Eerste voorbereiding
Misschien is de potentiële koper eerder al bij je langs geweest om de auto te bekijken, misschien ziet hij of zij de auto tijdens de proefrit voor het eerst. Zorg er in beide gevallen voor dat je auto goed schoon is en vloeistofniveaus in orde zijn. Een eerste indruk bepaalt veel en bovendien zijn eventuele kleine schades bij een schone auto lastiger te verbergen. Wel zo eerlijk naar de potentiële koper en bovendien draagt dat verder bij aan de goede eerste indruk. Je wilt namelijk niet alleen dat de potentiële koper je auto interessant vind, hij of zij moet jou ook betrouwbaar vinden.
Goede planning
De proefrit met een potentiële koper van jouw auto plan je uiteraard in op een moment dat jullie allebei kunnen. Er is echter meer om rekening mee te houden. Plan bijvoorbeeld niet iets vlak na (of voor) de proefrit, zodat ook jij als verkoper volledig op je gemak bent en alle tijd hebt om de potentiële koper te ontvangen. Probeer de proefrit daarnaast te plannen op een dag met goed weer en op een tijdstip met goed daglicht. In de wintermaanden kan het plannen van een proefrit dus iets meer uitdaging vragen. Je plant de proefrit bij daglicht zodat de potentiële koper de auto goed kan zien, maar ook omdat het voor jezelf prettig is. Je gaat immers toch op pad met een vreemde.
Vooraf vastleggen
Als de potentiële koper er is, leg dan vóórdat de proefrit begint een aantal zaken vast. Controleer of de potentiële koper een (geldig!) rijbewijs heeft en maak er bij voorkeur een foto van. Kan de verkoper geen rijbewijs laten zien, blaas de proefrit dan af. Jij bent immers verantwoordelijk voor wat er tijdens de proefrit gebeurt, dus het is wel zo fijn om zeker te weten dat de potentiële koper een rijbewijs heeft.
Bespreek zaken omtrent de aansprakelijkheid en verzekeringskwesties voorafgaand aan de proefrit. Dat voorkomt misverstanden en gedoe achteraf. Eventueel kan de potentiële koper ook de aansprakelijkheid op zich nemen, al is dat minder gebruikelijk. Als dat toch het geval is, leg het dan schriftelijk of op video vast. Een mondelinge afspraak is wettelijk niet voldoende.
Als de potentiële koper papieren van de auto wil inzien, zoals het kentekenbewijs deel 1 of het onderhoudsboekje, is dat geen probleem. Kentekenbewijs deel 2 en het eigendomsbewijs kan je echter beter nog in eigen bezit houden. Die documenten bieden geen informatie die voor de koopbeslissing relevant is en zijn pas nodig bij het eventuele van naam overschrijven van de auto.
Ga zelf mee
Laat de potentiële koper nooit alleen met jouw auto rijden tijdens de proefrit. De meeste mensen zijn gelukkig gewoon te vertrouwen, maar het zou ook niet voor het eerst zijn dat iemand er tijdens een proefrit gewoon met de auto vandoor gaat. Ga dus altijd zelf mee tijdens de proefrit. Bijkomend voordeel is dat je eventueel zaken kunt toelichten en erop kunt toezien dat de potentiële koper goed met de auto omgaat. Voor nog meer zekerheid kun je ook altijd vragen of een bekende van jou meerijdt.
Afwisselende route
Bepaal, eventueel in overleg met de potentiële koper, een afwisselende route. Probeer daar een diversiteit van wegen in op te nemen, van woonwijk tot stadscentrum en snelwegen. Zo krijgt de potentiële koper een echt goede indruk van de auto. Neem bij voorkeur wel een route over voor jou bekende wegen en probeer afgelegen wegen of gebieden te vermijden. Zekerheid voor alles. Je moet natuurlijk zelf weten hoe lang je de potentiële koper in jouw auto wilt laten rijden, maar een rit van zo’n 20 minuten is het meest gangbaar. Dat is voldoende om de potentiële koper een goede indruk van de auto te geven, zonder overdreven lang rond te rijden.
Let op het rijgedrag
Zoals gezegd blijf jij verantwoordelijk voor wat er met de auto gebeurt tijdens de proefrit. De auto staat immers nog op jouw naam. Wat ook al is gezegd: als je zelf mee gaat tijdens de proefrit, kun je erop toezien dat de potentiële koper goed met de auto omgaat. Dat gaat om het bedienen van functies, maar zeker ook om het rijgedrag! Eventuele boetes komen voor jouw rekening en moet je dan maar zien te verhalen op de potentiële koper. Een eventuele aanrijding die door de potentiële koper wordt veroorzaakt is nog vervelender, want die komt ook voor jouw rekening (of die van je verzekering natuurlijk, voor zover die voldoende dekkend is voor de situatie). Je kunt eventueel ook het exacte tijdstip van het begin en einde van de proefrit noteren, of iets anders vastleggen waaruit blijkt dat jij tijdens de proefrit niet achter het stuur zat. Heb je een dashcam, dan is dat ook een ideaal middel om de proefrit mee vast te leggen.
Wees ook weer niet té voorzichtig. Een potentiële koper mag best proberen of de auto nog goed accelereert, remt en stuurt, ook als daarvoor iets ‘sportiever’ gereden moet worden dan je normaal gesproken zou doen.
Wel of niet meewerken aan aankoopkeuring?
Een tweedehands auto kopen brengt een zeker risico met zich mee, zeker als je hem koopt van een particulier. Het is dus goed mogelijk dat de potentiële koper van jouw auto een onafhankelijke technische aankoopkeuring wil laten uitvoeren. In principe geeft de potentiële koper dit dan ruim van tevoren aan, zodat er met de algehele planning van de proefrit rekening mee gehouden kan worden.
Het staat jou volledig vrij om wel of niet met een technische aankoopkeuring in te stemmen. Ervan uitgaande dat je geen technische gebreken probeert te verbergen, is het echter aan te raden om met zo’n technische aankoopkeuring akkoord te gaan. Een goed keuringsresultaat kan de potentiële kopers immers over de streep trekken. Wil de potentiële koper een technische aankoopkeuring laten uitvoeren en ben jij daarmee akkoord? Kijk dan op AutoScout24 onder het kopje ‘Een garage vinden’ welke garages een dergelijke keuring aanbieden. Als extra service voor de potentiële koper kun je zelfs gelijk de technische aankoopkeuring voor hem inplannen, bij voorkeur in combinatie met de proefrit natuurlijk.
Deal rond?
Is de potentiële koper door de proefrit en/of technische aankoopkeuring overtuigd? Waarschijnlijk hebben jullie het voorafgaand aan de proefrit al over de prijs gehad en is de proefrit alleen nog een laatste bevestiging. Het kan echter ook zijn dat jullie nog niet hebben onderhandeld of dat de proefrit aanleiding gaf voor verdere onderhandeling.
Hebben jullie overeenstemming bereikt over de prijs? Dan is het tijd voor de laatste fase: betaling en overschrijving. Maak goede afspraken over de volgorde van de twee. Het meest gebruikelijk is om de auto eerst te betalen en dan over te schrijven. Dat is ook voor jou als koper het prettigst. Hoe dan ook blijft de auto nog bij jou staan terwijl de koper naar het postkantoor is voor de overschrijving. Zonder verzekering mag de koper namelijk nog niet de weg op met de net gekochte auto en de verzekering kan pas definitief worden afgesloten na de overschrijving. Is de overschrijving afgerond? Dan ontvang je van de koper het vrijwaringsbewijs, waarmee de auto officieel niet meer van jou is. Je kunt nu gerust de sleutels overhandigen: de koop is helemaal rond!