Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Elektrisch
Elektrisch

Alles wat je moet weten over een wallbox: installatie, gebruik en meer

Een wallbox biedt een handige en snelle manier om thuis of op kantoor je elektrische auto op te laden. In dit artikel behandelen we wat een wallbox is, hoe je deze installeert en gebruikt en beantwoorden we enkele veel gestelde vragen.

Wat is een wallbox?

Een wallbox is een speciaal apparaat dat aan de muur wordt bevestigd en wordt gebruikt om elektrische voertuigen op te laden. Hoewel een wallbox meestal wordt gebruikt als laadstation voor thuis, kan een wallbox ook worden geplaatst bij een kantoor of op een openbare plek. Een wallbox biedt een snellere en veiligere laadsessie vergeleken met opladen aan een standaard stopcontact. Wallboxen zijn er in verschillende vermogensniveaus, variërend van 3,7 kW tot 22 kW, afhankelijk van het model en de mogelijkheden met de elektrische installatie thuis.

De voordelen van een wallbox

Het hebben of gebruiken van een wallbox biedt verschillende voordelen:

  • Sneller opladen: opladen via een wallbox gaat veel sneller dan wanneer je je elektrische auto zou opladen aan een gewoon huishoudelijk stopcontact, wat vaak het alternatief is als men thuis wil opladen. Een wallbox kan sneller laden vanwege het hogere vermogen van het apparaat.

  • Veiliger opladen: wallboxen zijn speciaal ontworpen voor het veilig opladen van elektrische voertuigen. Risico’s zoals oververhitting of kortsluiting zijn daarom geminimaliseerd. Een huishoudelijk stopcontact is niet berekend op het opladen van een elektrisch voertuig. Hoewel dit met een adapterkabel in principe wel veilig kan, blijft het risico op oververhitting of kortsluiting bij een huishoudelijk stopcontact groter.

  • Extra gebruiksgemak: een (eigen) wallbox biedt op twee manieren ook extra gebruiksgemak. Ten eerste is een wallbox geplaatst bij de plek waar je je auto parkeert. Je hoeft dus geen lange kabel te leggen van een huishoudelijk stopcontact naar je elektrische auto. Daarnaast ben je met een eigen wallbox niet of veel minder afhankelijk van de beschikbaarheid van openbare laadpunten.

De nadelen van een wallbox

Een wallbox heeft echter ook een paar nadelen en belangrijke aandachtspunten:

  • Kosten: de aanschaf en installatie van een wallbox kunnen prijzig zijn. Afhankelijk van het model en de installatievereisten kunnen de kosten oplopen tot enkele duizenden euro's. Je moet goed overwegen of die investering het extra laadgemak waard is.

  • Installatievereisten: een wallbox kan sneller laden dankzij het hogere vermogen ten opzichte van een huishoudelijk stopcontact, maar het elektrische systeem van je huis moet daar wel geschikt voor zijn. Het kan zijn dat het elektrische systeem van je huis verzwaard moet worden, wat extra kosten en installatiewerk met zich meebrengt.

  • Plaatsing: niet elke woning is geschikt voor de installatie van een wallbox. Als je bijvoorbeeld een woning hebt zonder eigen parkeerplaats, is plaatsing van een eigen wallbox meestal niet handig. Je auto moet namelijk op eigen terrein kunnen opladen. Je kunt wel een laadpaal aanvragen bij de gemeente, als er nog geen bij je in de buurt is. Deze laadpaal mag dan ook door anderen worden gebruikt en je moet meestal je auto verplaatsen zodra hij is opgeladen.

Wallbox

Hoe installeer je een wallbox?

Als je eenmaal hebt besloten dat je een wallbox wilt, is het tijd voor de volgende stap: de installatie en de voorbereiding daarvan. We nemen je mee langs de benodigde stappen.

Voorbereiding

Misschien wel het belangrijkste: kies de juiste wallbox. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, met hoge en lage laadvermogens en verschillende functies. De meest eenvoudige modellen hebben alleen een oplaadfunctie, terwijl geavanceerde modellen ook inzicht geven in het energieverbruik en automatisch kunnen opladen op momenten dat stroom het voordeligst is. Deze modellen zijn wel duurder. Laat je door experts adviseren over welk model wallbox bij jouw situatie past.

Wallbox gekozen? Controleer dan of het elektrische systeem van jouw huis geschikt is voor deze wallbox. Voor de geavanceerde wallboxen met hoog laadvermogen en/of geavanceerde functies kan het nodig zijn om het elektriciteitsnet van jouw huis aan te passen, of in ieder geval de aansluiting in de meterkast.

Tot slot bepaal je waar de wallbox moet komen. Naast je voordeur of in of bij je garage zijn de meest voor de hand liggende plekken. In ieder geval moet jouw elektrische auto tijdens het opladen op eigen terrein kunnen staan. Anders mag je geen wallbox plaatsen.

Installatieproces

Als voorgaande stappen zijn afgerond is het tijd voor de daadwerkelijke installatie. In principe heb je hier zelf geen omkijken naar en regelt het installatiebedrijf dit allemaal. Toch is het prettig om globaal te weten wat er moet gebeuren. Zo worden er kabels getrokken van jouw meterkast naar de plek waar de wallbox komt. Ook wordt een aparte zekering in de meterkast ingebouwd. Veiligheid voor alles. Als dit is gedaan wordt de wallbox stevig aan de muur bevestigd en worden alle aansluitingen gecontroleerd.

Als alles is geïnstalleerd, kan het nodig zijn om de wallbox te configureren. Zeker bij modellen met allerlei geavanceerde functies. Volg indien van toepassing de instructie van jouw wallbox voor het instellen van de functies, het koppelen van de wallbox aan een app en eventuele andere zaken die nodig zijn voor optimaal gebruik van de wallbox.

Laat de installatie altijd uitvoeren door een gekwalificeerde en erkende elektricien om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en volgens de voorschriften verloopt. Laat de installatie ook periodiek controleren om ervoor te zorgen dat alles nog steeds goed en veilig werkt.

Hoe gebruik je een wallbox?

Het gebruik van een wallbox is heel eenvoudig. Globaal is het stappenplan als volgt:

  • Parkeer je auto dicht bij de wallbox, zodat je de laadkabel gemakkelijk kunt aansluiten. Let er bij een korte laadkabel goed op waar de laadaansluiting van je auto zit.
  • Verbind de laadkabel met de wallbox en vervolgens met je auto. Bij deze stap zijn enkele variaties mogelijk. Sommige wallboxen hebben bijvoorbeeld een geïntegreerde laadkabel. Dan is de afzonderlijke laadkabel van je auto niet nodig.
  • Start het opladen. Afhankelijk van het specifieke model wallbox begint het opladen nu automatisch, maar het kan ook zijn dat je zelf de laadsessie moet starten. Bijvoorbeeld door de instructies op het scherm van de wallbox te volgen. Het kan ook zijn dat je je met een pasje moet aanmelden om de laadsessie te starten. Zo voorkom je gelijk ook dat vreemden zomaar jouw wallbox kunnen gebruiken en zo op jouw kosten opladen.
  • Monitor het opladen. Afhankelijk van het model auto en/of wallbox kun je de laadsessie via een app in de gaten houden. Je kan bijvoorbeeld controleren voor hoeveel procent de auto al is opgeladen, of je kunt een begintijd voor de laadsessie instellen.
  • De auto is opgeladen. Wanneer de batterij van je elektrische auto is opgeladen, stopt de laadsessie automatisch. Aangezien de wallbox van jouzelf is, hoef je de auto niet per se te ontkoppelen om plaats te maken voor iemand anders. Voor het ontkoppelen haal je eenvoudig de laadkabel uit de auto en de wallbox en berg je hem op.

Tips

Nog enkele tips voor het gebruik van een wallbox:

  • Laadtijden instellen: gebruik de app of timerfunctie van de wallbox om het laden in te stellen tijdens daluren, wanneer de elektriciteitstarieven lager zijn.

  • Regelmatig opladen: houd je voertuig regelmatig opgeladen om altijd voldoende bereik te hebben, vooral als je dagelijks veel kilometers maakt.

  • Onderhoud: zorg ervoor dat de wallbox en kabels schoon en in goede staat blijven. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van het apparaat verlengen.

Veelgestelde vragen

De kosten van een wallbox variëren afhankelijk van het merk, model en vermogen. Gemiddeld kost een wallbox tussen de 500 en 1.500 euro. Installatiekosten door een elektricien komen daar nog bij, variërend van 200 tot 1.000 euro, afhankelijk van de complexiteit.

Ja, een wallbox kan worden gedemonteerd en opnieuw worden geïnstalleerd op een nieuwe locatie. Het is aan te raden om dit door een professioneel elektrotechnisch installatiebedrijf te laten doen om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en correct wordt uitgevoerd.

De meeste wallboxen zijn compatibel met alle elektrische voertuigen die gebruikmaken van de standaard Type 2-connector, die in Europa het meest voorkomt. Het is belangrijk om te controleren of jouw auto en de wallbox dezelfde laadkabel kunnen gebruiken.

Deel artikel

Alle artikelen

elektrische-peugeot-408-heeft-een-paar-verrassingen-in-petto-2024-07

Elektrisch rijden in Frankrijk: wat moet je weten?

Advies · Opladen en verbruik
calculer le temps de charge

Elektrisch rijden in Duitsland: alles wat je moet weten

Advies · Opladen en verbruik
Electric drivers, beware! Thieves steal charging cables, especially from Tesla

Elektrisch rijden in Engeland: wat moet je weten?

Advies · Opladen en verbruik
Ontdek meer