Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Elektrisch
Elektrisch

Duurzaam rijden: rijtips, aandachtspunten, materiaalgebruik en meer!

Duurzaam rijden gaat verder dan alleen kiezen voor een zuinige of geëlektrificeerde auto. Steeds meer autofabrikanten kijken naar het totale plaatje: van aandrijflijn tot materiaalgebruik. In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijkste trends en tips voor duurzaam rijden.

Rijtips voor duurzaam rijden

Duurzaam rijden begint bij het aanpassen van je rijstijl. Door slim te rijden kun je de impact op het milieu aanzienlijk verminderen, ongeacht of je een elektrische, hybride of brandstofauto rijdt. Hier zijn enkele belangrijke tips:

Rijd rustig en gelijkmatig: vermijd hard optrekken en afremmen. Door een gelijkmatige snelheid aan te houden, bespaar je brandstof en beperk je de uitstoot. Dit geldt niet alleen voor benzine- en dieselauto’s, maar ook voor elektrische voertuigen, aangezien het energieverbruik afneemt.

Maak optimaal gebruik van regeneratief remmen: veruit de meeste elektrische en hybride auto’s zijn uitgerust met een regeneratief remsysteem. Dit systeem zet de remenergie om in elektriciteit, waardoor de batterij wordt opgeladen tijdens het remmen. Probeer op tijd te anticiperen op verkeerssituaties, zodat je vaker op de motor kunt remmen in plaats van abrupt te stoppen met gebruik van het remsysteem.

Controleer de bandenspanning: ondergewaardeerd, maar essentieel. Een te lage bandenspanning verhoogt de rolweerstand, waardoor je auto meer brandstof of energie verbruikt. Regelmatige controle van de bandenspanning helpt je niet alleen om zuiniger te rijden, maar verhoogt ook de veiligheid en verlengt de levensduur van je banden.

Vermijd onnodig gewicht: overbodige bagage verhoogt het gewicht van je auto en daarmee het energieverbruik. Door je auto lichter te maken, rijd je efficiënter.

Gebruik airconditioning en verwarming met mate: deze systemen kunnen flink wat energie verbruiken, vooral in elektrische voertuigen en/of wanneer het koud is. Door slim om te gaan met de klimaatcontrole, bespaar je energie en vergroot je het rijbereik van je auto.

Duurzaam rijden

Duurzaamheid gaat verder dan de aandrijflijn

Hoewel geëlektrificeerd en volledig elektrische voertuigen als de toekomst van duurzaam rijden worden beschouwd, gaat duurzaamheid verder dan alleen de aandrijflijn. Het hele productieproces van een auto moet zo milieuvriendelijk mogelijk worden. Hier zijn enkele factoren die een rol spelen:

  • Energie-efficiëntie in de productie: autofabrikanten investeren steeds meer in duurzame productiemethoden. Dit betekent dat fabrieken minder energie verbruiken en voor de nog wel benodigde energie meer gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie.

  • Gebruik van hernieuwbare grondstoffen: naast gerecyclede materialen wordt er steeds meer gebruik gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals biogebaseerde kunststoffen en vezels. Dit vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en helpt de CO2-uitstoot te verminderen.

  • Lichte materialen voor lagere emissies: lichtgewicht materialen zoals aluminium, giethars en carbon fiber (koolstofvezel) worden steeds vaker gebruikt in auto's. Dit verlaagt het gewicht van voertuigen, wat resulteert in een lager energieverbruik en een hogere efficiëntie.

Duurzaam materiaalgebruik: de toekomst van de auto-industrie

Duurzaam rijden houdt niet alleen in dat je een elektrische auto kiest, maar ook dat je let op hoe duurzaam een auto is gebouwd. De auto-industrie richt zich steeds meer op hernieuwbare en gerecyclede materialen. Dit zijn enkele belangrijke trends op het gebied van duurzaam materiaalgebruik in auto’s.

Hernieuwbare en gerecyclede materialen

Autofabrikanten zoeken naar nieuwe manieren om de ecologische voetafdruk van hun voertuigen te verkleinen en materiaalgebruik speelt daarbij een cruciale rol. Niet alleen bij dure merken en luxe auto’s zie je deze innovatieve materialen, maar ook steeds meer bij gewone auto’s voor de massa. Hieronder behandelen we enkele voorbeelden van alledaagse auto’s waarin innovatieve, duurzame materialen worden toegepast:

  • Dacia Bigster: deze SUV maakt gebruik van Starkle, een robuust materiaal dat voor 20% bestaat uit hergebruikt polypropyleen. Dit is een goed voorbeeld van hoe fabrikanten gerecyclede materialen integreren in hun ontwerpen zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

  • Lexus LBX: Lexus is een pionier op het gebied van lichtgewicht constructies. De LBX maakt gebruik van aluminium voor de motorkap en giethars voor de wielkasten en deurpanelen. Deze materialen zijn niet alleen licht, maar ook eenvoudig te recyclen, wat ze ideaal maakt voor duurzame productie. Bovendien maakt Lexus gebruik van sterke maar lichte materialen voor de bumperverstevigingen en de middenstijlen, wat bijdraagt aan een lager brandstofverbruik en betere prestaties.

  • Opel Grandland: deze SUV bevat maar liefst 500 kilogram duurzame materialen, zoals gerecyclede kunststoffen en hernieuwd staal. Zelfs de banden van de Grandland bestaan voor 20% uit gerecycled materiaal. Aluminium speelt ook een belangrijke rol, aangezien dit materiaal eindeloos te recyclen is zonder kwaliteitsverlies, waardoor het een van de meest duurzame opties is in de moderne auto-industrie.

Duurzaam onderhoud

Duurzaamheid houdt niet op bij de productie en het rijden van een auto; ook het onderhoud speelt een belangrijke rol. Bijvoorbeeld het gebruik van biologisch afbreekbare vloeistoffen, zoals koelvloeistof en smeermiddelen, kan de impact op het milieu aanzienlijk verminderen. Daarnaast kunnen duurzame banden van gerecycled rubber de levensduur van banden verlengen en de afvalberg verkleinen. Regelmatig onderhoud, zoals het controleren van de bandenspanning en het vervangen van luchtfilters, kan niet alleen de prestaties verbeteren, maar ook het verbruik van de auto verlagen en zo bijdragen aan een duurzamer gebruik. Ook kan reparatie van een onderdeel (of de auto algemeen) duurzamer zijn dan volledig vervangen door een nieuw geproduceerd onderdeel (of een nieuwe auto).

Hoe maak je als consument een duurzame keuze?

Als consument kun je bijdragen aan duurzaamheid door niet alleen te kijken naar de aandrijflijn van een auto, maar ook naar het materiaalgebruik en de productiemethoden. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je een auto kiest:

  • Is de auto gemaakt van gerecyclede materialen? Kijk naar merken die hergebruik stimuleren en/of die aanzienlijke hoeveelheden gerecyclede kunststoffen en metalen in hun modellen gebruiken.

  • Worden er hernieuwbare grondstoffen gebruikt? Diverse fabrikanten experimenteren met biogebaseerde materialen die minder belastend zijn voor het milieu.

  • Is de productie van de auto energie-efficiënt? Steeds meer autofabrikanten maken gebruik van hernieuwbare energie in hun fabrieken om de CO2-uitstoot te verminderen.

Nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt gevonden, adverteren steeds meer merken met de duurzame materialen en productiemethodes die voor hun auto’s worden toegepast. Toch is het niet altijd duidelijk hoe duurzaam een auto is op gebied van materiaalgebruik en productie. Om de duurzaamheid van een automerk of model te onderzoeken, kun je verschillende bronnen raadplegen. Begin met de officiële websites van merken voor duurzaamheidsrapporten en informatie over productie en materiaalgebruik. ESG-rapporten bieden gedetailleerde data over hun milieu- en sociale impact. Onafhankelijke platforms zoals Green NCAP en EcoTest beoordelen modellen op milieuvriendelijkheid. Kijk ook naar ecolabels en certificeringen zoals Cradle to Cradle. Specialistische reviews en autoshows geven inzicht in trends en innovaties rondom duurzame materialen. Apps zoals Good On You breiden hun analyses uit naar de auto-industrie, terwijl persberichten waardevolle updates bieden over duurzaamheid.

Duurzaam rijden begint bij je rijstijl. Rijd rustig en gelijkmatig, gebruik regeneratief remmen in elektrische auto’s en zorg voor een correcte bandenspanning. Daarnaast helpt het om onnodig gewicht in je auto te vermijden en zuinig om te gaan met de airconditioning.

Gerecyclede materialen verminderen de vraag naar nieuwe grondstoffen en verminderen de energie die nodig is voor productie. Dit verlaagt de ecologische voetafdruk van de auto-industrie. Diverse merken gebruiken steeds meer gerecyclede kunststoffen en metalen in hun voertuigen.

Lichtgewicht materialen zoals aluminium en giethars verlagen het gewicht van de auto, wat resulteert in een lager energieverbruik tijdens het rijden. Dit draagt bij aan lagere emissies en hogere efficiëntie, vooral bij elektrische voertuigen.

Deel artikel

Alle artikelen

All overview and information for charging stations

Wat is een slimme laadpaal en hoe werkt het?

Advies · Milieu en technologie
Two electric cars parking at charging station

Hoe elektrische auto blussen?

Advies · Milieu en technologie
Alfa Romeo Giulia (2023) dashboard detail

Verbruik auto berekenen: zo doe je dat, ook voor elektrische auto’s

Advies · Milieu en technologie
Ontdek meer