Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Wat is leasen?

Als je een nieuwe auto zoekt, vind je het misschien niet prettig om in één keer een grote som geld uit te geven. Een auto leasen kan dan een slimme keuze zijn. Maar wat is leasen precies en hoe werkt het?

Wat is leasen?

Als je een nieuwe auto zoekt, vind je het misschien niet prettig om in één keer een grote som geld uit te geven. Een auto leasen kan dan een slimme keuze zijn. Maar wat is leasen precies en hoe werkt het?

Wat is leasen?

Leasen is een financiële overeenkomst waarbij een persoon of bedrijf het recht krijgt om een auto te gebruiken voor een bepaalde periode tegen betaling van een maandelijks bedrag. Het is dus eigenlijk een vorm van huren. De leasenemer mag namelijk een auto voor een bepaalde periode gebruiken, zonder dat hij of zij de eigenaar van het voertuig wordt.

Leasen is handig voor mensen of bedrijven die liever niet in één keer veel geld willen uitgeven aan een auto. En er zijn nog meer voordelen, zoals dat je je geen zorgen hoeft te maken over de waardevermindering van de auto en je een vast maandelijks bedrag betaalt voor alle kosten. Vaak hoef je – naast het leasebedrag – alleen nog de brandstofkosten te betalen.

Hero image private lease vs auto abo

Welke leasevormen zijn er?

Er zijn een aantal verschillende leasevormen. We zetten de meest voorkomende leasevormen op een rij:

Operationele lease: bij een operationele lease wordt een vast maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij betaald. De leasemaatschappij blijft eigenaar van het voertuig en is verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering en eventuele reparaties. Aan het einde van het contract wordt het voertuig weer ingeleverd. Operationele lease is vooral voor bedrijven met grote wagenparken interessant. Operationele lease is aantrekkelijk voor bedrijven omdat ze zo bedrijfsmiddelen kunnen financieren. Daarnaast biedt het ook belastingvoordelen, want de maandelijkse leasebetalingen kunnen vaak als kosten worden opgenomen in de boekhouding. En omdat de auto eigendom is van de leasemaatschappij komt die niet op de balans van het bedrijf te staan.

Financiële lease (huurkoop): bij financiële lease hoort ook een vast bedrag per maand, maar de leasenemer is in dit geval wel eigenaar en bovendien kan aan het einde van het leasecontract het voertuig voor een vooraf overeengekomen bedrag worden overgenomen. Tijdens de looptijd van het contract ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering. Net als Operationele lease is ook financial lease is aantrekkelijk voor bedrijven omdat ze zo bedrijfsmiddelen kunnen financieren. De maandelijkse leasebetalingen kunnen vaak als kosten worden opgenomen in de boekhouding.

Private lease: deze leasevorm is gericht op particuliere autogebruikers die niet veel per jaar rijden. Bij private lease huur je een auto voor een bepaalde periode en een vast maandelijks bedrag. De leasemaatschappij blijft eigenaar van het voertuig en is verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering. Na afloop van het contract geef je het voertuig terug, maar soms doet de leasemaatschappij een aanbod om de auto over te kopen.

Shortlease: shortlease is een flexibele leasevorm waarbij een auto voor een kortere periode is te leasen, vaak vanaf één maand. Dit is vooral interessant voor bedrijven die met tijdelijke arbeidskrachten werken.

Occasion lease: bij occasion lease je een gebruikte auto in plaats van een nieuwe. Dit kan voordeliger zijn omdat de afschrijvingskosten doorgaans lager zijn dan bij een nieuwe auto.

Private lease

Private lease is een leasevorm voor particulieren. Door een vast maandelijks bedrag te betalen, kun je een – vaak gloednieuwe - auto rijden voor een langere periode. Een private lease contract loopt meestal 1 tot 5 jaar. Verder lijkt private lease veel op operationele lease, maar dan speciaal bedoeld voor particuliere consumenten, die niet al te veel rijden en dan ook vooral privé.

Bij private lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van het voertuig. In het maandelijkse leasebedrag zitten verschillende kosten inbegrepen, zoals de afschrijving van de auto, verzekering, onderhoud, wegenbelasting en pechhulp. Alleen de brandstofkosten zijn voor rekening van de lease-nemer.

De voordelen van private lease zijn onder andere:

  • Geen grote investeringen: je hoeft geen groot bedrag in één keer uit te geven om een auto te kopen. In plaats daarvan betaal je een vast bedrag per maand.
  • Duidelijk budget: omdat bijna alle kosten zijn inbegrepen in het maandelijkse leasebedrag, weet je als leasenemer precies waar je aan toe bent. Er zijn geen onverwachte kosten.
  • Geen zorgen over waardevermindering: aangezien je niet de officiële eigenaar van de auto bent – dat is namelijk de leasemaatschappij - hoef je je geen zorgen te maken over de afschrijven van het voertuig.
  • Moderne, nieuwe auto's: leasemaatschappijen bieden voornamelijk nieuwe auto’s aan. Deze zitten vaak vol met de nieuwste technologie en veiligheidsvoorzieningen.

Klinkt goed toch? Maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten met private lease:

Contractuele verplichtingen: je zit vast aan een contract voor een bepaalde periode. Vroegtijdig beëindigen kan extra kosten met zich meebrengen. Heb je om wat voor reden ineens een andere auto nodig – bijvoorbeeld door familie uitbreiding – dan kun je niet zo maar je auto omruilen. Je zit vast aan een contract. Verlies je je baan en kun je de kosten niet meer opbrengen? Ook dan heb je pech en zul je je netjes aan het contract moeten houden. Al zijn er wel steeds meer leasemaatschappijen die bij dit soort situaties willen meedenken.

Kilometerbeperking: er is meestal een maximum aantal kilometers dat je per jaar mag rijden zonder extra kosten. Als je deze limiet overschrijdt, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Verander je van baan en zit je ineens veel op de weg? Dan kun je in de knel komen te zitten met je kilometers. Vaak kun je tussentijds wel de jaarkilometrage aanpassen. Het maandelijks tarief gaat dan meestal wel flink omhoog.

Geen eigendom: als de leaseperiode er op zit, kun je de auto niet (ver)kopen, maar moet je hem weer inleveren. Sommige mensen vinden leasen daarom zonde van het geld.

Financial lease

Financial lease, ook wel huurkoop genoemd, is een manier om een auto te kopen zonder dat je meteen het volledige bedrag hoeft te betalen. Je betaalt de auto in termijnen af over een bepaalde periode. Aan het einde van de leaseperiode ben je eigenaar van de auto. In tegenstelling tot veel andere leasevormen wordt je bij financial lease dus wél de eigenaar na afloop van de leaseperiode. Tijdens de leaseperiode ben je echter zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering van de auto. Financial lease is aantrekkelijk voor bedrijven omdat ze zo bedrijfsmiddelen kunnen financieren. Daarnaast biedt het ook belastingvoordelen, want de maandelijkse leasebetalingen kunnen vaak als kosten worden opgenomen in de boekhouding.

De impact van het klimaatakkoord voor leaserijders

Full operational lease

De meeste zakelijke lease auto's in Nederland worden geleased op basis van full operational lease. Met deze leasevorm wordt – net als bij private lease - alles voor je geregeld. In het maandbedrag zijn alle autokosten al inbegrepen, waardoor je geen financiële risico's loopt. Voor bedrijven is het interessant dat de auto op de balans van de leasemaatschappij staat in plaats van op de bedrijfsbalans. Als je een vervangende auto nodig hebt, kan dit gemakkelijk worden geregeld, en meestal hoef je alleen voor de brandstof te betalen.

Shortlease

Shortlease lijkt veel op operational- en private lease, maar dan met een kortere looptijd. Bij shortlease duurt het contract meestal 1 tot 24 maanden. Met shortlease heb je ook minder keuzemogelijkheden. Meestal kun je alleen kiezen uit de bestaande vloot van beschikbare auto's. Het zelf samenstellen van een auto is vaak al helemaal niet mogelijk.

Wat zijn de voordelen van leasen?

In vergelijking met het kopen van een auto heeft leasen een paar belangrijke voordelen, namelijk:

  • Je kunt rijden in een nieuwe, moderne auto
  • Je hoeft niet in een keer een grote som geld te betalen
  • Een vast maandbedrag zonder onverwachte kosten
  • Meestal geen aanbetaling nodig
  • Geen gedoe met inruilen of verkopen van je auto
  • Leasekosten zijn voor bedrijven fiscaal aftrekbaar

Is leasen alleen voor zakelijke rijders?

Nee, ook particulieren maken gretig gebruik van leaseauto’s. Je kunt goede leasemaatschappijen herkennen aan het speciale Keurmerk Private Lease. Zo weet je dat je een betrouwbaar private leasecontract afsluit.

FAQ

Soms kunnen er nadelen aan leasen zitten. Zo krijg je als bedrijf of leasenemer te maken met een fiscale bijtelling. Het aangaan van een leasecontract wordt bij private lease geregistreerd bij het BKR en dit kan van invloed zijn op andere leningen.

Ja, dat kan. Er zijn leasemaatschappijen die occasions of zelfs youngtimers aanbieden in de lease. het voordeel is vaak dat de maandbedragen wat lager zijn, waardoor je kosten bespaart.

Wanneer het gaat om de aankoop van een nieuwe auto, dan is leasen meestal goedkoper dan kopen. Leasemaatschappijen kopen groot in en kunnen daardoor profiteren van schaalvoordelen voor onderhoud, verzekeringen enz.

Deel artikel

Alle artikelen

driving a car, people in a car, ride

Carsharing – Wat is het en hoe werkt het?

Advies · Lease
Leasing von Elektroautos

Private lease met of zonder BKR

Advies · Lease
10 private lease auto's voor minder dan 300 euro per maand

Keurmerk Private Lease: veilig en vertrouwd een auto leasen

Advies · Lease
Ontdek meer