Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Geloofwaardigheid van de koper

In de wereld van occasions gaat veel geld om. Dat vinden ook oplichters interessant. Die maken misbruik van de onwetendheid, goedgelovigheid en argeloosheid van de verkoper. We zetten daarom diverse tips op een rij zodat jij precies weet of een koper wel geloofwaardig is of niet.

Misbruik van de situatie

Je zet je auto te koop in de hoop om een goede koper te vinden. In feite heb je maar een iemand nodig om een deal te kunnen sluiten, als je het eens wordt over de prijs. Dat is alleen maar fijn, maar helaas lopen er ook mensen rond die misbruik maken van de situatie. Deze oplichters zijn gelukkig wel snel te ‘ontmaskeren’. We zetten verschillende tips op een rij.

Geloofwaardigheid en openheid

Beoordeel het hele communicatietraject: is de geïnteresseerde koper geloofwaardig, klopt zijn uitleg, heb je zijn telefoonnummer, heeft hij ook een vast nummer, lijkt hij echt geïnteresseerd? Niet iedereen die op het eerste gezicht eigenaardig lijkt, is meteen verdacht. Pas bij herhaaldelijk opvallend gedrag zou je sceptisch moeten worden.

Koper uit het buitenland

Misbruik in de occasionwereld heerst vooral buiten Nederland. Het internet maakt de wereld stukken kleiner, dus de kans bestaat dat een geïnteresseerde woonachtig in het buitenland contact met je opneemt voor een Nederlandse auto. Wees hier extra scherp op. Het kan ook iemand zijn met de beste bedoelingen, maar steeds vaker is dat niet het geval. Vaak doelt iemand op een expeditiebedrijf dat zogenaamd de betalingsafhandeling zal overnemen. Ga hier nooit op in. De websites van dergelijke bedrijven verdwijnen vaak al na korte tijd van internet en zijn daarna niet meer terug te vinden. De websites zijn doorgaans heel goed vervalst en lijken serieus. Als iemand uit een land ver weg van Nederland interesse toont, moet je afvragen of je wel zin hebt om daar tijd in te steken. Liever verkoop je een auto natuurlijk aan iemand uit Nederland of een omringend land. Laat je hoe dan ook nooit misleiden.

Algemene tips

Natuurlijk hebben we ook algemene tips voor een succesvolle verkoop van je auto. Deze tips hebben betrekking tot tijdstip, locatie, betaling en het opstellen van een koopovereenkomst.

Trust label LP1

Tijdstip en locatie

’s Avonds laat afspreken op een afgelegen plek is natuurlijk niet heel verstandig. Spreek liever af bij daglicht. Dat kan thuis, alleen is het dan wel verstandig dat er een of meerdere andere personen in je huis aanwezig zijn. Zo ben je niet alleen. Liever niet thuis afspreken? Dat kan natuurlijk ook. Kies dan een drukke, openbare plaats. Spreek nooit af in een parkeergarage, in buiten bedrijf gestelde tunnels of op afgelegen landweggetjes. De belangrijkste tip is om ervoor te zorgen dat je niet alleen bent tijdens het bezoek van de potentiële koper. Volg hierbij vooral je gevoel.

Betaling

Accepteer nooit ongebruikelijke of onbetrouwbare betalingsmethoden. In de wereld van occasions is het betalen met bankoverschrijving de norm geworden, al worden sommige auto’s ook nog contant afgerekend. Geef de voorkeur aan een bankoverschrijving. Het geld staat dan direct op je bankrekening. Bovendien is het overboeken van een geldbedrag dankzij alle hulpmiddelen – internetbankieren – zo geregeld. Betaalt de koper contant? Tel het bedrag dan zorgvuldig na. Schrijf een auto nooit over als de koper nog niet betaald heeft. Eerst betalen, daarna overschrijven.

Koopovereenkomst

Bij de verkoop van je auto aan een particulier is het verstandig een koopcontract of koopovereenkomst op te stellen. De reden ligt voor de hand: een koopcontract voor een auto creëert een juridisch bindende overeenkomst tussen de koper en de verkoper. Dit betekent dat beide partijen wettelijk verplicht zijn zich aan de voorwaarden van het contract te houden. Het contract vermeldt de overeengekomen verkoopprijs en de betalingsvoorwaarden. In principe helpt een koopcontract beide partijen te begrijpen welke verantwoordelijkheden ze hebben in geval van defecten of problemen met de auto na de aankoop. Weigert de koper om een koopovereenkomst te tekenen, informeer dan naar de reden. Voelt het uiteindelijk niet goed, blaas de verkoop dan af. Als een koper niets te verbergen heeft, is het invullen van een koopovereenkomst vast en zeker geen probleem.

Download gratis een invulbare koopovereenkomst

https://www.autoscout24.nl/cms-content-assets/30L1VYBvcMI8pkgpbOkOZd-ff5180ac3b77402822a74ed8879c8d62-220125-AS24_Koopovereenkomst_NL_-_INVULBAAR.pdf

Volg je instinct

Hier hadden we ook ‘gebruik je gezonde verstand’ kunnen vermelden, want het is vooral belangrijk om de situatie goed aan te voelen. Heb je een onderbuikgevoel bij een bepaalde autokoper? Beoordeel dan goed of je nog wel in zee wilt gaan met deze persoon. Je intuïtie kan je vaak signalen geven over de betrouwbaarheid en oprechtheid van een potentiële koper. Als de potentiële koper vaag is over identiteit, contactinformatie of als zijn verhaal niet lijkt te kloppen, kunnen dit aanwijzingen zijn dat er iets niet in de haak is. Als de koper aandringt op snelle beslissingen, extreem lage prijzen of ongebruikelijke betalingsmethoden, zou je op je hoede moeten zijn. Dit kan wijzen op mogelijke oplichting.

Kortom: als je je ongemakkelijk of onzeker voelt bij een bepaalde interactie of situatie, is het verstandig je instinct serieus te nemen en verder onderzoek te doen voordat je verder gaat. Soms kunnen kleine details, zoals non-verbale communicatie of de algemene indruk die je van de koper krijgt, je instinctieve gevoel beïnvloeden. Hoewel je intuïtie belangrijk is, is het ook goed om een gezonde balans te vinden tussen je instinct en objectieve gegevens. Wat je ook doet: blijf altijd vriendelijk, vermijd risico’s en beoordeel de situatie kritisch. Vier ogen zien meer dan twee. Daarom nogmaals de tip om altijd iemand naast je te hebben tijdens het bezoek van de potentiële koper.

Tips in een notendop:

  • Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook zo.
  • Probeer altijd zelf de locatie en tijd van de overdracht te bepalen.
  • Neem desnoods een betrouwbare bekende mee.
  • Stel een verkoopovereenkomst op.
  • Volg je instinct!

FAQ

Het verkopen van een auto aan iemand uit het buitenland kan zowel voordelen als risico's met zich meebrengen. Door je auto aan mensen in andere landen aan te bieden, vergroot je het aantal potentiële kopers en kun je mogelijk een betere prijs krijgen. Ook fijn: als je een zeldzaam of gewild automodel hebt, kan de vraag in het buitenland groter zijn, wat kan leiden tot een snellere verkoop en een hogere prijs.

Maar er zijn ook risico’s. Er bestaat een risico op oplichting wanneer je te maken hebt met kopers uit het buitenland, vooral als je geen controlemogelijkheden hebt. Het kan ook moeilijker zijn om betalingen te ontvangen van internationale kopers. Het organiseren van de verzending van de auto en het navigeren door de douanevereisten kan ingewikkeld zijn en extra kosten met zich meebrengen. Ook kunnen er communicatiebarrières ontstaan. Kortom: weet waar je aan begint. Als je overweegt om een auto aan iemand uit het buitenland te verkopen, is het raadzaam met betrouwbare tussenpersonen te werken – zoals erkende exporteurs – om de veiligheid en legitimiteit van de transactie te waarborgen. Daarnaast is duidelijke communicatie, gedegen onderzoek en het volgen van de juiste juridische procedures van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de verkoop soepel verloopt en je geen onnodige risico's loopt.

Deel artikel

Alle artikelen

All contact the buyer

Contact met potentiële koper

Advies · Onderhandelen en verkopen
All negotiate right

Op de juiste manier onderhandelen

Advies · Onderhandelen en verkopen
Tips bij een proefrit

Proefrit tijdens de verkoop

Advies · Onderhandelen en verkopen
Ontdek meer