Wat is je auto waard?
Als je je auto te koop gaat zetten, dan is het eerst goed om te weten voor welk bedrag je je auto ongeveer wilt verkopen. Je wilt je auto immers niet te goedkoop wegdoen, maar een te hoge prijs kan potentiële kopers afschrikken waardoor je auto lang te koop staat. Ook als je je auto wilt inruilen voor een nieuw model, is het ook goed om te weten wat de inruilwaarde van je auto is. Zo kun je bij de garage of dealer beter onderhandelen over de prijs en meer korting krijgen op de aankoopprijs van je nieuwe auto.
Wat is een redelijke verkoopprijs voor mijn auto?
Om een idee te krijgen van de waarde van je auto kun je gebruik maken van koerslijsten, bijvoorbeeld die van de AutoScout24. Met je kenteken kun je dan opzoeken wat ongeveer de waarde van je auto is. Kijk ook goed wat er op dit moment in de markt gevraagd wordt voor vergelijkbare auto’s. Dat zijn auto’s van hetzelfde merk of type, met dezelfde leeftijd, motor en een vergelijkbare kilometerstand. Kijk naar auto’s die te vergelijken zijn met jouw auto en weet dat bepaalde opties meer waard zijn dan andere. Zo betaalt men doorgaans meer voor auto’s met bijvoorbeeld een panoramadak, stoelverwarming en automaat.
Op internet zijn veel sites te vinden waar tweedehands auto’s worden aangeboden en je kunt natuurlijk ook Autoscout24 hiervoor gebruiken. Hier kun je snel zien welke prijzen er gevraagd worden voor vergelijkbare modellen. Heeft jouw auto extra opties, of is het een speciale uitvoering, zoals een limited edition of first edition, dan verhoogt dat uiteraard ook de verkoopprijs. Verder is het ook belangrijk wat de staat van onderhoud is. Voor een goed, aantoonbaar onderhouden auto krijg je nou eenmaal meer dan voor een auto die maar beperkt onderhoud gehad heeft. Hetzelfde geldt voor een auto waarbij de APK-keuring nog lang geldig is.
Zo krijg je meer voor je auto
De eerste indruk is vaak bepalend. Er zijn wat simpele dingen die je zelf kunt doen om je auto zo goed mogelijk te presenteren. Een auto die er netjes uitziet, krijgt meer aandacht en levert meestal meer geld op dan een auto waarbij weinig aandacht is besteed aan de advertentie. Zo zorg je dat je auto een goede eerste indruk maakt:
- was je auto grondig en poets de lak
- ruim het interieur op en maak het schoon
- maak de motorruimte schoon
- poets je velgen
- zorg dat de kofferbak netjes is
Met deze tips laat je je auto er van buiten en van binnen goed uitzien. Een nette auto ziet er nou eenmaal aantrekkelijker uit en verkoopt makkelijker.
Adverteer zoveel mogelijk
Hoe meer mensen je auto zien, hoe groter de kans is dat je je auto verkoopt. Adverteer daarom zoveel mogelijk met een goede beschrijving en een paar duidelijke foto’s van je auto. Zet je auto te koop op verschillende online verkoopplatforms, maar vergeet ook zeker niet om familie, vrienden, kennissen en collega’s te vertellen dat je auto te koop staat. Wellicht weten zij in hun kennissenkring nog iemand die interesse heeft in jouw auto. Als je auto langs de straat geparkeerd staat, kun je ook een bordje of briefje met “te koop” achter de ruiten plakken, om voorbijgangers te informeren. Vergeet dan niet om je telefoonnummer erbij te vermelden. Verder kun je ook social media platform gebruiken om je auto te adverteren.
Schakel een verkoopservice in
Je auto verkopen kan een tijdrovende klus zijn. Is onderhandelen niet je sterkste punt, of heb je gewoon geen zin in al het gedoe rondom de verkoop van een auto, dan kun je ook een verkoopservice inschakelen. Zo’n verkoopservice neemt je veel werk uit handen en je ontvangt een gegarandeerde prijs voor je auto.
Het voordeel is dat je niet in discussie hoeft met een autodealer over de inruilprijs, of in je woonkamer hoeft te onderhandelingen met een potentiële koper die je helemaal niet kent. Via een verkoopservice biedt je je auto aan, ontvangt prijsvoorstellen en accepteert het bod waar je tevreden mee bent. Vervolgens lever je de auto in bij een inleverpunt. Daar kijkt de opkopende partij naar jouw auto en voert een controle van je auto uit. Als alles goed is, ontvang je een vrijwaringsbewijs en krijg je na een paar dagen het verkoopbedrag op je rekening gestort. Let erop dat deze wijze in verhouding het minst oplevert.
Zorg dat de documentatie compleet is
De documentatie is van grote waarde voor de hoogte van de verkoopprijs van een auto. Die biedt inzicht in de technische staat en levensloop van de auto. In de documentatie ziet men graag het gedane onderhoud, facturen van de onderhoudsbeurten en reparaties, maar ook de bonnetjes van aangeschafte accessoires. Het biedt potentiële kopers een stukje extra zekerheid waar ze graag wat extra voor betalen. Hoe completer en gedetailleerder de documentatie hoe meer je kunt krijgen voor jouw auto.
Zo handel je de verkoop af
Ben je het met een koper eens geworden over de prijs en eventuele voorwaarden? Handel dan de verkoop zo snel mogelijk af. Voordat je de auto laat overschrijven, zorg je eerst dat de koper het aankoopbedrag op jouw rekening heeft gestort of contant heeft betaald.
Zorg dat alle papieren in orde zijn. Als je je auto verkoopt, moet je verschillende documenten hebben:
- Het kentekenbewijs
- De tenaamstellingsgegevens
Deze papieren heeft de koper nodig om de auto op het postkantoor over te laten schrijven. Samen vormen ze een negencijferige code waarmee de auto overgeschreven kan worden. Ben je een deel kwijt, dan kun je deze tegen betaling opnieuw ontvangen. Let er wel op dat dit enkele werkdagen kan duren. Knap lullig als je er op het moment van overschrijven achter komt dat je de documentatie niet op orde hebt.
Het overschrijven kan bij een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Er is er altijd wel eentje in de buurt, zoals bij het postkantoor of supermarkt. Het is ook mogelijk om een auto online over te schrijven. Daarvoor is wel een DigiD nog. Na de overschrijving is het de bedoeling dat de koper zijn auto verzekerd, anders mag hij niet de weg op. Jij ontvangt bij de overschrijving een vrijwaringsbewijs, waarmee je kunt aantonen dat je niet meer de eigenaar bent. Denk er ook aan om aan de nieuwe eigenaar alle onderhoudsdocumentatie en instructieboekjes te geven.