Wat is de inruilwaarde van een auto?
De inruilwaarde van een auto is het bedrag dat een autobedrijf of handelaar bereid is te betalen wanneer je je huidige auto inruilt voor een andere. Als je een nieuwe auto koopt, dan is de inruilwaarde van jouw inruilauto een soort korting die je krijgt op de prijs van die nieuwe auto.
Als je geen andere auto koopt (ieder geval niet bij dezelfde autodealer of handelaar), maar je auto alleen wilt verkopen, dan kun je de berekende inruilwaarde nog steeds gebruiken om te onderhandelen over jouw verkoopprijs. Het autobedrijf zal echter proberen om de auto voor een lager bedrag in te kopen, omdat er dan maar één auto is waar het bedrijf iets aan kan verdienen in plaats van twee.
Wat is het verschil tussen inruilwaarde en dagwaarde?
Een term die je wellicht wel eens hebt gehoord, is de dagwaarde. De dagwaarde van een auto lijkt op de inruilwaarde, maar is net iets anders. De dagwaarde is het bedrag dat de auto waard is als je die vandaag op de particuliere markt zou verkopen. De dagwaarde wordt daarom ook vaak gebruikt door verzekeringsmaatschappijen om de uitkering bij schade of diefstal te bepalen.
Toch is de dagwaarde niet hetzelfde als de vervangingswaarde van een auto. De vervangingswaarde is het bedrag dat nodig zou zijn om een vergelijkbare auto aan te schaffen in dezelfde staat als je huidige auto, vlak voordat die schade opliep of verloren ging.
In de praktijk blijkt dat de vervangingswaarde van een auto meestal hoger is dan de dagwaarde.
Waardoor wordt de inruilwaarde beïnvloed?
De inruilwaarde van een auto wordt bepaald door verschillende factoren:
- Leeftijd van de auto: oudere auto’s hebben doorgaans een lagere inruilwaarde, omdat ze meer slijtage hebben en minder modern zijn qua technologie en functies.
- Kilometerstand: auto’s met een hoge kilometerstand hebben meestal een lagere waarde. Dit komt doordat een hoge kilometerstand vaak gepaard gaat met meer slijtage aan onderdelen.
- Onderhoudsgeschiedenis: een goed onderhouden auto met regelmatige servicebeurten heeft een hogere inruilwaarde dan precies dezelfde auto die slecht is onderhouden. Maar dat de auto goed is onderhouden, moet je dan wel kunnen aantonen. Zorg er dus voor dat je alle onderhoudsdocumenten bij de hand hebt om de waarde te ondersteunen.
- Uiterlijke en mechanische staat: krassen, deuken en andere zichtbare schades kunnen de waarde van je auto aanzienlijk verminderen. Ook mechanische problemen, zoals een versleten motor of transmissie, kunnen een negatieve invloed hebben.
- Merk en model: bepaalde merken en modellen behouden hun waarde beter dan andere. Auto’s waar veel vraag naar is, bijvoorbeeld van merken met een goede reputatie, hebben vaak een hogere inruilwaarde.
- Vraag en aanbod op de markt: enigszins samenhangend met het vorige punt kan de populariteit van het merk en model op de occasionmarkt een grote rol spelen. Als er veel vraag is naar jouw type auto terwijl het aanbod beperkt is, kan de inruilwaarde hoger zijn.
Hoe bereken je de inruilwaarde van je auto?
Als je een auto wilt inruilen, dan zal de dealer of handelaar zelf zijn inruilprijs berekenen. Het kan ook zijn dat de dealer of handelaar jou eerst vraagt hoeveel je voor jouw auto zou willen hebben. Hoe dan ook, uiteindelijk wil je weten wat voor inruilwaarde voor jouw auto wordt geboden en of dat bedrag reëel is. Het zelf berekenen van de inruilwaarde kan op verschillende manieren. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een idee te krijgen van de inruilwaarde van jouw auto:
- Gratis online autowaarde berekenen: er zijn verschillende websites waar je gratis een schatting van de inruilwaarde kunt krijgen. Door simpelweg het merk, model, bouwjaar, kilometerstand en de staat van je auto in te voeren krijg je een indicatie van de waarde. Ook AutoScout24 biedt een handige tool om de waarde van een auto gratis te berekenen.
- Vergelijk prijzen op occasionwebsites: bekijk hoeveel vergelijkbare auto’s te koop staan op occasionwebsites zoals AutoScout24. Dit geeft je een realistisch beeld van wat de auto op de markt waard is. Maar let op: op de occasionwebsites zie je de verkoopprijzen. De inruilprijs die de dealer of handelaar biedt zal lager zijn, anders verdient die niets op jouw auto.
- Laat een professionele taxatie uitvoeren: voor een meer accurate waardebepaling kun je een professionele taxatie laten uitvoeren bij een erkende taxateur of een dealer. Zij kunnen de auto inspecteren en een eerlijke waarde bepalen op basis van de huidige markt. Bedenk wel of de kosten van de taxatie opwegen tegen de eventueel hogere inruilprijs die je kunt vragen.
- Overweeg een tweede opinie: het kan verstandig zijn om meerdere dealers te bezoeken en verschillende inruilwaardes te vergelijken. Dit voorkomt dat je genoegen neemt met een te lage aanbieding.
Voordelen van het weten van de inruilwaarde
Als je goed op de hoogte bent van de inruilwaarde van jouw auto, dan biedt dat verschillende voordelen. Ten eerste kom je hiermee sterker voor de dag bij het onderhandelen met een autobedrijf of handelaar. Zo voorkom je dat je akkoord gaat met een te lage inruilprijs. Het kan ook zijn dat je de waarde van jouw auto zelf te hoog inschatte. Door te weten wat de werkelijke inruilwaarde ongeveer is, voorkom je dat je goed en reëel bod onterecht afslaat. Tot slot kun je een beter financieel plan maken. Als je weet wat je ongeveer voor je huidige auto terug zult krijgen, weet je beter hoeveel je eventueel nog moet bijleggen voor een nieuwe auto.
Kun je de inruilwaarde van je auto verhogen?
Tot op zekere hoogte kun je de inruilwaarde van jouw auto positief beïnvloeden. In de eerste plaats moet je tijdens de eigendomsperiode van de auto zorgen voor voldoende onderhoud. Dat is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar het zorgt er ook voor dat je auto technisch in goede conditie verkeert en dus meer opbrengt. Bewaar altijd alle onderhoudsbonnen als bewijs van goed onderhoud.
Ook kort voor het moment van de verkoop kun je nog een aantal stappen ondernemen om de inruilwaarde te verhogen. Repareer bijvoorbeeld kleine beschadigingen. Sommige dingen zijn vrij eenvoudig en tegen lage kosten te repareren, terwijl de auto er meteen van opknapt. Een goede schoonmaakbeurt, eventueel door een professioneel bedrijf, doet soms ook wonderen. Vergeet niet dat de allereerste indruk van een auto zeer belangrijk is voor het verdere inruilproces.