Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Rijbewijs
Rijbewijs

Hoe lang duurt het rijexamen?

Je hebt alle stappen doorlopen, je theorie op zak en voldoende rijlessen gevolgd. Kortom: je bent klaar voor het rijexamen voor het autorijbewijs. In dit artikel vertellen we alles over wat je kunt verwachten en geven we antwoord op de vraag: hoe lang duurt het rijexamen?

Het autorijbewijs halen

Het behalen van het autorijbewijs kan een spannende aangelegenheid zijn. De ene automobilist in spé doorloopt alle lessen en verplichte stappen met twee vingers in de neus, terwijl iemand anders voorafgaande aan een rijles eerst nog drie keer naar het toilet moet vanwege de spanning. Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen ervaring met het halen van het rijbewijs. Waar niemand aan ontkomt, is het rijexamen. Dit is een gestandaardiseerde procedure, samengesteld door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, kortweg CBR. Hoe verloopt zo’n examen? Dat leggen we uit in dit artikel.

Hoe lang duurt het rijexamen?

null

Het rijexamen voor het behalen van het autorijbewijs (rijbewijs B) duurt in totaal 55 minuten. Het examen bestaat uit drie componenten, namelijk ‘Voor de examenrit’, ‘De examenrit’ en ‘De uitslag’.

Voorafgaande aan de examenrit

Elk rijexamen begint op de parkeerplaats van een CBR-examencentrum. Daar maak je ook kennis met de examinator. Je krijgt uitleg over hoe het examen verloopt en de examinator controleert onder meer de uitnodiging voor je examen, je identiteitsbewijs, of je geslaagd bent voor het theorie-examen en of je het formulier ‘Zelfreflectie’ hebt ingevuld. Het invullen van dit document is verplicht. Het dwingt je volgens het CBR om kritisch te kijken naar je ontwikkeling als automobilist. De antwoorden van dit formulier worden pas ná de uitslag besproken. Dit formulier telt dus niet mee voor de uitslag van je examen.

De instructeur van de rijschool mag in de meeste gevallen gewoon meerijden tijdens het praktijkexamen. Als je dit niet wilt, kun je dat vooraf aangeven. Het kan zijn dat je graag wilt dat je rij-instructeur meegaat, maar dat het niet kan omdat een tweede medewerker van het CBR meerijdt. Dit kan een examinator in opleiding zijn. Wees gerust: je eigen instructeur is in dit geval wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.

Voorafgaande aan vertrek voer je op het parkeerterrein van het CBR-examencentrum een oogtest uit. Je moet dan het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand hardop voorlezen. Ook volgen er wat vragen over de auto waarmee je examen doet. Dit kunnen vragen zijn over controlelampjes of het controleren van de motorvloeistof. Wellicht heb je tijdens een tussentijdse toets al een bijzondere verrichting goed uitgevoerd. Tijdens je rijexamen krijg je dan vrijstelling voor dit onderdeel. Mocht je nog geen bijzondere verrichting hebben uitgevoerd, dan is dat een onderdeel van het rijexamen.

De examenrit

Het wordt tijd om te vertrekken. De examenrit kan beginnen. Die duurt ongeveer 35 minuten. Wat kun je verwachten? Je rijdt in ieder geval voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming met behulp van een navigatiesysteem. Ook volg je onderweg aanwijzingen op van de examinator. Die kijkt met kritische blik of je veilig en zelfstandig rijdt. De examinator let onder meer op je voertuigbeheersing, kijkgedrag en of je correct voorrang verleent of neemt. Voor mensen die voldoende rijlessen hebben gevolgd, moet dit allemaal vanzelfsprekend zijn zonder lang te hoeven nadenken hoe je moet handelen. Belangrijk is om het hoofd koel te houden, te genieten van de rit en zoveel mogelijk te ontspannen. Rijdt je instructeur mee? Harstikke gezellig. Stel zo nu en dan een vraag aan de inzittenden en zorg ervoor dat ze met elkaar in gesprek gaan. Zo ontstaat een fijne sfeer in de auto en daalt de prestatiedruk.

Het rijden op de openbare weg bestaat in totaal uit zeven onderdelen. Dat zijn wegrijden, rechte en bochtige weggedeelten, kruispunten, invoegen en uitvoegen (bijvoorbeeld op de snelweg), inhalen en van rijstrook wisselen, bijzondere weggedeelten en bijzondere verrichtingen. Het laatste onderdeel is afhankelijk of je hier al eerder voor geslaagd bent.

Je komt altijd weer terug op de parkeerplaats van het CBR-examencentrum. Direct na afloop hoor je of je geslaagd bent. Als je geslaagd bent, kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Als je bent gezakt voor het rijexamen, hoor je van de examinator waar je nog aan moet werken voor de volgende poging. Alle feedback staat op het uitslagformulier. Deze informatie kun je samen met je instructeur bespreken en weer toepassen in de praktijk tijdens een eventuele volgende rijles. Volg in de aanloop naar de volgende examenpoging sowieso wat rijlessen. Zo blijf je scherp en zet je voor jezelf de laatste puntjes op de ‘i’.

Speciaal examen

Belangrijk om te weten is dat het CBR een aantal regels hanteert. Zak je bijvoorbeeld de eerste keer voor je rijexamen? Dan kun je op zijn vroegst na vier weken weer afrijden. Als je twee keer of vaker zakt, dan kun op zijn vroegst pas na vijftien weken weer afrijden. Als je binnen vijf jaar vier keer of vaker bent gezakt, volgt er een speciaal examen. In dit laatste geval maakt de examinator meer tijd voor je vrij. Je krijgt ook meer persoonlijke begeleiding. Het CBR noemt dit speciale examen het ‘nader onderzoek rijvaardigheid’.

Geslaagd voor het rijexamen

null

Ben je geslaagd? Van harte gefeliciteerd! Het is nu vooral belangrijk om veel meters te maken. Want hoe meer ervaring je opdoet in de praktijk, hoe beter je eigen rijvaardigheid wordt. Je krijgt bovendien meer zelfvertrouwen in het verkeer en leert het verkeer beter ‘te lezen’. Dat klinkt misschien wat raar, maar hiermee doelen we op het feit dat je beter leert anticiperen op bepaalde verkeerssituaties. Belangrijk is om op de openbare weg vooral een defensieve rijstijl te hanteren. Dit betekent dat je tijdig anticipeert en er continu alles aan doet om eventuele gevaren te slim af te zijn. Kijk dus goed vooruit, houd andere weggebruikers goed in te gaten en voorkom ‘spannende situaties’. Maar nog veel belangrijker: geniet van de vrijheid. Want autorijden is en blijft ongelofelijk leuk. Nog niet in het bezit van een eigen auto? Kijk dan eens rond op AutoScout24. Hier vind je duizenden occasions.

De tarieven van het rijexamen kunnen nog wel eens veranderen. Het CBR hanteert een vaste prijs van ongeveer 126 euro voor het praktijkexamen auto. De kosten van een tussentijdse toets zijn ook ongeveer 126 euro. Het theorie-examen kost ongeveer 41 euro.

Elke gemeente hanteert eigen tarieven voor het rijbewijs. Uiteraard kunnen we wel een gemiddelde prijs noemen voor de kosten van het rijbewijs. Dat komt uit op ongeveer 45 euro. Als je met spoed een rijbewijs nodig hebt, dan betaal je extra. Reken op ongeveer 34 euro. Dat brengt het totaal op ongeveer 79 euro als je met spoed een rijbewijs nodig hebt.

Deel artikel

Alle artikelen

praktische-prüfung

Handige tips voor het praktijkexamen auto

Advies · Leren autorijden
Tips voor een stressvrij theorie-examen

Tips voor een stressvrij theorie-examen

Advies · Leren autorijden
führerschein-beantragen

Rijbewijs aanvragen – zo werkt dat

Advies · Leren autorijden
Ontdek meer