Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Elektrisch
Elektrisch

Milieubewust rijden

Milieubewust rijden kan echt niet alleen in een 100% elektrische auto. In elke auto kan je milieubewust kilometers afleggen. In dit artikel geven we je concrete tips om zo groen mogelijk de weg op te gaan.

Is elektrisch rijden echt groen?

Elektrisch rijden wordt vaak gepresenteerd als dé oplossing voor een groenere toekomst. Maar er is meer aan de hand dan het plaatje op de oplaadkabel. Elektrische auto’s hebben geen uitlaat en stoten lokaal dus tijdens het rijden geen CO₂ uit, wat zeker een groot voordeel is. Maar om een elektrische auto te produceren, zijn er veel grondstoffen nodig, zoals lithium en kobalt voor de batterijen. Dit betekent dat de productie van een elektrische auto vaak meer CO₂-uitstoot oplevert dan die van een conventionele auto. Gelukkig wordt die uitstoot vaak gecompenseerd na een paar jaar rijden. Vanaf dat moment wordt de CO₂-winst duidelijk. Elektrisch rijden is vooral groen als je je auto oplaadt met groene stroom, afkomstig van zonne- of windenergie. Opladen met stroom van kolencentrales? Tja, dan is de milieuwinst wat minder indrukwekkend.

Elektrische auto milieuvriendelijk?

Dat hangt af van hoe je ‘milieuvriendelijk’ definieert. Een elektrische auto produceert tijdens het rijden geen uitlaatgassen. Dit is goed nieuws voor de luchtkwaliteit, vooral in drukke steden. Maar als we kijken naar het hele productieproces van de auto, is de impact op het milieu nog steeds aanzienlijk. Er komen schadelijke stoffen vrij bij de productie van batterijen. En deze batterijen hebben een beperkte levensduur.

Verder is het belangrijk om te beseffen dat het recyclen van batterijen nog een uitdaging is. Gelukkig zien we steeds meer innovaties op dit gebied en zijn er ontwikkelingen die recyclen goedkoper en efficiënter maken. Dus ja, elektrisch rijden is over het algemeen milieuvriendelijker dan rijden op benzine of diesel, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering.

Milieubewust rijden kan in elke auto

Milieubewust rijden kan echt niet alleen in een 100% elektrische auto. In elke auto kan je milieubewust kilometers afleggen. Maar hoe doe je dat precies? Hier zijn enkele manieren om milieuvriendelijk te rijden:

  • Rustig accelereren en remmen: versnellen en afremmen kost veel brandstof. Door rustig gas te geven en geleidelijk te remmen, verbruik je minder brandstof en verminder je uitstoot.

  • Banden op de juiste spanning: met de juiste bandenspanning verbruik je minder brandstof. Te zachte banden zorgen voor meer rolweerstand, wat het verbruik verhoogt.

  • Gebruik de cruise control: op lange stukken snelweg kan de cruise control helpen om gelijkmatig te rijden en brandstof te besparen.

  • Vermijd onnodig stationair draaien: sta je stil? Zet de motor uit. Onnodig stationair draaien verbruikt brandstof zonder dat je vooruitkomt.

  • Laat overbodig gewicht achterwege: hoe lichter je auto, hoe zuiniger hij rijdt. Laat onnodige spullen thuis om brandstof te besparen.

  • Schakel vroeg op: probeer zo snel mogelijk naar een hogere versnelling te schakelen, zonder de motor te veel te belasten. In een hogere versnelling is het brandstofverbruik lager.

  • Zorg voor regelmatig onderhoud: een goed onderhouden auto rijdt zuiniger en stoot minder vervuilende stoffen uit.

  • Gebruik de Eco-modus: veel moderne auto’s hebben een Eco-modus. Deze functie beperkt de prestaties van de motor om brandstof te besparen. Handig voor in de stad!

Duurzame brandstof

Een brandstof wordt als duurzaam beschouwd wanneer de productie, het gebruik en de impact ervan op het milieu minimaal zijn. Dit betekent dat de brandstof wordt gewonnen uit hernieuwbare bronnen, een lage CO₂-uitstoot heeft, en bijdraagt aan de vermindering van fossiele brandstoffen. Enkele kenmerken van duurzame brandstoffen zijn:

  • Hernieuwbare bronnen: duurzame brandstoffen worden geproduceerd uit bronnen die aangevuld kunnen worden, zoals biomassa, plantaardige oliën, of afvalproducten. Denk aan biobrandstoffen zoals bio-ethanol en biodiesel.

  • Lage CO**-uitstoot**: tijdens het verbrandingsproces stoten duurzame brandstoffen minder CO₂ uit dan fossiele brandstoffen. Of de CO₂-uitstoot wordt gecompenseerd doordat de bron CO₂ opneemt tijdens de groei, zoals bij biobrandstoffen het geval is.

  • Minimale impact op ecosystemen: de productie van duurzame brandstoffen heeft een minimale impact op ecosystemen. Dit betekent dat de productie geen grote hoeveelheden water, pesticiden, of kunstmest vereist en geen voedselproductie in de weg staat.

  • Efficiëntie en schone verbranding: duurzame brandstoffen verbranden schoner, met minder uitstoot van schadelijke stoffen zoals zwaveloxiden (SOx) en stikstofoxiden (NOx), die schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit en de volksgezondheid.

  • Lokaal en ethisch produceren: duurzaamheid betekent ook dat de brandstof lokaal wordt geproduceerd, zonder nadelige gevolgen voor gemeenschappen of ecosystemen elders in de wereld.

Emissielabels, hoe zit het daarmee?

Emissielabels geven aan hoe milieuvriendelijk een auto is. Ze zijn handig als je een bewuste keuze wilt maken bij de aankoop van een auto. Maar hoe werken deze labels precies?

In Nederland krijg je een emissielabel op basis van de CO₂-uitstoot per kilometer. Dit label loopt van A (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Auto’s met een A-label zijn het groenst, terwijl die met een G-label het meest vervuilend zijn. De overheid moedigt het gebruik van auto’s met een laag emissielabel aan door belastingvoordelen te geven.

Daarnaast gelden er steeds strengere Europese emissieregels. Nieuwe auto’s moeten voldoen aan de Euro 6- en Euro 7-norm, wat betekent dat ze minder CO₂ mogen uitstoten. Deze regels zijn bedoeld om de luchtkwaliteit in Europa te verbeteren en zijn vooral van toepassing op nieuwe auto’s. Bestel je een auto met een hoog emissielabel? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met hogere kosten, zoals de beruchte BPM.

BPM, we noemen het liever niet

De BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) maakt auto’s met een verbrandingsmotor in Nederland fors duurder. Deze belasting is gebaseerd op de CO₂-uitstoot van de auto. Hoe hoger de uitstoot, hoe meer BPM je betaalt. Dit maakt vooral grote auto’s met krachtige benzine- of dieselmotoren erg prijzig. De BPM is bedoeld om het gebruik van vervuilende auto’s te ontmoedigen en mensen te stimuleren om te kiezen voor groenere alternatieven, zoals elektrische of hybride voertuigen. Ook voor EV’s betaal je een vaste voet aan BPM.

Milieubewust rijden in een notendop

Milieubewust rijden gaat dus niet alleen over welke auto je kiest, maar ook over hoe je ermee omgaat. Elektrisch rijden is een stap in de goede richting, maar het is geen magische oplossing voor al onze milieuproblemen. Door bewuster met je rijgedrag om te gaan, kun je al een flinke impact maken.

FAQ

Je kunt milieubewust rijden door je rijstijl aan te passen. Rijd rustig, schakel op tijd naar een hogere versnelling en houd je bandenspanning op peil. Dit bespaart brandstof en vermindert de uitstoot.

Bij een te lage bandenspanning verbruikt je auto meer brandstof vanwege de hogere rolweerstand. Controleer je bandenspanning regelmatig om zuiniger te rijden en je banden langer mee te laten gaan.

Leeg de kofferbak van overbodige spullen, gebruik de cruise control op de snelweg en zet je motor uit bij langer stilstaan. Deze maatregelen verminderen het brandstofverbruik en maken je rit milieuvriendelijker.

Met een zuinige rijstijl kun je tot wel 10% brandstof besparen. Dit betekent niet alleen minder CO₂-uitstoot, maar ook minder kosten aan de pomp!

Deel artikel

Alle artikelen

All overview and information for charging stations

Wat is een slimme laadpaal en hoe werkt het?

Advies · Milieu en technologie
Two electric cars parking at charging station

Hoe elektrische auto blussen?

Advies · Milieu en technologie
Alfa Romeo Giulia (2023) dashboard detail

Verbruik auto berekenen: zo doe je dat, ook voor elektrische auto’s

Advies · Milieu en technologie
Ontdek meer