begeleiderspas staan, deze pas vraag je aan bij de RDW
- Je mag zonder begeleiderspas autorijden als je 18 jaar bent
Wat zijn de regels voor begeleid rijden?
Vanaf je 17de mag je dus met je rijbewijs op zak begeleid autorijden. Er zijn echter wel een paar regels aan verbonden, die we hier verder zullen toelichten. Nadat je je theorie hebt gehaald, begin je met je autorijlessen. Dan ook ga je bedenken wie de coach wordt die je straks gaat begeleiden. Iedereen die aan de voorwaarden voldoet mag coach worden. We laten straks zien wat die voorwaarden zijn. Je coach kan een vriend, familielid, vriend of een bekende zijn en je hoeft je niet te beperken tot één coach. In totaal mag je minimaal één en maximaal vijf coaches kiezen.
Jouw coach
- moet minimaal 27 jaar oud zijn
- staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP) met een woonadres in Nederland
- moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands personenautorijbewijs (rijbewijs B)
- mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad
- mag niet onder invloed zijn van alcohol, medicijnen of drugs tijdens het begeleiden
- mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad
- moet een geldig rijbewijs kunnen tonen
- mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen ongeldigverklaring hebben gehad, op grond van een onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid
Hoe kies je een goede coach?
Weet je niet zo goed welke coach je moet kiezen? We helpen je op weg met een aantal praktische tips die je kunnen helpen bij je keuze. Zo moet je coach minstens 5 jaar in het bezit van een rijbewijs zijn, maar hoe langer iemand een rijbewijs heeft hoe beter. Je leert het meest van een coach die veel ervaring heeft met autorijden. Kies een coach die in de buurt woont, zodat jullie vaak samen kunnen gaan autorijden. Kies bijvoorbeeld een van je ouders of een familielid die in hetzelfde huis woont als jij.
Het is ook praktisch als de coach een eigen auto heeft. Dan heb je een auto om samen in te oefenen. Je kunt dan ook steeds in dezelfde auto rijden en dat is wel zo fijn. Dan weet je tenminste waar alle knoppen zitten. Kies een coach van wie je het gevoel hebt dat je nog veel van hem of haar kunt leren. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij een coach en dat het iemand is die nooit onder invloed rijdt of roekeloos rijgedrag vertoont.
Zo kan een coach zich aanmelden
Heb je een coach gevonden? Mooi! Dan mag je coach zich online aanmelden via RDW.nl. Heb je meerdere coaches? Dan moeten ze zich allemaal via deze weg aanmelden met hun Burgerservicenummer en DigiD. Zodra alle coaches zijn aangemeld, kun je als 2toDriver een begeleiderspas aanvragen. Dat kost 25 euro. De namen van de gekozen coaches komen op deze pas te staan. Je moet wel minstens 16,5 jaar oud zijn om een begeleiderspas aan te vragen.
Waar moet je nog meer op letten als je je rijbewijs met 17 jaar wilt halen?
Voordat je kunt gaan lessen, moet je je theorie-examen gehaald hebben. Hiermee kun je al beginnen als je 16 jaar bent. Het diploma is 1,5 jaar geldig, dus dat betekent dat je uiterlijk moet afrijden als je 17,5 jaar oud bent. Tot je 18de verjaardag mag je dan onder begeleiding van je coach autorijden, zodat je veel ervaring in het verkeer kunt opdoen.
Onderweg moet je altijd je rijbewijs en je begeleiderspas bij je hebben. Bij een controle moet je deze allebei kunnen laten zien. De coach die naast je in de auto zit, moet dan natuurlijk ook op de pas vermeld staan. Rij je zonder geregistreerde coach, dan riskeer je een boete van 140 euro.
Controleer de verzekering!
Omdat de kans groot is dat je in de auto van je coach gaat rijden, moet je even stilstaan bij jouw verantwoordelijkheid. Wanneer jij schade rijdt of een ongeluk krijgt, dan ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Als de auto van je begeleider is, dan is de auto verzekerd op naam van je begeleider. De schade valt dan onder zijn of haar autoverzekering. Niet elke autoverzekering vergoedt echter schades die veroorzaakt zijn door 17-jarigen. Wees dus altijd voorzichtig met andermans auto.
Tip: Laat je coach de autoverzekeringsvoorwaarden goed doorlezen voordat hij/zij zich aanmeldt als jouw coach.
Nog een belangrijke kanttekening: iedereen die zijn rijbewijs haalt, is een beginner en dus krijg je een beginnersrijbewijs dat 5 jaar geldig is. Op het beginnersrijbewijs kun je strafpunten krijgen als de politie je staande houdt voor een verkeersovertreding. Word je voor de tweede keer aangehouden, dan moet je je beginnersrijbewijs inleveren en de politie meldt dit bij het CBR. Die doet daarna onderzoek naar jouw rijvaardigheid. Je loopt dan het risico dat je je rijbewijs kwijtraakt. Je moet dan opnieuw rijexamen doen.