Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Elektrisch
Elektrisch

Elektrisch rijden in Duitsland: alles wat je moet weten

Met een elektrische auto door Duitsland reizen? Dat kan prima! Dankzij een goed netwerk van laadpalen en met een milieusticker en handige apps ben je voorbereid op elke rit. Ontdek hier alles over laden, regels en praktische tips voor een zorgeloze reis door Duitsland.

Duitsland is een populaire bestemming voor Nederlandse reizigers. Het is ook steeds gemakkelijker om met een elektrische auto naar en door ons buurland te rijden. Toch zijn er wel een paar belangrijke zaken waar je op moet letten. In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over elektrisch rijden in Duitsland, zoals de beschikbaarheid van laadpalen, de regels rondom milieustickers en andere handige tips voor onderweg.

Beschikbaarheid van laadpalen in Duitsland

De belangrijkste zorg van iedereen met een elektrische auto: waar kan ik opladen? Duitsland heeft een uitgebreid netwerk van laadpalen, vooral langs snelwegen en in steden. Dit maakt het relatief eenvoudig om met een elektrische auto op vakantie te gaan of voor zaken door het land te reizen. Veel laadstations bevinden zich bij tankstations en langs de bekende Autobahn routes. Daarbij gaat het vaak om snellaadstations, waarmee je je batterij in korte tijd weer kunt opladen. In steden en soms ook bij populaire bestemmingen zoals supermarkten of pretparken vind je vooral reguliere laadpalen. Zo kan je auto tijdens het bezoek aan de stad of bezienswaardigheid rustig opladen.

Handige apps voor het vinden van laadstations

Sommige laadpunten in Duitsland zijn makkelijk te vinden, maar naar andere moet je meer zoeken. Ook is het handig om te weten waar je het voordeligst kunt opladen. Hiervoor kan je gebruikmaken van diverse apps zoals Chargemap, Plugsurfing en Shell Recharge. Deze apps tonen niet alleen de locaties van laadpalen, maar geven ook informatie over de beschikbaarheid, prijzen en type aansluitingen. Dit kan vooral nuttig zijn in de drukkere delen van het land, waar laadpalen vaak bezet zijn.

Kan ik zomaar van een Duitse laadpaal gebruikmaken?

In Duitsland kun je niet zomaar overal opladen zonder vooraf iets te regelen. De meeste laadpalen vereisen een laadpas of app om toegang te krijgen. Er zijn verschillende aanbieders, zoals Plugsurfing en Shell Recharge, die een netwerk hebben in heel Europa, waaronder Duitsland. Het kan dus zijn dat jouw Nederlandse laadpas gewoon in Duitsland kan worden gebruikt, maar controleer dit van tevoren. Hoewel sommige laadpassen op meerdere netwerken werken, is het slim om van tevoren te controleren welke laadpassen het beste zijn voor jouw route. In sommige gevallen kun je ook betalen met een creditcard of contactloos met een betaalapp, maar dit verschilt per locatie. Zorg ervoor dat je laadpas of app compatibel is met de Duitse laadstations die je onderweg wilt gebruiken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Oplaadkosten in Duitsland

De kosten voor laden kunnen in Duitsland sterk variëren, net als in Nederland. Bij publieke laadpalen is het niet ongebruikelijk om prijzen tussen de 30 en 60 cent per kWh te zien. Voor snelladen kan het tarief hoger zijn, vooral langs de snelweg. Kijk voor de meest actuele laadtarieven op de websites of in de apps van de betreffende aanbieders.

Duitse milieustickers

Voor toegang tot verschillende Duitse steden of zelfs voor toegang tot bepaalde gebieden is een Umweltplakette (milieusticker) verplicht. De milieusticker is vereist voor alle voertuigen die de zogenaamde ‘Umweltzones’ in willen rijden. Populaire steden zoals Berlijn en München hebben bijvoorbeeld deze verplichting. Op basis van de technische gegevens van jouw auto krijg je een milieusticker toegezonden in een bepaalde kleur. De kleur bepaalt of je een milieuzone wel of niet in mag. Elektrische auto’s komen altijd in aanmerking voor een groene sticker, waarmee je altijd toegang hebt tot deze zones.

Hoe verkrijg je een milieusticker?

Je kunt de milieusticker eenvoudig online bestellen via diverse Duitse websites, zoals umwelt-plakette.de, tuev-sued.de of dekra.de. Als alternatief kan je ze aanschaffen bij TÜV-stations en sommige garages in Duitsland. Daar moet je dan wel eerst naartoe rijden. Zorg ervoor dat je in dat geval een route kiest die niet door een Umweltzone loopt, anders kan je een boete krijgen. De kosten voor een milieusticker variëren, maar liggen meestal rond de 10 tot 20 euro inclusief verzending. Zorg ervoor dat je de sticker goed zichtbaar op de voorruit plakt, op de voorgeschreven plaats, voordat je de Umweltzone inrijdt.

Afwijkende regels voor elektrische auto’s

In Duitsland gelden een paar afwijkende regelingen voor elektrische auto’s ten opzichte van auto’s met brandstofmotor. Daarvan relevant voor toeristen zijn:

Voorrang op speciale parkeerplaatsen: veel Duitse steden reserveren parkeerplaatsen speciaal voor elektrische voertuigen. Dit zijn vaak plekken met laadpalen en worden aangeduid met borden die aangeven dat alleen EV's hier mogen parkeren. Soms kun je hier gratis parkeren, of betaal je een lager tarief. Let op: het kan zijn dat je daar alleen met je elektrische auto mag parkeren als je auto daadwerkelijk staat op te laden.

Gebruik van busbanen: sommige steden in Duitsland, zoals Hamburg en Stuttgart, experimenteren met de mogelijkheid voor elektrische auto’s om busbanen te gebruiken. Deze regelgeving is echter zeer lokaal en het is belangrijk om de borden ter plaatse goed te lezen, omdat de regels per stad kunnen verschillen.

Laadstrategieën voor lange ritten

Een belangrijk aspect van reizen met een elektrische auto is het plannen van je laadstops. In Duitsland zijn veel snelwegstations uitgerust met snellaadpalen die je batterij binnen 20-30 minuten flink kunnen opladen. Een goede strategie is om tijdens langere ritten gebruik te maken van deze snellaadstations, zodat je niet te lang hoeft te wachten. Bovendien kan je de pauze die je na ca. twee uur rijden toch al moet nemen, gelijk combineren met een snellaadsessie.

Slimme navigatiesystemen en laadplanning

Veel elektrische auto’s zijn uitgerust met navigatiesystemen die laadstops kunnen plannen langs je route. Zo weet je precies waar en wanneer je moet stoppen om te laden. Dit kan je reis niet alleen versnellen, maar ook stressvrij maken, aangezien je minder snel met een lege batterij komt te staan. Merken zoals Tesla en Volkswagen bieden dergelijke systemen standaard aan in hun EV-modellen. Heeft jouw elektrische auto niet zo’n functie? Dan zijn er verschillende navigatie-apps die rekening kunnen houden met de locaties van laadpalen. Deze apps weten mogelijk echter niet de daadwerkelijke actieradius van jouw auto, dus houd in de gaten of de voorgestelde route mogelijk is.

Afwijkende verkeersregels in Duitsland

Niet alleen specifiek voor elektrische auto’s, maar ook in het algemeen zijn er in Duitsland een aantal verkeersregels die afwijken van de Nederlandse:

Snelheidslimieten: op de Duitse snelwegen, of Autobahnen, geldt op veel trajecten geen vaste snelheidslimiet. Er is wel een aanbevolen snelheid van 130 km/u, maar op sommige delen kun je zo snel rijden als je wilt – of zo snel als de situatie toelaat natuurlijk. Dit maakt de Autobahn uniek, maar pas wel op bij druk verkeer.

Veiligheidsuitrusting: in Duitsland is het verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en een EHBO-set in je auto te hebben. Dat is meer dan wat je in Nederland bij je moet hebben. Zorg dat je deze altijd bij je hebt, vooral tijdens lange ritten door het land.

Veelgestelde vragen

Je kunt een milieusticker kopen bij TÜV-stations, garages in Duitsland. Of eenvoudig online bestellen via officiële Duitse websites zoals umwelt-plakette.de, tuev-sued.de of dekra.de.

Ja, meestal heb je een laadpas of app nodig om te kunnen laden. Zorg ervoor dat je een pas hebt die geaccepteerd wordt bij de meeste laadpalen in Duitsland.

Ja, momenteel heeft Duitsland geen tolwegen voor personenauto’s. Er zijn wel plannen om deze in te voeren. Houd rekening met mogelijke veranderingen op dit gebied als je in de toekomst reist.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV-133

Alles wat je moet weten over elektrisch rijden in Noorwegen

Advies · Opladen en verbruik
Elektrische bedrijfswagens 2026 laadpaal

Openbare laadpalen in Nederland

Advies · Opladen en verbruik
Ford-Capri-electric-2025 (6)

Wat is regeneratief remmen?

Advies · Opladen en verbruik
Ontdek meer