Je droomauto gevonden!
Na een lange zoektocht kom je eindelijk de auto van je dromen tegen. Een bedrijf heeft een verborgen parel staan waar je al die tijd naar op zoek was. Goed geprijsd, de juiste kleur en een aantrekkelijke kilometerstand. De verkoper heeft een goed verhaal en geeft de garantie dat er niets mis is met de auto. Ook bij aankomst bij het bedrijf krijg je keurig uitleg van de verkoper. De auto ziet er inderdaad geweldig uit en na een korte proefrit lijkt alles in orde. Maar je wacht nog even met de aankoop om thuis alles te laten bezinken.
Je bent opgelicht!
Een paar dagen later hak je toch de knoop door. Je besluit de auto te kopen. Je belt de verkoper en maakt het bedrag over via een bankoverschrijving. Maar dan kom je erachter dat je bent opgelicht, want de auto blijkt een teruggedraaide kilometerstand te hebben. En het geld is al betaald! Wat nu?
Wat te doen?
Als je een aanbetaling hebt gedaan, neem je onmiddellijk contact op met jouw bank en probeer je de betaling stop te zetten. Geloof nooit in de vertragingstechnieken van de zogenaamde verkoper als deze jou belooft het geld terug te storten. Als de transactie nog niet voltooid is, kun je jouw geld direct terugkrijgen. Als het bedrag al is overgemaakt naar de verkoper, dan neem je direct contact op met de autoportal van de advertentie en vraag je om de advertentie onmiddellijk te laten verwijderen om verdere slachtoffers te voorkomen.
Doe daarna direct aangifte bij de politie. Zorg dat je alle benodigde gegevens beschikbaar hebt. Autoportals geven alleen gegevens op verzoek van de autoriteiten. Bewaar kopieën van alle correspondentie met de verkoper. Bewaar alle e-mail en print extra kopieën. Informeer ook bij jouw rechtsbijstandverzekering, of in het geval jij een autobedrijf bent, ook bij jouw branchevereniging. Zij kunnen je waardevolle tips geven en wellicht heb je recht op juridische bijstand.
Uitgebreid stappenplan
Ben je opgelicht? Hieronder zetten we alle stappen nog een keer op een rij.
Stap 1: Verzamel bewijs
Allereerst verzamel je alle documenten en communicatie die je had met de verkoper en het autobedrijf. Denk hierbij aan een betalingsbewijs, de e-mail- en telefooncorrespondentie met de verkoper en de advertentie van de auto. En – in dit geval – het bewijs dat de auto een teruggedraaide kilometerstand heeft.
Stap 2: Neem contact op met de verkoper
Uiteraard neem je direct contact op met de verkoper om hem op de hoogte te stellen van de problemen. Vraag direct om een terugbetaling. Volg hoe dan ook de volgende stappen.
Stap 3: Formele klacht indienen
Dien een formele klacht in. Stuur allereerst een aangetekende brief naar het autobedrijf waarin je de situatie uitlegt en eist dat ze het geld terugbetalen. Vermeld in deze brief ook alle verzamelde bewijzen en stel een betalingstermijn van maximaal twee weken voor.
Stap 4: Juridisch advies inwinnen
Als er in die twee weken geen reactie komt, win je juridisch advies in. Maak een afspraak met een advocaat die gespecialiseerd is in consumentenrecht. De advocaat zal adviseren om de zaak aan te kaarten bij de geschillencommissie voor de autohandel. Je kunt een civiele procedure overwegen als laatste redmiddel.
Stap 5: Geschillencommissie
Je dient een klacht in bij de geschillencommissie voor de autohandel. Dit is een instantie die bemiddelt tussen consumenten en bedrijven om geschillen op te lossen zonder naar de rechter te hoeven gaan. Bij de commissie leg je al je bewijzen voor. Wacht geduldig op een uitspraak.
Stap 6: Politieaangifte
Doe ook aangifte bij de politie. Kilometerfraude is strafbaar. Ook aan de politie overhandig je alle bewijzen.
Stap 7: Sociale media en reviews
Je kunt je negatieve ervaring ook delen op reviewsites om andere consumenten te waarschuwen. Je oefent op deze manier ook druk uit op het bedrijf.
Stap 8: Wachten op resultaten
Wees geduldig, want een uitspraak van de geschillencommissie kan enkele weken duren. Als de bewijzen kloppen, oordeelt de geschillencommissie zonder twijfel dat het autobedrijf je moet terugbetalen.
Bereid je zo goed mogelijk voor
Uiteraard kun je al deze ellende voorkomen door vooraf goed onderzoek te doen. Controleer de reputatie van de verkoper: zoek online naar reviews en ervaringen van andere klanten. Kijk op platforms als Google Reviews, Yelp en forums voor autokopers.
Check ook de geschiedenis van de auto. Gebruik diensten zoals de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) om de geschiedenis van de auto te controleren. Dit kan je informatie opleveren over vorige eigenaren, ongevallen en of de kilometerstand logisch is. Vraag om het kentekenbewijs en de onderhoudshistorie van de auto. Controleer of alles klopt en of er geen verdachte zaken zijn.
Zorg dat alle details van de auto in het contract staan, inclusief merk, model, jaar, kilometerstand en de staat van de auto. Vraag naar garantievoorwaarden en zorg dat deze duidelijk in het contract worden vermeld. Zorg dat zowel jij als de verkoper het contract ondertekent. Laat de auto keuren door een onafhankelijke partij zoals de ANWB of een erkende garage. Dit kan verborgen gebreken aan het licht brengen en je meer zekerheid geven over de staat van de auto.
Vermijd contante betalingen. Deze zijn moeilijk te traceren en bieden weinig bescherming. Gebruik bij voorkeur een bankoverschrijving zodat er een duidelijke registratie van de betaling is. Vermeld in de omschrijving duidelijk dat het om de betaling van de auto gaat. Ook handig: koop bij een dealer die is aangesloten bij de BOVAG of een andere betrouwbare brancheorganisatie. Dit biedt extra zekerheden en garanties. Kijk of de auto een keurmerk heeft, zoals het BOVAG Occasion Keurmerk.
Te mooi om waar te zijn?
Als de prijs te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook zo. Wees extra voorzichtig bij zeer lage prijzen. Als de verkoper je onder druk zet om snel te beslissen, kan dit een teken zijn dat er iets niet klopt. Sta erop een proefrit te maken. Als de verkoper dit weigert, is dit een rode vlag. Test de auto grondig tijdens de proefrit. Let op vreemde geluiden, de werking van alle systemen en hoe de auto rijdt. Vraag de verkoper naar details over onderhoud, reparaties en waarom de auto wordt verkocht. Vraag de verkoper om referenties van eerdere klanten. Dit kan je een idee geven van hun ervaringen. En als je twijfelt, win dan advies in bij een advocaat die gespecialiseerd is in consumentenrecht.
Als je vermoedt dat je bent opgelicht, doe dan aangifte bij de politie en neem contact op met consumentenorganisaties. Door deze stappen te volgen, kun je de kans op oplichting minimaliseren en met meer vertrouwen een occasion kopen. Wees altijd voorzichtig en neem de tijd om alles grondig te controleren voordat je de betaling doet.