Ga naar hoofdinhoud
Verkooptips
Verkooptips

Auto online overschrijven

Heb je een auto gekocht of verkocht? Dan moet de tenaamstelling worden aangepast. Gelukkig hoef je hiervoor niet meer in de rij te staan bij een postkantoor, want je kunt online een auto overschrijven via de RDW. Hoe werkt dit precies? Waar moet je op letten? En welke documenten heb je nodig?

Wat betekent een auto overschrijven online?

Het overschrijven van een auto betekent dat het kenteken op naam van een nieuwe eigenaar komt te staan. Dit is verplicht bij de verkoop van een voertuig. Vroeger moest je hiervoor naar een RDW-keuringsstation of een fysieke balie, maar tegenwoordig kan je eenvoudig een auto online overschrijven. Dit bespaart tijd en maakt het proces een stuk makkelijker.

De RDW biedt een officiële online overschrijvingsdienst aan waarmee je een voertuig eenvoudig op naam zet. Dit betekent dat je als koper en verkoper niet meer fysiek bij elkaar hoeft te komen om het kenteken over te zetten, al heeft dat natuurlijk wel de voorkeur. Het grootste voordeel is dat deze online portal 24/7 geopend is. Je kunt dus ook op zondag een auto overschrijven.

Voordelen van online auto overschrijven

Het online overschrijven van een auto heeft veel voordelen. Je hebt geen gedoe met postkantoren of RDW-loketten. Binnen enkele minuten staat het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar. Bovendien is het dankzij DigiD-verificatie voor fraudeurs ook moeilijker om een auto zonder toestemming over te nemen. De kosten zijn laag. Voor de overschrijving van een auto betaal je een klein bedrag aan de RDW. Denk ongeveer aan 12,50 euro. Dit bedrag geldt zowel voor overschrijvingen online als via een fysieke balie.

Stappenplan auto online overschrijven:

Wil je een auto online overschrijven via RDW? Dan doorloop je de volgende stappen:

Controleer of de auto overschrijfbaar is. Niet alle voertuigen kunnen digitaal worden overgeschreven. De auto moet geregistreerd staan in Nederland en de verkoper moet de juiste documenten hebben. Alleen met een kentekencard is digitale overschrijving mogelijk. Met een papieren kentekenbewijs is dat nog niet mogelijk.

Zorg ook voor de benodigde documenten. Denk aan de tenaamstellingscode (deel 2 van de kentekenpapieren), een kentekencard en een geldig identiteitsbewijs. Je hebt ook een DigiD nodig. Zodra de aanvraag is voltooid, ontvang je een digitaal tenaamstellingsverslag en de koper krijgt een nieuw kentekenbewijs op zijn of haar naam. Na de overschrijving moet je als koper de autoverzekering direct regelen en de wegenbelasting op jouw naam laten zetten.

Wat is een vrijwaringsbewijs

Vrijwaringsbewijs

Wanneer een auto wordt overgeschreven, ontvangt de koper een kentekencard en krijgt de verkoper direct een vrijwaringsbewijs. Dit document bevestigt dat de oude eigenaar niet langer verantwoordelijk is voor de auto. Hierdoor is hij vrijgesteld van verplichtingen zoals de apk-keuring, verzekering, wegenbelasting en eventuele boetes. Het is belangrijk om dit bewijs goed te bewaren. Heeft de verkoper een kentekencard? Dan moet hij deze samen met de tenaamstellingscode meenemen voor de overschrijving. Zodra de kentekencard is overgeschreven, ontvangt de verkoper opnieuw een vrijwaringsbewijs als bevestiging.

Tenaamstellingsverslag

De koper krijgt na de overschrijving een tenaamstellingsverslag. Hierop staan de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. De resterende vijf cijfers worden later samen met de kentekencard per post naar het adres van de nieuwe eigenaar gestuurd. Het is verstandig om deze code goed thuis te bewaren en niet samen met het kentekenbewijs op te bergen. Omdat de code op het afgiftebewijs snel vervaagt, kan het handig zijn deze op een apart briefje te noteren. Zo voorkom je dat de tenaamstellingscode onleesbaar wordt.

Dit moet je regelen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Houd rekening met de volgende zaken als je een auto online overschrijft via de RDW:

Verplichtingen bij het bezit van een voertuig: wanneer je een auto, bedrijfswagen of camper op jouw (bedrijfs)naam zet, brengt dit een aantal verplichtingen met zich mee. Je moet zorgen voor een geldige verzekering, een apk-keuring, het betalen van motorrijtuigenbelasting en de juiste kentekenplaten.

Verzekering: vanaf het moment dat een voertuig op jouw naam staat, ben je verplicht deze minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren. Dit is geregeld in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Een WA-verzekering sluit je af bij een verzekeraar die aangesloten is bij het RDW-verzekeringsregister. Meestal betekent dit dat je een Nederlandse verzekeraar nodig hebt. Bij het afsluiten van een verzekering moet je de meldcode doorgeven. Dit zijn de laatste vier cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). Je vindt deze code op het tenaamstellingsverslag dat je hebt ontvangen bij de overschrijving en op de kentekencard.

APK (Algemene Periodieke Keuring): elke auto, bedrijfswagen of camper moet periodiek een apk-keuring ondergaan. Dit is een verplichte technische controle die ervoor zorgt dat voertuigen veilig blijven rijden en minder belastend zijn voor het milieu.

Motorrijtuigenbelasting: zodra je een voertuig op jouw naam zet, ben je automatisch aangemeld voor de motorrijtuigenbelasting. Dit betekent dat je een rekening van de Belastingdienst ontvangt. Heb je een oldtimer? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de oldtimerregeling, waardoor je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Let op: je blijft wel verplicht om het voertuig te verzekeren en indien nodig apk te laten keuren. Meer informatie over deze regeling vind je op de website van de Belastingdienst.

Kentekenplaten: je voertuig moet voorzien zijn van de juiste kentekenplaten die voldoen aan de wettelijke eisen. Dit geldt voor alle typen voertuigen, inclusief campers en bedrijfswagens.

Tijdelijk stopzetten van voertuigverplichtingen: wil je (tijdelijk) geen gebruik maken van je voertuig en de bijbehorende verplichtingen stopzetten? Dan kun je het voertuig schorsen bij de RDW. Hierdoor ben je niet langer verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen en is een geldige apk-keuring niet nodig. Wel moet het voertuig gedurende deze periode op privéterrein blijven staan.

Boetes bij niet naleven van verplichtingen: de RDW controleert dagelijks of voertuigen aan de wettelijke eisen voldoen. Minstens één keer per jaar wordt elk voertuig gecheckt in het verzekeringsregister en het keuringsregister. Dit gebeurt in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Heb je geen verzekering? Dan ontvang je een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Heb je geen geldige apk? Ook dan volgt een boete van het CJIB. En heb je geen motorrijtuigenbelasting betaald? De Belastingdienst controleert het kentekenregister en stuurt een boete als de belasting niet (op tijd) is voldaan. Door je voertuig op tijd te verzekeren, te laten keuren en de motorrijtuigenbelasting te betalen, voorkom je problemen en extra kosten.

FAQ

Nee, een RDW auto online overschrijven kan alleen met DigiD of eHerkenning. Zonder deze verificatie is het niet mogelijk de tenaamstelling te regelen.

Nee, je hebt de kentekencard of het papieren kentekenbewijs nodig om de online overschrijving van een auto te voltooien.

Een online auto overschrijving is vrijwel direct verwerkt. De koper ontvangt binnen enkele dagen een nieuw kentekenbewijs per post.

Ja, zodra de overschrijving is voltooid, mag je de auto direct gebruiken, mits deze verzekerd is.

Nee, een voertuig kan alleen door de koper zelf worden overgeschreven. De DigiD-verificatie zorgt ervoor dat alleen de juiste persoon dit kan doen.

Voor bedrijven is eHerkenning nodig. Hiermee kan een voertuig op naam van een onderneming worden gezet.

Nee, een overschrijving is definitief. Wil de oude eigenaar het voertuig terug, dan moet deze opnieuw worden overgeschreven.

Deel artikel

Alle artikelen

Fraude advertenties en e-mails

Auto schorsen: hier moet je op letten

Advies · Onderhandelen en verkopen
Veranderen autoverzekering

Overdracht documenten

Advies · Onderhandelen en verkopen
All contact the buyer

Contact met potentiële koper

Advies · Onderhandelen en verkopen
Ontdek meer