Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Elektrisch
Elektrisch

Elektrisch rijden in Engeland: wat moet je weten?

Reizen door Engeland met een elektrische auto? Bereid je goed voor met dit artikel! Van de beschikbaarheid van laadpalen en afwijkende verkeersregels tot de voordelen voor EV's en handige rijtips. Ontdek alles wat je moet weten voor een zorgeloze, elektrische trip door Engeland.

Beschikbaarheid van laadpalen in Engeland

Net als in veel andere Europese landen groeit het netwerk van laadpalen in Engeland snel. De overheid heeft ambitieuze doelen gesteld om het aantal laadstations in het hele land uit te breiden. Op dit moment zijn er meer dan 40.000 openbare laadpunten verspreid over Engeland en de meeste daarvan vind je in steden en langs belangrijke snelwegen zoals de M1 en M25.

Er zijn verschillende soorten laadstations beschikbaar: snelladers langs snelwegen en bij servicestations en reguliere laadpalen in steden en dorpen. Snelladers kunnen je batterij in 30 tot 45 minuten opladen, terwijl reguliere laadpalen vaak langer de tijd nodig hebben, afhankelijk van de laadsnelheid van je auto en het vermogen van de paal.

Kun je zomaar van een laadpaal gebruikmaken?

De meeste laadpalen in Engeland vereisen dat je gebruikmaakt van een laadpas of een app. De meeste in Nederland gangbare laadpassen werken ook in Engeland, maar niet allemaal. Laadpasproviders zoals Shell Recharge, Plugsurfing en NewMotion bieden vaak toegang tot laadpalen in heel Europa, inclusief het Verenigd Koninkrijk. Bekende Britse providers zoals ChargePoint, BP Pulse en Pod Point bieden ook toegang tot laadstations via een app of een abonnementsservice. Hoewel er een aantal gratis laadpunten beschikbaar is, bijvoorbeeld bij supermarkten, moet je bij veruit de meeste palen betalen per kWh.

Het is verstandig om voor je reis te controleren welke laadpassen het beste bij jouw route passen en of je huidige pas in het Verenigd Koninkrijk werkt. Een handige app zoals Zap-Map kan je helpen om de dichtstbijzijnde laadstations te vinden en informatie te krijgen over de beschikbaarheid en kosten van elke locatie.

Wat kost opladen in Engeland?

In Engeland variëren de kosten voor het opladen van een elektrische auto, afhankelijk van het type laadpaal en de locatie. Hier zijn de gemiddelde tarieven:

Reguliere openbare laadpaal: bij reguliere laadpalen betaal je doorgaans tussen de 30 en 45 pence per kWh, wat neerkomt op ongeveer 35 tot 50 eurocent per kWh. Dit type laadpaal vind je vaak in steden, bij supermarkten en op openbare parkeerplaatsen.

Snelladers: voor snelladers, zoals die langs snelwegen of bij servicestations, liggen de tarieven meestal hoger, rond de 50 tot 70 pence per kWh, wat gelijkstaat aan 60 tot 80 eurocent per kWh.

Let wel, prijzen kunnen variëren per aanbieder en locatie, dus het is verstandig om de actuele laadkosten van tevoren te checken via apps of de websites van specifieke aanbieders.

Specifieke regels voor elektrische voertuigen

Net als in andere Europese landen biedt Engeland verschillende voordelen voor eigenaren van elektrische voertuigen. De overheid moedigt het gebruik van EV’s aan door middel van subsidies en belastingvoordelen, maar er zijn ook specifieke regelingen waar je als toeristische EV-bestuurder van kunt profiteren:

Uitzondering op de congestion charge: elektrische voertuigen zijn vaak vrijgesteld van de congestieheffing in steden zoals Londen. Dit kan je reis aanzienlijk goedkoper maken als je door drukke stedelijke gebieden moet rijden. Vergeet niet je voertuig van tevoren te registreren.

Parkeervoorzieningen voor elektrische voertuigen: in veel Engelse steden, zoals Manchester en Brighton, zijn er speciale parkeerplaatsen gereserveerd voor elektrische voertuigen, vaak met laadmogelijkheden. Sommige steden bieden zelfs gratis parkeren voor EV’s om het gebruik ervan te stimuleren.

Afwijkende verkeersregels in Engeland

Los van specifieke regels voor elektrische auto’s zijn er meer afwijkende verkeersregels in Engeland om als toerist rekening mee te houden. Rijden in Engeland kan voor veel Nederlanders een uitdaging zijn vanwege een aantal belangrijke verschillen met de verkeersregels waar we aan gewend zijn. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten:

Links rijden: in Engeland wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Dit is misschien wel de grootste verandering voor Nederlandse bestuurders. Houd er rekening mee dat je rotondes met de klok mee moet nemen en dat inhalen aan de rechterkant gebeurt. Als je ter plaatse een auto huurt, moet je er ook aan denken dat je moet schakelen met de linker hand. Overige bedieningselementen zijn niet ‘gespiegeld’ en kan je bedienen zoals je gewend bent.

Snelheidslimieten: snelheidslimieten worden in Engeland aangegeven in mijlen per uur (mph) in plaats van kilometers per uur. Op snelwegen ligt de limiet meestal rond de 70 mph (ongeveer 113 km/u), terwijl de maximumsnelheid op doorgaande wegen 60 mph is (ongeveer 97 km/u). Bij sommige auto’s kan je de snelheidsweergave via de boordcomputer aanpassen van kilometers naar mijlen. Ook worden soms beide eenheden op de snelheidsmeter getoond. Is beide niet het geval, dan zal je moeten omrekenen.

Congestion charge: in steden zoals Londen geldt een congestion charge, een extra heffing voor het rijden in bepaalde zones. Elektrische voertuigen zijn in sommige gevallen vrijgesteld van deze heffing, maar het is belangrijk om dit van tevoren te controleren. In Londen moet je bijvoorbeeld je voertuig registreren om aanspraak te maken op de vrijstelling.

Tolwegen: in tegenstelling tot Nederland heeft Engeland een aantal tolwegen. Dit zijn vaak bruggen en tunnels, maar ook bepaalde snelwegen. De tarieven zijn relatief laag, maar het is goed om te weten dat je voor sommige tolwegen vooraf moet betalen of dat er automatische kentekenregistratie is.

Specifiek voor toeristen: denk aan koplampstickers voor op je auto. Normaal gesproken schijnt de rechter koplamp iets verder om de berm te belichten. Maar omdat je in Engeland links rijdt, zou je daardoor tegenliggers kunnen verblinden. Deze stickers passen de lichtstraal van je koplampen aan, zodat dit niet het geval is.

Laadstrategieën voor lange ritten

Wanneer je langere ritten maakt met een elektrische auto door Engeland, zoals van Londen naar de Schotse Hooglanden, is het belangrijk om je laadstops van tevoren te plannen. De snelwegen in Engeland zijn goed uitgerust met snelladers bij de meeste servicestations, maar je zult wellicht iets verder van de hoofdwegen moeten reizen om toegang te krijgen tot reguliere laadpalen. Ook kan het netwerk van laadpunten in dunbevolkte gebieden een stuk minder uitgebreid zijn dan in de drukkere delen van het land. Verdiep je in de beschikbaarheid van laadpunten langs jouw geplande route om vervelende verrassingen te voorkomen.

Slimme EV-navigatiesystemen

Veel moderne elektrische auto’s zijn uitgerust met slimme navigatiesystemen die je helpen bij het plannen van laadstops langs je route. Deze systemen houden rekening met het actuele bereik van je auto, de beschikbaarheid van laadpalen en de wachttijd per locatie. Merken zoals Tesla, BMW en Audi bieden dergelijke systemen aan, wat je reis aanzienlijk eenvoudiger kan maken. Heeft jouw elektrische auto deze functie niet, dan kan je een navigatie-app gebruiken die rekening houdt met laadpunten langs de route. Deze navigatie-app zal waarschijnlijk echter niet weten wat de resterende actieradius van jouw auto is, dus controleer goed of de voorgestelde route mogelijk is.

Veelgestelde vragen

De meeste laadpalen in Engeland vereisen een laadpas of een app, maar de meeste in Nederland gangbare laadpassen kan je gewoon in Engeland gebruiken. Controleer echter vooraf of jouw laadpas werkt bij de laadstations die je van plan bent te gebruiken.

Ja, elektrische voertuigen zijn vrijgesteld van de congestieheffing, maar je moet je voertuig wel van tevoren registreren om van deze vrijstelling te profiteren.

Niet op alle snelwegen, maar er zijn tolwegen op sommige bruggen, tunnels en specifieke snelwegtrajecten. Controleer vooraf welke tolwegen je op je route tegenkomt en of je vooraf moet betalen.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV-133

Alles wat je moet weten over elektrisch rijden in Noorwegen

Advies · Opladen en verbruik
Elektrische bedrijfswagens 2026 laadpaal

Openbare laadpalen in Nederland

Advies · Opladen en verbruik
Ford-Capri-electric-2025 (6)

Wat is regeneratief remmen?

Advies · Opladen en verbruik
Ontdek meer