Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Wat te doen met een verdachte advertentie?

Denk je dat je een verdachte advertentie hebt gevonden, of ben jij benieuwd hoe je deze kan herkennen? Hier lees je alles over de kenmerken van deze advertenties en trucs die oplichters gebruiken om je om de tuin te leiden met een frauduleuze advertentie.

Indicaties van verdachte advertenties

Helaas zijn er nog altijd mensen die op slinkse wijze anderen een loer draaien. Dus ook bij het kopen en verkopen van auto’s. Sinds jaar en dag worden auto’s gebruikt om nietsvermoedende kopers of verkopers op te lichten. Hier is een aantal indicatoren waaraan je een verdachte advertentie kun herkennen:

Verdachte prijzen

Als de auto die je op het oog hebt wel héél gunstig geprijsd is ten opzichte van vergelijkbare auto’s, moet je bij jezelf te rade gaan of het aanbod niet te mooi is om waar te zijn. Vaak als je dat denkt, is dat ook geval. Oplichter gebruiken namelijk een te lage prijs als lokkertje om potentiële kopers naar de auto te trekken. Want ja, wie is er niet op zoek naar een goede deal.

De te lage prijs kan meerdere redenen hebben. Zo is er de mogelijkheid dat de auto wordt aangeboden met verborgen gebreken. Althans voor jou zijn de gebreken verborgen, want de verkoper is er wel van op de hoogte en wil zo snel mogelijk van zijn probleem af. Misschien wordt via de advertentie geprobeerd een gestolen auto te verkopen. Een te lage prijs kan ook betekenen dat de verkoper (particulier of bedrijf) je probeert te lokken en als je de auto wilt kopen moet je ineens voor alles extra betalen, bijvoorbeeld voor de documentatie, absurd hoge rijklaarkosten, voor de velgen, radio etc.

Auto verkoop

Summiere advertentie

Een zeer beknopte advertentie wil niet direct zeggen dat het een frauduleuze advertentie betreft, maar kan wel een indicator zijn. Er kan een gebrek zijn aan specifieke details, zoals merk, model, technische specificaties of staat van de auto. De beperkte beschrijving kan bedoeld zijn om vragen te ontwijken en het gebrek aan werkelijke kennis over het product te verbergen.

Onbetrouwbare contactinformatie

Fraudeleuze advertenties kunnen vage of onbetrouwbare contactinformatie bevatten. Dit kan het moeilijk maken om de verkoper te bereiken of verdere vragen te stellen. Ook kan het een indicatie zijn dat de verkoper niet aan de telefoon wil komen om zijn identiteit verborgen te houden.

Onduidelijke foto’s

De meeste advertenties zijn voorzien van een serie goede, duidelijke foto’s waarop je kunt zien wat je in potentie aanschaft. Heeft een advertentie foto’s die van het internet zijn geplukt of van andere advertenties of zeer onduidelijk zijn, wees dan op je hoede. Vaak wordt dit gedaan om het een en ander te verhullen.

Contact met verkoper

Soms lijkt de advertentie in orde en neem je contact op met de verkoper. Maar ook dan zijn er aanwijzingen waaraan je kunt merken dat je te maken hebt met iemand die niet helemaal zuiver te werk gaat. Enkele kenmerken zijn:

Verdachte communicatie

Iemand die traag reageert op je vragen, om je vragen heen draait of door de computer vertaalde teksten naar je stuurt: het zijn allemaal indicatoren die aangeven dat je misschien te maken hebt met iemand die niet helemaal eerlijk is.

Moeilijk doen

Als je interesse hebt in een auto wil je deze uiteraard ook in het echt zien. Dan is het lastig als de verkoper moeilijk doet als je de auto met eigen ogen wilt zien. Het is nog een indicatie dat de verkoper iets te verbergen heeft. Wees alert op advertenties en contact waarbij de verkoper een bezichtiging of proefrit ontmoedigt.

Vreemde verzoeken

Maar ook als jij een auto wilt verkopen zijn er mensen die vreemde verzoeken hebben. Ze bedenken vreemde constructies om de auto te betalen, vragen of je met de auto ergens naar een afgelegen plek komt of doen het verzoek of je de auto wil uitschrijven in Nederland om hem te exporteren. Wees huiverig voor dit soort berichten en laat je niet van de wijs brengen.

Persoonlijke gegevens

Vermijd het delen van persoonlijke documenten. Stuur nooit foto's van je identiteitsbewijs, bankafschrift of bankpas naar een verkoper die beweert deze nodig te hebben om te controleren of jij wel betrouwbaar bent. Dit kan leiden tot identiteitsfraude, waarbij je gegevens misbruikt worden.

Aanbetaling

Het komt voor dat een verkopende partij vraagt om je serieuze interesse om te zetten in een aanbetaling. Heb je daar geen goed gevoel bij, kies dan eieren voor je geld. Wees extra voorzichtig als de verkoper aandringt op een grote aanbetaling. Voordat je een aanbetaling doet, is het belangrijk om de verkoper te onderzoeken en te controleren of ze betrouwbaar zijn. Doe online onderzoek naar de verkoper, bekijk beoordelingen en zoek naar eventuele klachten of waarschuwingen. Dit kan je helpen om een beter beeld te krijgen van hun reputatie en betrouwbaarheid. Doe geen zaken met een partij die je niet vertrouwt.

Maak alleen gebruik van veilige en betrouwbare betaalmethoden bij het doen van een aanbetaling. Vermijd het verstrekken van contant geld of het gebruik van onbekende online betalingsplatforms. Geef de voorkeur aan bekende betalingsmethoden met beschermingsmechanismen, zoals creditcards, PayPal of bankoverschrijvingen en vraag om een bewijs van de aanbetaling.

Online betaling

Fraude met betalen

Soms stuurt een koper je een Tikkie of een betaalverzoek van 1 cent via Whatsapp. Als je klikt op het linkje kom je in een Tikkie-omgeving. Dat is echter niet de officiële omgeving van de app, maar een nagemaakte. Wanneer jij inlogt komen je gegevens in handen van degene die de link gestuurd heeft. Zo kunnen de oplichters jouw rekening gebruiken om spullen te kopen of hebben zelfs toegang tot je rekening.

Conclusie

Bij het tegenkomen van een verdachte advertentie of het doen van een aanbetaling is het van groot belang om waakzaam te zijn en je gezonde verstand te gebruiken. Let op indicatoren zoals onrealistisch lage prijzen, summiere advertenties, onbetrouwbare contactinformatie, onduidelijke foto's, verdachte communicatie, moeilijkheden bij het bezichtigen van de auto, vreemde verzoeken en het delen van persoonlijke gegevens.

Als je twijfelt over de betrouwbaarheid van een advertentie of verkoper, doe dan grondig onderzoek naar de reputatie en controleer eventuele beoordelingen of waarschuwingen. Gebruik veilige betaalmethoden en vermijd het delen van persoonlijke documenten. Wees extra voorzichtig met aanbetalingen en zorg ervoor dat je voldoende bewijs hebt van de transactie.

Onthoud altijd dat het beter is om het zekere voor het onzekere te nemen en risico’s te mijden wanneer het gaat om fraude en oplichting. Het is verstandig om verdachte advertenties te melden bij AutoScout24, zodat anderen niet slachtoffer worden van dezelfde oplichtingspraktijken. Blijf alert en vertrouw op je intuïtie om fraude te voorkomen en veilig online transacties uit te voeren.

Deel artikel

Alle artikelen

Inspectie en overhandiging

Internetfraude - Vervalste documenten & de inspectie en overhandiging

Advies · Veiligheid bij aankoop van een auto
Actuele tips om fraude te voorkomen bij het kopen van een auto

Tips om fraude te voorkomen bij het kopen van een auto

Advies · Veiligheid bij aankoop van een auto
Verdacht contact met de verkoper

Wat te doen bij verdacht contact met de verkoper?

Advies · Veiligheid bij aankoop van een auto
Ontdek meer