Wanneer een taxatierapport nodig is
Een taxatierapport is niet iets wat je dagelijks aanvraagt. Het is nodig in speciale gevallen, zoals:
bij een klassieke of zeldzame auto: heb je een oldtimer of een speciale editie? Dan is de waarde vaak moeilijk te bepalen aan de hand van standaard tabellen of richtlijnen. Een taxatierapport geeft duidelijkheid.
bij een verzekering: verzekeringsmaatschappijen willen weten wat je auto waard is, zeker bij klassieke, aangepaste of geïmporteerde voertuigen. Dit om te voorkomen dat je onderverzekerd bent.
bij schade: wanneer je schade hebt aan je auto, kan een taxatie helpen vast te stellen hoeveel de schade van invloed is op de waarde van je auto.
bij verkoop naar het buitenland: zeker bij speciale auto's kan een taxatierapport helpen de waarde te onderbouwen, bijvoorbeeld bij verkoop aan verzamelaars of liefhebbers in andere landen.
Waarom wil de verzekering een taxatierapport?
Verzekeringsmaatschappijen zijn voorzichtig als het gaat om het bepalen van een verzekeringswaarde. Voor standaard voertuigen wordt vaak gewerkt met een cataloguswaarde, maar bij bijzondere auto's gaat die vlieger niet op. Denk aan een oldtimer of een flink aangepaste auto. Een taxatierapport biedt dan zekerheid voor zowel jou als de verzekeraar. De verzekeraar weet exact wat de auto waard is en jij weet dat je auto goed verzekerd is.
Bovendien wordt een taxatierapport soms verplicht gesteld als je een auto allrisk wilt verzekeren. Zeker als je een waardevol voertuig hebt, wil je bij schade het volledige bedrag terug kunnen krijgen. Een goede taxatie voorkomt in dat geval problemen bij de uitbetaling.
Wie mag er taxeren?
Niet iedereen kan zomaar een taxatierapport opstellen. Daarvoor moet je naar een erkend taxateur. Deze taxateurs zijn vaak aangesloten bij organisaties zoals de Federatie TMV (Taxateurs en Makelaars in Roerende Zaken). Ze zijn getraind en hebben kennis van de automarkt. Alleen een erkend taxateur kan een officieel en erkend taxatierapport opstellen. Zo weet je zeker dat de waarde die wordt bepaald, ook werkelijk de waarde is die je bij een verkoop of verzekering kunt onderbouwen.
Voordelen van een taxatierapport
Een taxatierapport biedt een aantal duidelijke voordelen:
Duidelijkheid over de waarde: je weet precies wat je auto waard is. Dit kan van pas komen bij verkoop, het verzekeren van de auto, of in geval van schade.
Onderbouwde waarde bij schade: bij schade kun je met een taxatierapport gemakkelijk aantonen wat de auto waard was vóór de schade. Dit voorkomt discussies met de verzekeraar.
Minder kans op onderverzekering: zeker bij klassieke of zeldzame auto's kan een taxatie ervoor zorgen dat je niet te laag verzekerd bent. Verzekeraars kijken dan naar de getaxeerde waarde in plaats van naar een standaard cataloguswaarde.
Interessant voor verzamelaars: voor verzamelaars kan een taxatierapport extra zekerheid bieden bij de aankoop van een bijzondere auto. Het geeft een onafhankelijke bevestiging van de waarde.
Nadelen van een taxatierapport
Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het laten opstellen van een taxatierapport:
Niet altijd geldig voor lange tijd: Een taxatierapport heeft vaak maar een beperkte geldigheidsduur. Zeker bij klassieke auto's kan de waarde fluctueren, waardoor het nodig is periodiek een nieuwe taxatie te laten doen.
Niet goedkoop: hoewel er geen prijzen worden genoemd, is het goed te weten dat een officiële taxatie kosten met zich meebrengt. Dit kan een reden zijn om af te wegen of een taxatierapport nodig is.
Niet iedereen mag taxeren: zoals eerder vermeld, moet een taxatierapport door een erkend taxateur worden opgesteld. Dit betekent dat je niet zomaar bij de eerste de beste terecht kunt.
Andere redenen om een taxatierapport aan te vragen
Naast verzekeringen en verkoop zijn er nog andere situaties waarin een taxatierapport van pas kan komen. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding of erfenis. In dat soort gevallen kan een taxatierapport helpen de waarde van het voertuig eerlijk te bepalen voor een eerlijke verdeling. Ook bij inruil bij een dealer kan een taxatierapport een betere onderhandelingspositie. De waarde van je auto is dan immers zwart op wit vastgesteld door een onafhankelijke partij.
Het belang van een goede taxateur
Een taxatierapport dat is opgesteld door een erkend taxateur, heeft meer waarde dan een schatting van een willekeurige autohandelaar. Een erkend taxateur heeft kennis van de markt, is op de hoogte van de trends en weet wat er speelt. Daarnaast zijn deze rapporten vaak gedetailleerder en wordt er rekening gehouden met allerlei factoren, zoals de staat van de auto, de kilometerstand en eventuele aanpassingen of bijzonderheden.
Zo verloopt een taxatie auto
Bij een taxatie wordt de auto uitgebreid bekeken. De taxateur controleert de algemene staat, kijkt naar de technische onderdelen en beoordeelt eventuele aanpassingen. Er wordt gekeken naar de carrosserie, het interieur, de motor en nog veel meer. Vervolgens wordt op basis van deze bevindingen een rapport opgesteld waarin de waarde van de auto wordt vastgelegd.
Aandachtspunten taxateur
Niet iedere taxateur heeft dezelfde specialisatie. Sommige taxateurs zijn gespecialiseerd in klassieke voertuigen, terwijl anderen meer kennis hebben van moderne auto's of specifieke merken. Kies daarom altijd een taxateur die ervaring heeft met het type auto dat je wilt laten taxeren.
Dit staat er in een taxatierapport
In een taxatierapport vind je een uitgebreide beschrijving van de auto en een gedetailleerde waardebepaling. Hier zijn de belangrijkste onderdelen die meestal in een taxatierapport staan:
Algemene voertuiggegevens: informatie zoals merk, model, bouwjaar, kilometerstand, kleur, en VIN (voertuigidentificatienummer).
Staat van de auto: een uitgebreide beschrijving van de technische en visuele staat van de auto. Dit omvat onder andere de carrosserie, lak, interieur, motor, ophanging, remmen en elektrische systemen.
Historie en bijzonderheden: informatie over de onderhoudsgeschiedenis, vorige eigenaren, eventuele aanpassingen of restauraties en bijzonderheden die van invloed zijn op de waarde.
Fotodocumentatie: foto’s van het exterieur, interieur, motorruimte en eventuele beschadigingen of aanpassingen. Deze foto's ondersteunen de beschreven staat van de auto.
Taxatiewaarde: de taxateur geeft een duidelijke indicatie van de marktwaarde van de auto, soms aangevuld met een specificatie van de dagwaarde en vervangingswaarde. Deze waarde is gebaseerd op marktkennis, vergelijkbare modellen en de specifieke staat van het voertuig.
Taxateurgegevens en ondertekening: de naam en het keurmerk van de erkende taxateur die het rapport heeft opgesteld, inclusief een handtekening en eventueel een stempel van de instantie waarbij de taxateur is aangesloten.