Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Internetfraude met valse e-mails (phishing)

In dit artikel lees je meer informatie over fraude met behulp van valse e-mails bij het kopen of verkopen van een auto. In het geval van dubieuze verkopers of onbetrouwbare kopers kan het voorkomen dat je te maken krijgt met valse e-mails. Wees op je hoede en voorkom dat je het slachtoffer wordt.

Fraude voorkomen

AutoScout24 doet er alles aan om fraude te voorkomen. Ondanks alle inspanningen kun je echter nooit garanderen dat er niet toch auto’s worden aangeboden door mogelijk kwaadwillende adverteerders of kopers. Deze mensen willen geld aan je verdienen zonder dat er ook daadwerkelijk een auto verkocht of geleverd wordt. Daarbij gebruiken ze ook vaak e-mail als communicatiemiddel; altijd bereikbaar, goedkoop, effectief en makkelijk om anoniem bij te blijven.

Ook als het gaat om e-mailverkeer met een potentiële autokoper of -verkoper is het belangrijkste advies: doe geen zaken voordat je zeker weet dat je te maken hebt met een betrouwbare koper of verkoper. Hoewel marktplaatsen handige platforms kunnen zijn om jouw droomauto te vinden of te verkopen, bestaat er geen waterdichte garantie voor de identiteit en integriteit van kopers en verkopers die van deze platforms gebruikmaken.

Wat is e-mail phishing?

E-mail phishing of wachtwoord phishing is een methode waarmee internetcriminelen gevoelige persoonlijke informatie proberen te achterhalen. Dat doen ze door nep e-mails te sturen naar ontvangers, bijvoorbeeld iemand met wie je contact hebt in verband met de aankoop of verkoop van een auto.

Deze e-mails leiden de nietsvermoedende ontvanger naar een website waar gevraagd wordt om gevoelige informatie (naam, adres, e-mailadres, bankgegevens, etc.) achter te laten. Als die website lijkt op die van een bekend bedrijf, zul je snel geneigd zijn om hiermee in te stemmen.

Met de ingevoerde inloggegevens kunnen de internetcriminelen bankrekeningen leeghalen of op een andere manier misbruik maken van de persoonlijke gegevens. Bij sommige autoportals kunnen bijvoorbeeld inloggegevens worden misbruikt om fictieve advertenties te plaatsen of bestaande advertenties te veranderen. Hierdoor worden mogelijke lezers, gebruikers, kopers of verkopers misleid of zelfs afgeperst.

Tijdig herkennen

Er zijn enkele elementen waaraan je een valse e-mail of phishing e-mail kunt herkennen:

  • Phishingmails lijken soms echt, maar uiteindelijk blijken de meeste toch eenvoudig te herkennen. Kijk eerst goed naar de afzender. Hoewel in eerste instantie de naam bekend lijkt, bevat het emailadres vaak iets wat niet klopt en niet past bij een domeinnaam of veelgebruikt adres. Soms zijn er cijfers of letters toegevoegd aan het adres of heeft de fraudeur een heel andere naam gebruikt.
  • In de inhoud van de mail wordt de ontvanger verzocht om gegevens op te geven of om op een (valse!) link te klikken. Bedrijven zoals AutoScout24 zullen je nooit om jouw inloggegevens vragen via e-mail.
  • Verraderlijk zijn ook overduidelijke spel- en grammaticafouten. Let ook op de zinsopbouw en woordkeuzes, die letterlijk overgenomen zijn vanuit een andere taal naar het Nederlands.
  • Is dit een e-mail die onnodig urgent lijkt? De urgentie die je vaak ziet in dit soort e-mails, kan een aanwijzing zijn dat je te maken hebt met een phishing e-mail. Voorbeelden zijn dat je bijvoorbeeld wordt verzocht de gegevens meteen door te geven, omdat er anders iets ergs kan gebeuren. Wees waakzaam.
  • Bevat een vreemde e-mail van een onbekende afzender een bijlage? Open die niet! Hiermee kan een fraudeur schadelijke software op je pc, tablet of smartphone zetten. Als je dit herkent, verwijder dan de mail.

Kortom: verifieer als koper of verkoper altijd de bron, afzender en contactgegevens bij de advertentie voordat je reageert. Hier kun je meer vinden over wat je kunt doen in het geval van een verdachte advertentie en hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo veilig mogelijk een auto koopt of verkoopt.

Internet

Valse e-mails van ‘AutoScout24’

Het kan ook gebeuren dat er valse e-mails in omloop zijn die zogenaamd afkomstig zijn van AutoScout24. Deze e-mails kunnen heel overtuigend zijn, zozeer zelfs dat ze nauwelijks te onderscheiden zijn van de e-mails die van de échte AutoScout24 afkomstig zijn.

Fraude bij autobedrijven

Een tactiek die ook door fraudeurs wordt gebruikt, is het creëren van nepautobedrijven. Deze oplichters beweren in Europa op zoek te zijn naar bijna nieuwe auto's die ze tegen een voordelige prijs willen verkopen. Daarbij versturen ze e-mails waarmee ze het vertrouwen van potentiële kopers willen winnen. In de e-mail vertellen oplichters precies wat de ontvanger wil horen: eerst scheppen ze een rooskleurig beeld van een geweldige aanbieding, vervolgens stellen ze dat je alleen nog maar een 'kleine aanbetaling’ hoeft te doen aan het bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor zogenaamd de verzending van de auto of voor andere administratieve kosten.

Ondertussen moeten alle alarmbellen afgaan. De uitkomst is: dit bedrijf bestaat in werkelijkheid helemaal niet. Het maakt deel uit van de oplichting om geld van potentiële kopers te ontfutselen. Zodra de aanbetaling is gedaan, verdwijnen de fraudeurs met het geld en is er geen sprake van een daadwerkelijke autoverkoop.

Slachtoffer van internetfraude?

Als je slachtoffer bent geworden van internetfraude, is het belangrijk om snel en doelgericht te handelen om verdere schade te voorkomen en te proberen de situatie op te lossen. Hier zijn de stappen die je kunt nemen:

  1. Stop verdere communicatie: als je contact hebt met de fraudeur, stop dan onmiddellijk alle communicatie. Neem geen verdere acties die kunnen leiden tot meer verlies.
  2. Bewaar het bewijsmateriaal: bewaar alle communicatie, e-mails, berichten, betalingsbewijzen en andere relevante documenten die verband houden met de fraude. Dit bewijs kan nuttig zijn bij het melden en onderzoeken van de zaak.
  3. Doe een melding: neem contact op met je lokale politie en doe aangifte van de fraude. Geef zo veel mogelijk details en bewijsmateriaal om hen te helpen bij hun onderzoek.
  4. Contacteer je financiële instelling: als er sprake was van financiële transacties, neem dan onmiddellijk contact op met je bank of creditcardmaatschappij. Ze kunnen je helpen om verdere frauduleuze transacties te blokkeren en je financiële verlies te minimaliseren.
  5. Doe melding bij fraudebestrijdingsinstanties: meld het incident bij relevante fraudebestrijdingsinstanties in je land. In Nederland kun je bijvoorbeeld aangifte doen bij de Fraudehelpdesk (fraudehelpdesk.nl) en bij de website van de politie (politie.nl).
  6. Wijzig wachtwoorden: verander onmiddellijk wachtwoorden van alle accounts die mogelijk zijn gecompromitteerd, inclusief e-mail, sociale media, financiële accounts en meer. Kies sterke, unieke wachtwoorden voor elk account.
  7. Informeer het desbetreffende platform: als de fraude heeft plaatsgevonden op een online platform, zoals een marktplaats of veilingwebsite, meld dan het incident aan het platform. Ze kunnen mogelijk stappen ondernemen tegen de frauduleuze verkoper of gebruiker.
  8. Waarschuw je omgeving: informeer familie, vrienden en collega’s (die je dat wil toevertrouwen) over wat er is gebeurd, zodat ze op hun hoede kunnen zijn en niet in dezelfde val trappen.
  9. Controleer je identiteit: als persoonlijke informatie is blootgesteld, houd dan je financiële en persoonlijke accounts nauwlettend in de gaten om te controleren op verdachte activiteiten.
  10. Leer van deze ervaring: gebruik het incident als een leermoment. Wees in de toekomst voorzichtiger met online transacties, deel geen persoonlijke of financiële informatie met onbekenden en wees alert op potentiële fraudesignalen.

Onthoud dat het belangrijk is om snel actie te ondernemen om de schade te beperken. Hoe sneller je handelt, des te groter de kans dat de autoriteiten en financiële instellingen je kunnen helpen bij het oplossen van de fraudezaak.

Deel artikel

Alle artikelen

Inspectie en overhandiging

Internetfraude - Vervalste documenten & de inspectie en overhandiging

Advies · Veiligheid bij aankoop van een auto
Actuele tips om fraude te voorkomen bij het kopen van een auto

Tips om fraude te voorkomen bij het kopen van een auto

Advies · Veiligheid bij aankoop van een auto
Verdacht contact met de verkoper

Wat te doen bij verdacht contact met de verkoper?

Advies · Veiligheid bij aankoop van een auto
Ontdek meer