Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Auto schorsen: hier moet je op letten

Gebruik je je auto gedurende lange tijd niet, bijvoorbeeld omdat je er niet meer mee rijdt of omdat je de auto alleen tijdens de zomer gebruikt? Dan kan het schorsen van jouw auto interessant zijn. Je betaalt dan immers geen wegenbelasting en de verzekering wordt opgeschort. Maar hoe werkt het?

Wanneer is het handig om mijn auto te schorsen?

Je kunt verschillende redenen hebben om je auto te schorsen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een ‘auto voor erbij’ die je alleen gedurende de zomer gebruikt, of wanneer je een klassieker gaat restaureren. Je kunt een auto geschorst verkopen omdat hij in de verkoop staat en je inmiddels al rondrijdt in een nieuwe auto. Of je hebt een kampeerauto die je slechts enkele weken per jaar gebruikt.

Welke reden je ook hebt, uiteindelijk komt het allemaal neer op het feit dat je de auto gedurende langere tijd niet gaat gebruiken. Gedurende de periode dat je de auto geschorst hebt, hoef je geen wegenbelasting te betalen en ben je niet verplicht om je auto verzekerd te hebben. Ook hoeft je auto niet apk gekeurd te worden zolang de schorsing van kracht is.

Aan het schorsen zijn wel kosten verbonden. Maak dus voor jezelf de berekening of het financieel interessant is om je auto te schorsen. In de regel wordt het schorsen van een auto pas interessant wanneer je hem drie maanden of langer niet gaat gebruiken.

Wat zijn de beperkingen bij het schorsen van een auto?

Als je je auto schorst, betekent dat dat je hem buiten gebruik stelt. Je betaalt dan geen wegenbelasting, bent niet apk-plichtig en je hoeft je auto niet te verzekeren. Dat heeft als consequentie dat je er niet mee de openbare weg op mag gedurende de schorsingsperiode. Sterker nog, je mag je auto niet eens aan de openbare weg laten staan zolang het kenteken geschorst is. De auto moet tijdens de schorsingsperiode dus op eigen terrein of in een al dan niet gehuurde stallingsruimte staan.

Wat kost het schorsen van een auto?

Aan het schorsen van je auto zijn uiteraard kosten verbonden. De tarieven zijn op te delen in twee categorieën: auto’s jonger dan 15 jaar en auto’s ouder dan 15 jaar of met een gewicht van meer dan 3.500 kilogram. Bij die laatste categorie liggen de kosten voor het schorsen aanzienlijk lager, dus in dat geval is het schorsen sneller financieel interessant.

Auto’s jonger dan 15 jaar (normaal tarief)

  • Auto's jonger dan 15 jaar (normaal tarief): 88,05 euro voor één jaar schorsing.
  • Auto's ouder dan 15 jaar of zwaarder dan 3.500 kg (laag tarief): 29,10 euro voor één jaar schorsing.

Deze tarieven lopen op bij langere schorsingsperiodes. Voor twee jaar schorsing bedragen de kosten bijvoorbeeld 117,15 euro (normaal tarief) en 58,20 euro (laag tarief). Dit biedt meer flexibiliteit, afhankelijk van de duur van de schorsing​.

Zoals je kunt zien kun je voor de schorsing kiezen uit meerdere termijnen. Het is echter ook mogelijk om je schorsing eerder op te heffen dan deze vastgestelde termijnen. In de regel geldt echter dat schorsen alleen interessant is bij een schorsingsperiode van minimaal enkele maanden. Zet je de schorsing binnen één maand na aanvang van de schorsingsperiode al stop? Dan moet je alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin je auto was geschorst. Je ontvangt dan een naheffingsaanslag van de belastingdienst.

Let op: bij het eerder stopzetten van de schorsing, krijg je geen geld terug. Als je dus een schorsing voor drie jaar aanvraagt maar de schorsing al na 1,5 jaar stopzet, krijg je de resterende 1,5 jaar van de schorsingsperiode niet terugbetaald. Als je er dus niet zeker van bent hoe lang je de auto niet gaat gebruiken, kun je het beste een schorsing voor één jaar aanvragen en die dan na afloop opnieuw verlengen.

Hoe schors ik mijn auto?

Je kunt je auto op twee manieren schorsen: online of via een kentekenloket. Hieronder leggen we uit hoe ieder van deze twee manieren in zijn werk gaat. Welke van de twee wijzen van schorsing je ook kiest, je kentekenbewijs blijft gedurende en na de schorsingsperiode gewoon geldig. Na het schorsen van de auto moet je de verzekering zelf stopzetten of pauzeren. Voor de motorrijtuigenbelasting geeft de RDW de schorsing automatisch door aan de belastingdienst. Je hoeft daarvoor dus geen extra stappen te ondernemen.

Online mijn auto schorsen

Je auto online schorsen is mogelijk via de website van de RDW. Als particulier kun je daar je schorsing aanvragen met DigiD. Staat je auto op naam van je bedrijf, dan kun je de schorsing aanvragen via eHerkenning of met een RDW-certificaat. Het is 24/7 mogelijk om een auto te schorsen via de website van de RDW, je bent niet gebonden aan specifieke openingstijden.

  • Log in met je DigiD, eHerkenning of RDW-certificaat. Vul de gevraagde gegevens in.
  • Betaal de kosten via iDeal.
  • Je ontvangt per e-mail een bevestiging van de aanvraag. Het kenteken is pas geschorst als je de tweede bevestigingsmail van de RDW ontvangt. Daarin staat ook de einddatum van de schorsing. Deze mail moet je goed bewaren, want dit is tevens jouw bewijs van schorsing.

Schorsen bij een kentekenloket

Vraag je de schorsing liever niet online aan? Dan kun je langsgaan bij een kentekenloket om de schorsing te regelen. Daarvoor is het volgende vereist:

  • Neem een origineel, geldig legitimatiebewijs en de kentekencard en de tenaamstellingscode mee.
  • Vraag of het kenteken geschorst kan worden aan de balie. De baliemedewerker regelt de schorsing dan voor je.
  • Betaal de kosten aan de balie.
  • Na het voldoen van de kosten is je kenteken direct geschorst. De medewerker geeft je een schorsingsverslag met daarop de einddatum van de schorsing mee. Dit is jouw bewijs van schorsing.

Het opzeggen van de schorsing

De door jou gekozen schorsingsperiode loopt in principe automatisch af. 4 à 5 weken voorafgaand aan het aflopen van de schorsingsperiode krijg je van de RDW een (digitale) herinneringsbrief waarin staat dat de schorsing afloopt. Als de schorsing afloopt, moet de auto weer verzekerd en apk goedgekeurd zijn. Regel dit dus voorafgaand aan het aflopen van de schorsing. De motorrijtuigenbelasting gaat automatisch weer in.

Als je de schorsing eerder wil stopzetten dan de aangevraagde periode, kan dit uiteraard ook. Het opheffen van de schorsing is gratis, maar je krijgt het eventueel ‘teveel’ betaalde geld niet terug. Het stopzetten van de schorsing kan online via deze link. Uiteraard kun je, net als bij het aanvragen van de schorsing, ook naar het kentekenloket gaan om de schorsing op te heffen. Een medewerker zal de schorsing daar gratis voor je stopzetten. Daarvoor heb je dezelfde benodigdheden nodig als bij het aanvragen van de schorsing.

Uitzonderingen voor het rijden met een geschorst voertuig

In enkele gevallen mag je toch de weg op met een geschorst voertuig. De lijst met uitzonderingen is echter relatief kort. De meest belangrijke uitzondering is dat je met een geschorst voertuig de weg op mag om de apk-keuring te laten doen. Wanneer de schorsing afloopt, moet je immers een geldige apk keuring hebben. Maak hiervoor een afspraak met een RDW-erkend autobedrijf dat apk-keuringen verzorgt en neem de afspraakbevestiging mee. Bij een eventuele controle door de politie moet u deze kunnen laten zien. Daarnaast moet je de auto minimaal WA verzekerd hebben. Het hebben van een verzekering is weliswaar niet verplicht bij een geschorst voertuig, maar dat gaat niet op als je ermee de weg op gaat.

De tweede uitzondering voor het rijden met een geschorst voertuig is wanneer je ermee naar een erkend evenement rijdt. Onder een erkend evenement wordt verstaan: ‘Een speciaal evenement of een festiviteit waarbij het gebruik van een historisch motorrijtuig tot doel heeft om dit in het kader van het evenement of festiviteit als zodanig aan het publiek te tonen’. Dat is een vrij brede definitie. Een evenement met persoonlijk karakter, zoals een huwelijksfeest, komt hiervoor dus niet in aanmerking. Om gebruik te kunnen maken van de evenementenregeling moet de organisator van het evenement jouw auto uiterlijk twee maanden van tevoren aanmelden bij de Belastingdienst. Overleg daarom altijd met de organisatie of jouw auto in aanmerking komt voor de evenementenregeling.

Tips

  • Bereken van tevoren of het schorsen van jouw auto loont. In de meeste gevallen is het schorsen van een auto pas voordelig na 3 maanden.

  • Bepaal hoe lang je je auto wil schorsen en vraag de bijbehorende termijn aan. Je krijgt je geld niet terug als je de schorsing eerder opheft.

Zorg ervoor dat de auto na afloop van de schorsingsperiode weer een geldige APK heeft en verzekerd is.

Veelgestelde vragen

Door je auto te schorsen betaal je tijdelijk geen wegenbelasting, is een verzekering niet verplicht, en hoeft de auto geen geldige APK te hebben. Dit kan voordelig zijn als je de auto langere tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld als hij in de verkoop staat of alleen in de zomer wordt gereden.

Een geschorste auto mag niet op de openbare weg staan of rijden, behalve voor een APK-keuring of een erkend evenement. De auto moet tijdens de schorsingsperiode op privéterrein of in een stalling staan.

Voor auto’s jonger dan 15 jaar kost een schorsing 88,05 euro per jaar (2024). Voor oudere auto’s of voertuigen zwaarder dan 3.500 kg bedraagt het tarief 29,10 euro per jaar (2024). Langere schorsingsperiodes hebben andere tarieven.

Deel artikel

Alle artikelen

Geloofwaardigheid van de verkoper 2

Geloofwaardigheid van de koper

Advies · Onderhandelen en verkopen
All negotiate right

Op de juiste manier onderhandelen

Advies · Onderhandelen en verkopen
Tips bij een proefrit

Proefrit tijdens de verkoop

Advies · Onderhandelen en verkopen
Ontdek meer