Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Aandachtspunten aankoop occasions

De occasionmarkt is ontzettend groot. Alleen al in Nederland staan op dit moment meer dan 160.000 occasions te koop op AutoScout24. Hoe vind je in dat op het eerste gezicht schier ondoorgrondelijke woud jouw perfecte auto? Door het volgen van de onderstaande stappen moet je al een heel eind komen.

Stap 1: Wat is je budget?

Voordat je gaat beginnen aan de zoektocht naar jouw ultieme occasion is het belangrijk om je budget te bepalen. Het gaat daarbij niet louter om de aanschafprijs van de auto, maar ook om wat je maximaal kwijt wilt zijn aan vaste en variabele lasten. Denk aan wegenbelasting, verzekering, onderhoud en afschrijving. Doorgaans geldt de vuistregel: hoe groter de auto, hoe hoger je vaste en variabele lasten. Een BMW X5 of Volvo XC90 kan interessant geprijsd zijn als occasion, maar vaak zijn bij dat soort auto’s de vaste en variabele lasten torenhoog.

Bij AutoScout24 kun je in je zoektocht allereerst filteren op de maximumprijs van een auto. Op die manier krijg je nooit auto’s te zien die duurder zijn dan wat jij maximaal wil uitgeven. Heb je vervolgens de auto gevonden waar je naar zocht? Dan kun je in de advertentie zien wat deze auto je maandelijks ongeveer gaat kosten aan wegenbelasting en verzekering en hoe hoog het gemiddelde opgegeven brandstofverbruik ligt. Op die manier krijg je een goed beeld van of een auto past binnen jouw maandelijkse uitgavenpatroon.

Lees hier meer over autokosten en budget.

Stap 2: Naar wat voor soort auto ben je op zoek?

Nadat je je budget hebt bepaald, kun je in de zoekfunctie van AutoScout24 de overige criteria aangeven die je belangrijk vindt in een auto. Ben je op zoek naar een specifiek merk of model? Dan kun je deze invullen in de autozoeker. Als je echter niet specifiek op zoek bent naar een bepaald merk of model, kun je deze velden ook leeg laten en in plaats daarvan filteren op alternatieve criteria. Zo kun je bijvoorbeeld filteren op de carrosserievorm, het aantal zitplaatsen, de kleur, het motorvermogen en de aanwezige opties. Heb je een aantal auto’s gevonden waar je wel geïnteresseerd in bent? Sla ze op in je favorieten zodat je ze later nog eens in alle rust kunt bekijken.

Lees hier meer over het zoeken naar de juiste auto.

Stap 3: Kopen bij een particulier of autobedrijf?

Bij het zoeken naar een occasion op AutoScout24 zul je twee verschillende soorten aanbieders aantreffen: particulieren die hun auto verkopen en professionele autobedrijven. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Voor welke je uiteindelijk kiest, hangt sterk af van jouw persoonlijke voorkeur.

Tweedehandswagen prijsplafond (2023) banner

Kopen bij een autobedrijf

Voordelen:

  • Autobedrijven bieden vaak garantie op occasions.
  • Bij een goed autobedrijf krijg je deskundig advies.
  • Bij een autobedrijf kun je je oude auto vaak inruilen.

Nadelen:

  • Bij een autobedrijf is een occasion vrijwel altijd duurder dan bij een particulier.
  • Als je een auto koopt van een autobedrijf, weet je meestal niet wie de vorige eigenaar was.
  • Niet alle autobedrijven zijn even betrouwbaar.

Kopen bij een particulier

Voordelen:

  • Bij particulieren zijn occasions doorgaans goedkoper.
  • Je weet wie de vorige eigenaar was.
  • Je kunt beter onderhandelen over de prijs.

Nadelen:

  • Particulieren geven geen garantie op een occasion.
  • Particulieren hebben doorgaans geen ervaring met het verkopen van auto’s.
  • Particulieren kunnen je niet adviseren.

Stap 4: Controleer de kilometerstand en historie

Of je nu een auto koopt bij een particulier of een autobedrijf: controleer altijd de historie en de kilometerstand van de auto. Begin bij de kilometerstand. In het geval van een origineel in Nederland geleverde auto, kun je bij de RDW controleren of de kilometerstand logisch is. Dat houdt in dat de kilometerstand gedurende het bestaan van de auto op een logische manier is opgelopen. Heb je te maken met een geïmporteerde auto? Dan wordt het al een stuk lastiger om de kilometerstand te checken. In dat geval moet je aan de hand van de onderhoudsrekeningen en bijgeleverde facturen verifiëren of de kilometerstand klopt. Merk je dat daar inconsistenties in zitten? Loop dan met een grote boog om deze auto heen.

Naast de kilometerstand is het van groot belang dat je de onderhoudshistorie van een auto controleert. Doe dat allereerst door te kijken of alle onderhoudsstempels op de juiste data in het onderhoudsboekje bijgeschreven en gestempeld zijn. Bekijk vervolgens ook of er bijbehorende facturen van dat onderhoud bij de auto zitten. Een afgestempeld onderhoudsboekje hoeft namelijk nog niets te zeggen over het onderhoud dat ook daadwerkelijk uitgevoerd is. Een combinatie van de facturen met de bijbehorende stempels biedt de meeste zekerheid.

Twijfel je over de historie of de technische staat van een auto? Dan kan het verstandig zijn om een aankoopkeuring te laten uitvoeren. Een aankoopkeuring is een objectieve keuring die niet uitgevoerd wordt door de verkopende partij. Het bedrag voor zo'n keuring varieert tussen de 80 en 300 euro, afhankelijk van de aanbieder. Dat klinkt als veel geld, maar als de auto meer dan 10.000 euro kost, is het wellicht wel de investering waard. Je investeert namelijk in een stukje extra zekerheid.

Stap 5: De aankooptransactie veilig afronden

Als je de zoekcriteria voor jezelf bepaald hebt en je hebt de occasion van jouw dromen gevonden via AutoScout24, dan kun je de koper bezoeken voor een proefrit en al dan niet overgaan tot het sluiten van een deal. Het sluiten van een deal begint met overeenstemming bereiken over de prijs. Afhankelijk van wat voor auto je koopt, hoe lang de auto al te koop staat en de prijsstelling van de verkoper, heb je enige ruimte om te onderhandelen over de prijs.

Lees hier meer over het onderhandelen bij aankoop van een auto.

Heb je eenmaal overeenstemming bereikt over de prijs, dan stel je een koopcontract op met de verkoper. In dat koopcontract staan een aantal zaken over de auto vermeld: het chassisnummer, de kilometerstand, het kenteken en het aantal aanwezige sleutels. Ook vermeldt de verkoper eventuele gebreken aan de auto die op dat moment bij hem of haar bekend zijn. Naast de gegevens van de auto bevat het koopcontract de persoonsgegevens van koper en verkoper. Ook staat de aankoopprijs vermeld. Daarnaast wordt in het koopcontract ook de eventuele garantie opgenomen.

Lees hier meer over het koopcontract.

Zijn de voorwaarden akkoord? Dan kun je het koopcontract ondertekenen en het geld overmaken naar de verkoper. Na het overmaken van het geld schrijft de verkoper vervolgens de eigendom van de auto over op jouw naam. Autobedrijven kunnen dit direct doen, als je koopt bij een particulier moet je samen met de verkoper naar een kentekenloket gaan. Na het overhandigen van het eigendomsbewijs krijg je de sleutel en de overige toebehoren van de verkoper. Veel rijplezier!

Tips bij het zoeken naar een occasion

  • Bepaal vooraf je budget en wat je maandelijks maximaal kwijt wil zijn aan je auto.
  • Kader duidelijk af naar wat voor soort auto je op zoek bent. Dat is met name van belang als je niet selecteert op merk of model.
  • Bepaal of je bij een particulier of autobedrijf wil kopen. Beide soorten verkopers hebben hun eigen voor- en nadelen.
  • Controleer de kilometerstand en historie. Vraag bij twijfel een aankoopkeuring aan.
  • Onderhandel over de prijs en stel altijd een koopcontract op.

Deel artikel

Alle artikelen

Car buyer, dealer

Welke auto past bij mij? Tips voor het kiezen van de juiste auto

Advies · Voorbereiding aankoop
Family Car

Alles wat je moet weten over gezinsauto's

Advies · Voorbereiding aankoop
goedkope-elektrische-auto-van-hyundai-daagt-citroen-e-c3-en-dacia-spring-uit-2024-08

De goedkoopste auto’s van 2024: alle goedkope modellen op een rij

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer