De perfecte occasion
Je hebt op internet een occasion gewonden die je erg aanspreekt. Het is dé auto waar je al maanden naar op zoek bent: de juiste kilometerstand, de goede kleur, precies de wielen die je wilt en de motorvariant waar je knikkende knieën van krijgt. De eerste tip: blijf kalm en kijk niet alleen naar het uiterlijk van de auto, maar ook naar het totaalplaatje en mogelijke extra kosten. Blijf rationeel en kritisch. Waar moet je precies op letten?
Onderzoek doen
Alles begint met het doen van onderzoek. Lees bijvoorbeeld reviews van het betreffende model, controleer de betrouwbaarheidsscores en informeer naar eventuele veelvoorkomende problemen. Kun je online weinig informatie vinden, neem dan contact op met een dealer van het betreffende merk. Die kan je ook meer vertellen over belangrijke aandachtspunten. Vraag ook gebruikerservaringen aan je buren of vrienden die dezelfde auto hebben. Door grondig onderzoek weet je al in grote lijnen wat je kunt verwachten en waar je op moet letten.
Wat heb je nodig?
Bepaal goed waar je de auto voor gaat gebruiken. Een coupé kan leuk zijn, maar als je meer ruimte nodig hebt vanwege een gezin, is een SUV of stationwagen wellicht een betere keuze. Bepaal ook welke uitrusting je belangrijk vindt en neem geen genoegen met minder. Je kunt je geld maar één keer uitgeven.
Kilometerstand controleren
Bij de advertentie van de occasion staat waarschijnlijk een kilometerstand. Door het kenteken in te vullen op de website van de RDW kun je zien of de kilometerstand logisch is. Ofwel, of er niet is gerommeld met de kilometerstand. Soms geeft de RDW geen oordeel, wat kan betekenen dat de auto is geïmporteerd. Vraag dan naar onderhoudsdocumenten. Tijdens elke onderhoudsbeurt wordt de kilometerstand geregistreerd. Een lage kilometerstand is aantrekkelijk, maar het belangrijkste is dat de auto goed is onderhouden. Een auto met 200.000 kilometer kan nog jaren meegaan als die keurig is onderhouden.
De auto gaan bekijken
Heb je je huiswerk gedaan? Dan is het tijd om een bezichtiging en een proefrit te plannen. Als je weet dat de vraag naar een model groot is, wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak. Het is een vrije markt en het bedrijf zal de auto verkopen als het de kans krijgt.
Bij particuliere verkopers kan de auto soms een financiële last zijn. Als er bijvoorbeeld een baby is geboren of als er al een nieuwe auto is, kun je vaak beter onderhandelen. Wees goed geïnformeerd over de reden van verkoop en hoe lang de auto al te koop staat.
3 tips voor de bezichtiging
Wees bij de aankoop kritisch op de carrosserie en de staat van het interieur. Let op roest, deuken en krassen. Controleer ook de wielen. Als alle wielen schade hebben, heeft de vorige eigenaar waarschijnlijk weinig aandacht aan de auto besteed. In het interieur, let op de staat van de stoelen, het stuurwiel, de versnellingspook en algemene gebruikssporen.
Controleer de banden die onder de auto zitten. Als de banden niet van hetzelfde merk zijn, kan dat wijzen op eerdere problemen met de auto. Let ook op de algemene staat van de banden. Als er weinig profiel op zit, moet je snel nieuwe banden kopen. Bezuinig nooit op banden, want ze zijn het enige contactpunt met de weg.
Maak altijd een proefrit om te ervaren hoe de auto rijdt. Let op de prestaties, het geluid van de motor, de transmissie en eventuele ongebruikelijke trillingen. Als je twijfelt over de technische staat van de auto, laat hem dan inspecteren door een gekwalificeerde monteur. Dit kan verborgen problemen aan het licht brengen. Een aankoopkeuring is niet gratis, maar kan veel problemen voorkomen. Als de verkoper niet wil meewerken aan een keuring, heeft hij mogelijk iets te verbergen.
De prijsonderhandeling
Voelt alles goed? Dan kan de prijsonderhandeling beginnen. Blijf altijd netjes en realistisch. Vergeet niet dat de verkoper ook iets wil verdienen. Als je het eens wordt over de prijs, fantastisch! Zo niet, geen paniek, er komt vast nog een andere auto voorbij. Blijf rustig en gun jezelf wat tijd. Als je tot een overeenkomst komt, zorg dan dat je de auto kunt verzekeren voordat je hem meeneemt.
Koopovereenkomst
Koop je de auto bij een professioneel bedrijf, dan regelt het bedrijf waarschijnlijk een koopovereenkomst. Bij aankoop van een particulier is het verstandig zelf een koopovereenkomst op te stellen voor extra zekerheid. AutoScout24 biedt een gratis in te vullen koopovereenkomst aan.
Heb je alles geregeld?
Houd rekening met bijkomende kosten zoals verzekering en wegenbelasting. Hoe zwaarder de auto, hoe meer wegenbelasting je betaalt. Dieselmodellen zijn in Nederland ook flink duurder in wegenbelasting. Let dus ook op het gewicht van het model om onverwachte kosten te vermijden.