Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Internetfraude - Vervalste documenten & de inspectie en overhandiging

Tegenwoordig is het betrekkelijk eenvoudig om officiële documenten, zoals identiteitskaarten en registratiedocumenten voor voertuigen te scannen en digitaal te vervalsen. Wantrouw daarom altijd documenten die per e-mail zijn verzonden.

Welke documenten heb je nodig bij de koop of verkoop van een auto?

Vraag bij het kopen van een auto altijd naar verschillende originele documenten wanneer je de verkoper ontmoet. Vergelijk het chassisnummer op het document met het nummer op de auto. Het chassisnummer zit meestal onder de motorkap in reliëf op de carrosserie. Tegenwoordig staat het nummer ook vaak zichtbaar achter de voorruit. Dit is de enige manier om te controleren of de papieren ook daadwerkelijk bij de auto horen. Bij het kopen van een auto zijn verschillende documenten belangrijk. Hier zijn de belangrijkste:

Kentekenbewijs of Voertuigregistratiebewijs: het kentekenbewijs bevat belangrijke informatie over het voertuig, zoals het kentekennummer, de technische specificaties, het voertuigidentificatienummer (VIN) en de eigenaarshistorie. Het is essentieel om de echtheid van dit document te verifiëren voordat je een auto koopt.

APK-keuringsbewijs: als de auto ouder is dan drie jaar, moet deze regelmatig worden gekeurd volgens de Algemene Periodieke Keuring (APK) om te controleren of het voertuig aan de minimale veiligheids- en milieueisen voldoet. Het APK-keuringsbewijs geeft aan dat de auto op het moment van keuring aan deze eisen voldeed.

Onderhoudsboekje: dit document bevat een overzicht van alle onderhouds- en reparatiewerkzaamheden die aan de auto zijn uitgevoerd, inclusief de data en kilometerstanden van elke servicebeurt. Het onderhoudsboekje geeft inzicht in hoe goed de auto is onderhouden en kan helpen bij het voorspellen van toekomstige onderhoudskosten.

Koopovereenkomst: een schriftelijke overeenkomst waarin de details van de transactie worden vastgelegd, zoals de verkoopprijs, de staat van de auto, eventuele garanties en de betalingsvoorwaarden. Het is belangrijk om een ​​duidelijke en gedetailleerde koopovereenkomst op te stellen om misverstanden te voorkomen.

Bewijs van verzekering: voordat je met de auto de weg op gaat, moet deze verzekerd zijn. Zorg ervoor dat je een geldig verzekeringsbewijs hebt dat aantoont dat de auto voldoende verzekerd is volgens de wettelijke vereisten.

Overdrachtsbewijs of overschrijvingsbewijs: dit document bevestigt de overdracht van eigendom van de verkoper naar de koper. Het wordt gebruikt om de auto op naam van de nieuwe eigenaar te zetten bij de desbetreffende autoriteiten, zoals de Rijks Dienst voor het Wegverkeer (RDW) in Nederland.

Actuele tips om fraude te voorkomen bij het kopen van een auto

Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?

Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo. Doe daarom goed onderzoek voordat je met een koper in zee gaat. Neem de tijd om verschillende auto's te onderzoeken die aan jouw behoeften en budget voldoen. Bekijk recensies van experts en eigenaars, kijk naar betrouwbaarheidsrapporten en zoek naar veelvoorkomende problemen met specifieke modellen. Overweeg ook factoren zoals brandstofverbruik, veiligheidsvoorzieningen en beschikbare opties.

Heb je een auto gevonden die aan jouw eisen voldoet? Controleer dan de geschiedenis van de auto.

Het controleren van de geschiedenis van de auto kan belangrijke informatie onthullen over eerdere schade, ongevallen, terugroepacties en onderhoudsbeurten. Er zijn verschillende online diensten die gedetailleerde rapporten verstrekken op basis van het voertuigidentificatienummer (VIN) van de auto.

Een van de beste manieren om te bepalen of een auto aan jouw verwachtingen voldoet is natuurlijk het doen van een proefrit. Neem de tijd om verschillende functies te testen, zoals acceleratie, remmen, stuurgevoel en comfort. Let ook op eventuele ongewone geluiden, trillingen of problemen tijdens het rijden. Wees niet bang om de verkoper vragen te stellen. Als hij niets te verbergen heeft, zal hij hier geen problemen mee hebben. Krijg je ontwijkende antwoorden, dan kan het zijn dat er een addertje onder het gras zit en de eigenaar niet het achterste van zijn tong laat zien.

Als je niet veel kennis hebt van auto's, overweeg dan om een ​​ervaren monteur in te schakelen om de auto grondig te inspecteren voordat je tot aankoop overgaat. Zij kunnen de algehele staat van de auto beoordelen, mogelijke problemen identificeren en een schatting geven van de toekomstige onderhoudskosten.

Onderhandelen

Zorg dat je stevig maar correct onderhandelt over de prijs. Onderhandelen over de prijs is gebruikelijk bij het kopen van een auto. Doe onderzoek naar vergelijkbare auto's in jouw regio en wees bereid om te onderhandelen over een eerlijke prijs op basis van de staat van de auto, kilometerstand en marktomstandigheden. Wees ook voorbereid om compromissen te sluiten om tot een akkoord te komen.

Naast de verkoopprijs kunnen er ook verborgen kosten zijn, zoals administratiekosten, afleveringskosten, garantieverlengingen en financieringskosten. Wees alert op deze extra kosten en zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van alle kosten voordat je een definitieve beslissing neemt. Vraag indien nodig om een gedetailleerde specificatie van alle kosten.

Vervalste documenten

Contant geld

Ga niet alleen op pad met een grote hoeveelheid cash geld. Vraag of er iemand met je mee kan en ga het liefst overdag en vermijd ongebruikelijke of afgelegen plaatsen. Je kunt de geldoverdracht het beste bij een bank laten plaatsvinden. Hier kunnen beide partijen het geld op echtheid laten controleren, en direct op de eigen rekening zetten.

Gestolen auto

Om te controleren of een auto niet gestolen is, kun je verschillende stappen ondernemen:

Check het kentekennummer: het kentekennummer is een unieke identificatie voor een voertuig. Door het kentekennummer te gebruiken, kun je informatie opvragen over de historie van de auto. Er zijn verschillende online diensten waar je het kentekennummer kunt invoeren om de status van de auto te controleren, inclusief of het voertuig als gestolen is geregistreerd.

Voer een voertuighistorierapport uit: er zijn verschillende particuliere bedrijven die voertuighistorierapporten aanbieden. Deze rapporten bevatten gedetailleerde informatie over de geschiedenis van de auto, inclusief of het voertuig als gestolen is gemeld, ongeacht of het kentekennummer is gewijzigd.

Controleer de papieren van de verkoper: vraag de verkoper om de nodige documentatie te verstrekken, zoals het kentekenbewijs en het APK-keuringsrapport. Controleer deze documenten zorgvuldig om ervoor te zorgen dat ze authentiek zijn en overeenkomen met de informatie die je hebt ontvangen bij het controleren van het kentekennummer.

Wees alert op verdachte signalen: let tijdens de bezichtiging van de auto op eventuele verdachte signalen die kunnen duiden op mogelijke diefstal, zoals ontbrekende of onjuiste voertuigidentificatienummers (VIN), ongewone veranderingen aan het voertuig, of inconsistenties in de documentatie.

FAQ

Met de volgende vragen kom je in korte tijd veel te weten over een auto. Vraag naar de reden van verkoop, de onderhoudsgeschiedenis van de auto, of er nog garantie over is, of er ooit ongelukken mee gebeurd zijn en of er bekende problemen zijn waar je van op de hoogte moet zijn.

Het controleren van het kentekenbewijs, het onderhoudsboekje en het APK-keuringsrapport geeft je een goed beeld van de geschiedenis en de staat van de auto, waardoor je beter kunt beoordelen of het voertuig aan je verwachtingen voldoet en of het de investering waard is. Het kentekenbewijs biedt belangrijke informatie over het voertuig, zoals merk, type, bouwjaar en technische specificaties. Het onderhoudsboekje bevat gedetailleerde gegevens over eerdere onderhouds- en reparatiewerkzaamheden, waardoor je kunt controleren of de auto regelmatig is onderhouden en eventuele problemen zijn opgelost. Het APK-keuringsrapport bevestigt of de auto voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieunormen. Dus controleer of het voertuig recentelijk is goedgekeurd en of er geen ernstige gebreken zijn vastgesteld.

Deel artikel

Alle artikelen

Actuele tips om fraude te voorkomen bij het kopen van een auto

Tips om fraude te voorkomen bij het kopen van een auto

Advies · Veiligheid bij aankoop van een auto
Verdacht contact met de verkoper

Wat te doen bij verdacht contact met de verkoper?

Advies · Veiligheid bij aankoop van een auto
Tussenpersonen

Internetfraude met tussenpersonen

Advies · Veiligheid bij aankoop van een auto
Ontdek meer