Wanneer kun je het rijbewijs aanvragen?
Je kunt je rijbewijs aanvragen zodra je bent geslaagd voor zowel je theorie- als je praktijkexamen. Na het behalen van je rijexamen is het belangrijk om snel zoveel mogelijk zelfstandig rijervaring op te doen. Zo leer je omgaan met nog meer verschillende verkeerssituaties en rij je ook eens met andere auto’s dan waarin je les had.
Je kunt het rijbewijs direct aanvragen nadat je bent geslaagd voor je rijopleiding. Het rijbewijs wordt nog steeds wel eens het ‘roze papiertje’ genoemd, maar is allang niet meer daadwerkelijk van papier. Het rijbewijs is een roze pasje, met dezelfde afmetingen als bijvoorbeeld een pinpas. Op het rijbewijs staan je pasfoto, je geboortedatum, je woonplaats, de vervaldatum van je rijbewijs en voor welke voertuigcategorieën het rijbewijs geldig is.
Waar kun je het rijbewijs aanvragen?
Het aanvragen van je rijbewijs doe je bij het gemeentehuis. De exacte procedure kan per gemeente verschillen. Kijk daarom goed naar de procedure van jouw gemeente. Vaak moet je van tevoren een afspraak maken. Als je ervan overtuigd bent dat je gaat slagen, kun je de afspraak zelfs al voor je rijexamen maken. Het is echter raadzaam om daarmee te wachten tot je daadwerkelijk geslaagd bent.
Sinds 2018 is het ook mogelijk om het rijbewijs online aan te vragen. Dit is wel een proef, waar niet alle gemeenten aan meedoen. Informatie of je het rijbewijs in jouw gemeente volledig online kunt aanvragen, lees je op de website van jouw gemeente. Daar kun je ook meer informatie vragen over de procedure voor de online aanvraag. Het rijbewijs dien je wel altijd persoonlijk op te halen.
Wat moet je meenemen voor het aanvragen van het rijbewijs?
Heb je een afspraak gemaakt voor het aanvragen van je rijbewijs? Dan moet je een aantal dingen niet vergeten mee te nemen naar de afspraak: een geldig identiteitsbewijs (bijv. paspoort of ID-kaart), een officiële pasfoto in kleur en een pinpas (of contant geld als je gemeente dat accepteert). Vaak kun je de pasfoto voor een kleine meerprijs ook ter plekke laten maken, maar het is wel zo handig om de foto vooraf al bij de hand te hebben. Extra tip: als je toch bezig bent met het aanvragen van je rijbewijs, controleer dan gelijk hoe lang je identiteitsbewijs nog geldig is. Indien nodig kun je dat ook gelijk vernieuwen.
Vervolgens zal de gemeente controleren of je inderdaad geslaagd bent en indien van toepassing of je coaches correct zijn geregistreerd. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Dit kan de gemeente namelijk opzoeken in het Centraal Rijbewijsregister, dat wordt beheerd door de RDW.
Hoe lang duurt het aanvragen van een rijbewijs?
Gelukkig hoef je voor het aanvragen van je rijbewijs niet lang te wachten. Als het goed is ligt het felbegeerde roze pasje vijf werkdagen na aanvraag voor je klaar. Dit moet je persoonlijk op komen halen, zodat de gemeente zeker weet dat het rijbewijs bij jou terechtkomt. Het is immers een belangrijk persoonlijk ‘document’. Mocht je om een of andere reden niet meteen je rijbewijs kunnen ophalen, dan is dat geen probleem. Je hebt er drie maanden de tijd voor.
Wat kost een rijbewijs aanvragen?
Over kosten gesproken, wat kost het aanvragen van je rijbewijs eigenlijk? Het exacte bedrag verschilt per gemeente, maar een reguliere aanvraag kost gemiddeld ongeveer 45 euro. Een spoedaanvraag kost gemiddeld 80 euro, dus bijna het dubbele. Overweeg daarom goed of een spoedaanvraag wel echt nodig is. Als je de pasfoto’s ter plekke in het gemeentehuis laat maken, wordt daar doorgaans zo’n 10 euro voor gerekend.
Hoe vraag ik mijn rijbewijs met spoed aan?
Heb je echt dringend je rijbewijs nodig of ben je gewoon ongeduldig? Dan kun je je rijbewijs met spoed aanvragen. Als je dat voor 15.00 uur doet, ligt het rijbewijs de volgende werkdag al voor je klaar. Doe je de spoedaanvraag op vrijdag, dan moet je dus wel wachten tot het maandag is.
Ook niet onbelangrijk om te weten: een spoedaanvraag is wel bijna twee keer duurder dan een reguliere aanvraag. Onder bepaalde voorwaarden kun je deze extra kosten wel vergoed krijgen. Bijvoorbeeld als het CBR je Gezondheidsverklaring niet op tijd heeft goedgekeurd, terwijl je die wel op tijd indiende. Kijk voor alle details hierover op de website van het CBR.
Het rijbewijs voor de beginnend bestuurder
Als je 18 jaar of ouder bent, dan ben je de eerste vijf jaar dat je je rijbewijs hebt nog wel officieel beginnend bestuurder. Dat betekent dat je rijbewijs die eerste vijf jaar een puntenrijbewijs is. Word je aangehouden voor een zware verkeersovertreding die betrekking heeft op gevaarlijk of roekeloos rijden, dan krijg je een strafpunt. Word je daarna nog eens aangehouden voor een overtreding, dan meldt het Openbaar Ministerie je aan bij het CBR om je rijvaardigheid te laten onderzoeken. Vaak krijg je dan, afhankelijk van de overtreding, ook een ‘Educatieve Maatregel Gedrag’ (EMG) opgelegd.
Nadat de termijn van beginnend bestuurder is afgelopen, gelden de punten nog wel voor overtredingen in relatie tot rijden onder invloed. Word je binnen 5 jaar twee keer veroordeeld voor het rijden met teveel alcohol op? En heb je bij de tweede staandehouding meer dan 1,3 promille alcohol in je bloed? Dan ben je je rijbewijs kwijt en moet je opnieuw rijexamen doen.
Jongerenrijbewijs
Ben je extra vroeg aan je rijopleiding begonnen en daardoor al op je zeventiende geslaagd? Dan ben je 5 jaar lang beginnend bestuurder. Je rijbewijs is in principe wel gewoon 10 jaar geldig. Tot je achttiende mag je alleen rijden met een coach/begeleider naast je. Die coach kan een van je ouders zijn, of een ouder familielid, maar is wel officieel geregistreerd als jouw rijcoach. Je kunt maximaal vijf mensen als coach laten registreren. Na registratie krijgen zij een begeleiderspas, waarmee ze indien nodig kunnen aantonen dat ze jouw officiële begeleider zijn.
De coach moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Hij of zij moet een DigiD hebben, minimaal 27 jaar oud zijn en minimaal vijf jaar zijn of haar in Nederland geldige rijbewijs hebben. Is de coach geregistreerd als rijinstructeur (WRM-pas), dan is het voldoende om 23 jaar oud te zijn en één jaar het rijbewijs op zak te hebben. Daarnaast moet de coach minstens de laatste vier jaar niet zijn veroordeeld voor ernstige verkeersovertredingen. Denk daarvoor aan strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen, of het verplicht moeten volgen van een rijvaardigheidscursus. Meer gedetailleerde informatie over het aanmelden van een coach is te vinden op de website van de RDW.
Als je een jongerenrijbewijs wilt aanvragen, dan moet je eerst de begeleiderspas voor je coach(es) hebben aangevraagd. Dat kun je digitaal doen, nadat je coaches bij de RDW zijn geregistreerd.
Tips voor het aanvragen van je rijbewijs
In dit artikel hebben we al een aantal tips en adviezen gegeven. Als extraatje geven we ook nog wat overige tips voor zaken rondom het aanvragen of verlengen van je rijbewijs.
- Heb je je vrachtwagenrijbewijs behaald? En ga je dat rijbewijs gebruiken als beroepschauffeur? Vergeet dan niet om de zogenaamde Code 95 op het rijbewijs te laten bijschrijven. Dat is de basiskwalificatie die vijf jaar geldig is. Rij je privé met een bus of vrachtwagen, dan is de Code 95 niet noodzakelijk. Meer gedetailleerde informatie over Code 95 is te vinden bij het CBR.
- Heb je al een Nederlands militair rijbewijs? Dan is die helaas niet geldig buiten de militaire organisatie. Wel kun je het militaire rijbewijs bij de gemeente laten omwisselen voor een regulier rijbewijs. Dat moet wel binnen drie jaar na het halen van het militaire rijbewijs. Anders dien je alsnog een reguliere rijopleiding te volgen.