Fraude met autopapieren
Fraude met autopapieren is een groeiend probleem dat zowel kopers als verkopers van voertuigen treft. Criminelen maken gebruik van verschillende technieken om autopapieren te vervalsen of te misbruiken, met als doel om gestolen auto's te verkopen, de kilometerstand te manipuleren of zelfs gestolen identiteiten te gebruiken voor de registratie van voertuigen.
Criminelen kunnen valse kentekenbewijzen of eigendomsbewijzen produceren om gestolen voertuigen als legitiem aan te bieden. Deze vervalste documenten kunnen er zeer overtuigend uitzien, waardoor het voor potentiële kopers vaak moeilijk is om ze van echt te onderscheiden. Wees alert op ongebruikelijke opmaak, taalfouten of inconsistenties in de documenten die je ontvangt.
Verstuur nooit de papieren van de auto digitaal. Met de huidige digitale mogelijkheden is het heel eenvoudig om kentekenpapieren te vervalsen. Ontvangers van digitale documenten geven zich uit voor de rechtmatige eigenaar en handelen uit zijn naam. Bovendien kunnen mensen wanneer zij digitale foto’s e.d. tonen ter vervanging van de fysieke papieren, deze makkelijk gemanipuleerd hebben.
Identiteitsdiefstal
Fraudeurs kunnen gestolen identiteiten gebruiken om voertuigen op ‘hun naam’ te zetten. Ze registreren de auto dan op naam van de gestolen identiteit. Dit maakt het voor hen mogelijk om gestolen voertuigen te verkopen zonder verdacht te worden. Als verkoper moet je extra voorzichtig zijn bij het controleren van de identiteit van potentiële kopers en ervoor zorgen dat de persoon met wie je zaken doet daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar is.
Wees ook alert als de verkoper van een auto handelt in naam van iemand anders. Het is altijd goed om te achterhalen wie deze persoon is en waarom hij de auto wil laten verkopen door iemand anders.
Terugdraaien van kilometerstanden
Een veelvoorkomende vorm van fraude is natuurlijk het manipuleren van de kilometerstand van een voertuig. Criminelen verlagen opzettelijk de kilometerstand om de waarde van het voertuig te verhogen en misleiden daarmee potentiële kopers. Bovendien is het NAP tellerrapport ook simpel te vervalsen. Bij het kopen van een tweedehandsauto is het essentieel om de kilometerstand te controleren aan de hand van onderhoudsdocumenten, het zelf opvragen van het tellerrapport en de algemene staat van het voertuig.
Met de opkomst van digitale technologieën en daarmee ook de digitale kilometertellers in auto’s, kunnen fraudeurs ook de digitale kilometerstand manipuleren. Ze maken gebruik van speciale apparatuur en software om de kilometerstand in het elektronische geheugen van moderne voertuigen aan te passen. Het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij het kopen van voertuigen met digitale displays en ervoor te zorgen dat je een grondige controle uitvoert voordat je een aankoop doet.
Hoe bescherm je jezelf tegen fraude met autopapieren?
Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je een minder aantrekkelijke prooi bent voor oplichters.
Controleer de documenten grondig
Bij het kopen van een voertuig is het van essentieel belang om alle autopapieren grondig te controleren. Let op inconsistenties, vreemde opmaak of taalfouten. Vergelijk de informatie op de documenten met de informatie op het voertuig zelf, zoals chassisnummer, merk, model en kleur. Wees extra voorzichtig als de prijs van het voertuig te mooi lijkt om waar te zijn.
Verifieer de identiteit
Als koper en verkoper is het aan te raden om de identiteit van de andere partij te controleren als je het vermoeden hebt dat het niet helemaal pluis is. Vraag om geldige identiteitsdocumenten. Let op eventuele tekenen van nervositeit of ongemak bij de andere partij tijdens het verificatieproces, het niet willen geven van documenten of het aanbieden van een digitaal exemplaar. Kies bij twijfel eieren voor je geld en loop weg.
Doe grondig onderzoek
Voordat je een auto koopt, is het belangrijk om uitgebreid onderzoek te doen. Controleer de geschiedenis van het voertuig, inclusief onderhoudsdocumenten en vorige eigenaren. Maak gebruik van online diensten die rapporten over voertuighistorie aanbieden, zodat u meer inzicht krijgt in de geschiedenis van het voertuig. Doe dit ook bij gerenommeerde aanbieders. Voor een uitgebreid rapport wordt vaak een vergoeding gevraagd van een paar euro. Als je oprecht interesse hebt in een auto is het aan te raden om dit te betalen. Je krijgt dan extra inzichten over de auto die misschien wel een dealbreaker kan zijn.
Raadpleeg experts
Als je twijfels of vermoedens van fraude hebt, schroom dan niet om experts te raadplegen zoals autodealers, monteurs, advocaten of autokeurders die gespecialiseerd zijn in auto’s en de handel ervan. Zij kunnen je helpen bij het controleren van de autopapieren, het uitvoeren van technische controles en het verstrekken van juridisch advies.
Rekeningfraude
Rekeningfraude verwijst naar frauduleuze activiteiten waarbij criminelen toegang krijgen tot jouw bankrekening(en) en ongeautoriseerde transacties uitvoeren. Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van rekeningfraude:
Skimming
Skimming is een techniek waarbij oplichters jouw bankkaartgegevens kopiëren met behulp van hardware die op geldautomaten of betaalterminals zijn geïnstalleerd. Vooral dat laatste is relevant voor het kopen van een auto. Het kan zijn dat je bij de verkopende partij kunt pinnen omdat diegene een eigen pinapparaat bij zich heeft. Zorg ervoor dat je terminals die je gebruikt grondig inspecteert voordat je je kaart invoert.
Valse overschrijvingen
Oplichters kunnen zich voordoen als legitieme entiteiten en je vragen om geld over te maken naar een bepaalde rekening. Wees altijd op je hoede als het gaat om een buitenlandse rekening. Andersom uiteraard ook mocht je geld ontvangen van een buitenlandse rekening. Je zult de eerste niet zijn waarbij de koper na het storten van het geld de betaling annuleert en dus jouw auto en het geld heeft.
Wacht ook altijd tot de hele transactie voltooid is en dat je het volledig bedrag op je rekening hebt staan. Tegenwoordig zijn banken onderling zeer snel met overschrijven, dus je zou het geld binnen enkele minuten op je rekening moeten zien. Geloof geen screenshots van de tegenpartij, aangezien deze gemanipuleerd kunnen zijn.
Extra: wees uiteraard ook voorzichtig met contante betalingen
Het gebruik van contant geld bij het kopen of verkopen van een voertuig kan risico's met zich meebrengen. Fraudeurs geven vaak de voorkeur aan contante betalingen omdat ze zo moeilijker kunnen worden getraceerd. Overweeg het gebruik van veiligere betalingsmethoden, zoals bankoverschrijvingen of tikkies, waarbij er een spoor van de transactie is.