Waar ga je de auto voor gebruiken?
De eerste stap is om er goed over na te denken hoe je de auto gaat gebruiken. Rijd je vooral korte afstanden in de stad of maak je regelmatig lange ritten op de snelweg? Voor de stad kan een compacte, zuinige auto een goede keuze zijn. Denk aan een hatchback of een kleine crossover die gemakkelijk te parkeren is. Wie veel lange afstanden rijdt, wil wellicht een grotere auto met wat meer comfort. Ga je vaak met het gezin op pad, dan is interieurruimte de belangrijkste factor. Een MPV of SUV biedt voldoende zitplaatsen en bagageruimte, wat ideaal is voor gezinnen met kinderen. Voor avonturiers die regelmatig op wintersport gaan of zelfs offroad rijden, kan een SUV met vierwielaandrijving de beste keuze zijn. Overweeg ook hoe vaak je bepaalde eigenschappen van een auto nodig hebt. Is de vele interieurruimte vooral nodig voor die ene vakantie? Dan kan je overwegen om een voordelige kleinere auto te kopen en voor de vakantie een grotere auto te huren.
Wat is jouw budget?
Een andere heel belangrijke overweging is het budget dat je voor de auto beschikbaar hebt. Daarbij zijn er twee soorten budgetten: eerst een budget voor de aanschaf en daarna een budget voor de maandelijkse kosten. Dat laatste is niet alleen de brandstof, maar ook kosten zoals verzekering, wegenbelasting en natuurlijk het onderhoud. Probeer dit vooraf al zo concreet mogelijk uit te rekenen voor de auto’s die je overweegt te kopen, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.
Daarnaast is het belangrijk om te overwegen of je de auto wilt kopen, leasen of financieren. Elk van deze opties heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Hieronder geven we een kort overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen.
Voor- en nadelen van auto kopen
Voordelen:
- Volledig eigendom: je bent direct de eigenaar van de auto en kunt ermee doen wat je wilt.
- Geen maandelijkse verplichtingen: eenmalige betaling, dus (afgezien van onderhoud e.d.) geen vaste maandelijkse kosten zoals bij leasen.
- Geen kilometerbeperkingen: je kunt zoveel rijden als je wilt zonder beperkingen of extra kosten.
Nadelen:
- Hoge initiële kosten: de aanschaf kan een flink bedrag zijn, dat je in één keer moet betalen.
- Waardevermindering: de auto verliest waarde, zeker de eerste jaren nadat hij nieuw is.
- Onderhoudskosten: alle onderhouds- en reparatiekosten zijn voor eigen rekening.
Voor- en nadelen van auto leasen
Voordelen:
- Lagere maandelijkse kosten: vaak lager dan de kosten van een lening voor een vergelijkbare auto.
- Geen zorgen over onderhoud of onverwachte kosten: onderhoud, reparaties en verzekering zijn meestal inbegrepen.
- Altijd een nieuwe auto: mogelijkheid om elke paar jaar over te stappen naar een nieuw model.
Nadelen:
- Geen eigendom: aan het einde van de leaseperiode is de auto niet van jou.
- Kilometerbeperkingen: vaak zijn er beperkingen op het aantal kilometers dat je kunt rijden, met extra kosten bij overschrijding.
- Langetermijnverplichting: contracten lopen vaak meerdere jaren, wat een langdurige financiële verplichting betekent.
Voor- en nadelen van auto financieren
Voordelen:
- Gespreide betaling: de kosten van de aanschaf worden over meerdere jaren verspreid.
- Je bent uiteindelijk eigenaar: na het afbetalen van de lening is de auto van jou.
- Flexibiliteit: mogelijkheid om de lening sneller af te lossen als je financiële situatie verbetert.
Nadelen:
- Rente en kosten: financiering brengt rente en extra kosten met zich mee, wat de totale kosten kan verhogen t.o.v. directe koop
- Onderhoudskosten: alle onderhouds- en reparatiekosten zijn nog steeds voor eigen rekening.
- Waardevermindering: net als bij kopen verliest de auto waarde terwijl je nog bezig bent met afbetalen.
Welk soort aandrijving past bij jou?
Als je hebt bepaald waarvoor je de auto wilt gebruiken en welk budget je beschikbaar hebt, kun je meer gedetailleerde selectiekeuzes gaan maken. Bijvoorbeeld het soort aandrijving van de auto. Waar je vroeger de keuze had tussen benzine of diesel, zijn er tegenwoordig veel meer opties. Bijvoorbeeld ook hybride, plug-in hybride of volledig elektrisch.
De traditionele keuze tussen benzine of diesel is er nog steeds. Diesel is nog altijd een aantrekkelijke optie voor wie lange afstanden rijdt of veel trekkracht nodig heeft voor bijvoorbeeld een zware aanhanger. Het omslagpunt van wanneer benzine of diesel de voordeliger keuze is, is wel verschoven. Diesel is een goedkopere brandstof en dieselmotoren zijn zuiniger dan vergelijkbare benzinemotoren, maar vanwege de hogere wegenbelasting op diesels is de benzineauto vaker de voordeliger keuze dan vroeger. Bedenk ook dat oudere dieselauto’s niet meer mogen komen in milieuzones in steden.
Hybride en elektrische auto’s zijn voor steeds meer mensen een interessant alternatief. Veel hybrides bieden net als een diesel veel koppel en een laag verbruik vergeleken met benzineauto’s. Doordat een hybride energie kan terugwinnen tijdens het afremmen, bieden ze zeker in de stad een groot efficiëntievoordeel ten opzichte van benzine- of dieselauto’s. Een plug-in hybride is een hybride met een grotere batterij, die daardoor ook afstanden volledig elektrisch kan rijden. Je moet de batterij wel opladen met een stekker. Een volledig elektrische auto biedt een stille rijbeleving en opladen is vaak voordeliger dan brandstof tanken. De nieuwste modellen kunnen bovendien snel opladen en hebben een grote actieradius. Bij de voordeliger en/of oudere modellen kan de beperkte actieradius nog wel een praktisch bezwaar zijn.
Wat zijn jouw prioriteiten op het gebied van comfort en technologie??
Vervolgens kun je bepalen welke specifieke voorzieningen je graag aan boord wilt hebben. Zoiets als airco is tegenwoordig bijna altijd standaard aanwezig, maar hoe zit het met navigatie, connectiviteit of de assistentiesystemen? Wil je de nieuwste snufjes of zijn de basisvoorzieningen voldoende? Maak een lijst van must-haves en nice-to-haves op het gebied van technologie en houd hier rekening mee bij je zoektocht.
Assistentie- en veiligheidssystemen
Moderne auto’s zijn uitgerust met tal van veiligheidsvoorzieningen zoals airbags, ABS en elektronische stabiliteitscontrole. Daarnaast zijn er assistentiesystemen zoals achteruitrijcamera’s en parkeersensoren. Ook zijn er tegenwoordig ook steeds meer geavanceerde systemen beschikbaar zoals automatische noodremassistentie, rijstrookassistentie en dodehoekdetectie. Deze systemen kunnen met stuur- en remingrepen een ongeval voorkomen. Verdiep je in de beschikbare systemen en bepaal welke jij in je auto wilt hebben. Maak ook altijd een proefrit waarbij deze systemen zijn ingeschakeld en je ze – waar mogelijk - gebruikt, want het komt voor dat goedbedoelde assistentiesystemen in de praktijk voor irritatie zorgen.
Overige zaken om op te letten
Dan zijn er nog wat overige zaken om op te letten. Koop je een jong gebruikte occasion, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat er nog resterende fabrieksgarantie op zit. Een aantrekkelijk voordeel voor wat extra gemoedsrust. Ook kan de ene auto een betere betrouwbaarheidsscores hebben dan de andere. Tot slot kan je ook overwegen welke auto’s je wel of niet mooi vindt.