Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Private lease overname: hoe werkt het?

Steeds meer mensen kiezen voor private lease vanwege het gemak en de voorspelbare kosten. Maar wat gebeurt er aan het einde van het leasecontract? Een interessante optie is de overname van de leaseauto. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt.

Wat is private lease overname?

Een van de voordelen van het kopen van een auto is dat die auto echt van jou is en je er zonder kilometerbeperking mee kunt doen wat je wilt. Private lease is echter een aantrekkelijk alternatief omdat je dan niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen, maar in plaats daarvan een vast maandelijks bedrag. Bij sommige private lease-aanbieders is het mogelijk om beide te combineren. Je kunt dan aan het einde van het private-leasecontract de auto overnemen. Vaak betaal je dan nog wel een restbedrag voor de aanschaf van de auto. Dit kan aantrekkelijk zijn als je tevreden bent met de leaseauto. Je hebt er zelf al mee gereden en kent dus precies de staat ervan en je weet hoe met de auto is omgegaan. Je loopt dus geen risico zoals bij het kopen van een tweedehands auto, waarvan je de geschiedenis niet weet.

De overnameprijs wordt meestal vooraf of tijdens het contract bepaald en is gebaseerd op de marktwaarde van de auto op dat moment. Deze prijs houdt rekening met de leeftijd, kilometerstand en algemene staat van de auto. Het restbedrag is dus een realistische, eerlijke overnameprijs. Overname biedt je de kans om een goed onderhouden voertuig te kopen zonder de zorgen van verborgen gebreken of onderhoudsgeschiedenis, omdat je de auto al geruime tijd zelf hebt gebruikt.

Hoe werkt de overname van een private leaseauto?

De exacte voorwaarden van het private-leasecontract verschillen per aanbieder. Wanneer je een private-leasecontract afsluit en mogelijk interesse hebt om de auto na afloop ervan over te nemen, is het dus belangrijk om te controleren of dat bij de aanbieder die je op het oog hebt wel mogelijk is. In het algemeen heb je aan het einde van je leasecontract vaak drie keuzes: de auto inleveren en een nieuw leasecontract afsluiten, de auto inleveren zonder een nieuw contract, of de auto overnemen na betaling van een restbedrag. Als je kiest voor overname, neem je contact op met de leasemaatschappij om de overnameprijs te bespreken. Het proces verloopt meestal als volgt:

  1. Aanbieding van de overnameprijs: de leasemaatschappij biedt een overnameprijs aan die vaak gebaseerd is op de resterende marktwaarde van de auto. Soms is deze prijs vooraf in het contract vastgelegd, maar dit kan ook tijdens de looptijd worden bepaald.
  2. Beoordeling van de auto: voordat de overname definitief wordt, beoordeelt de leasemaatschappij de auto op eventuele schades en op correct uitgevoerd onderhoud en wordt de kilometerstand genoteerd. Dit kan allemaal nog invloed hebben op de uiteindelijke overnameprijs.
  3. Akkoord en betaling: als je akkoord gaat met de aangeboden prijs, wordt een koopovereenkomst opgesteld. Na betaling van de afgesproken prijs wordt de leaseauto jouw eigendom.
  4. Administratieve afhandeling: de auto wordt administratief overgedragen, inclusief het aanpassen van de tenaamstelling en verzekeringen. Vanaf dit moment is het echt jouw auto. Vanaf dan ben jij dus ook verantwoordelijk voor alle kosten zoals onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Dat doet de leasemaatschappij uiteraard niet meer voor je.

Hero image private lease vs auto abo

Wat zijn de voordelen van private lease overname?

De overname van een leaseauto kan diverse voordelen bieden:

  • Bekende historie: omdat je de auto al hebt geleased, ken je de volledige onderhoudsgeschiedenis en eventuele schades, wat je zekerheid biedt over de staat van de auto.
  • Geen verrassingen: je weet precies wat je krijgt, in tegenstelling tot het kopen van een andere tweedehands auto, die mogelijk verborgen gebreken heeft
  • Voordelige overnameprijs: de prijs is vaak concurrerend, omdat leasemaatschappijen hun voertuigen liever verkopen dan doorsturen naar de reguliere tweedehandsmarkt.
  • Gemak: het proces van overname is relatief eenvoudig en je kunt blijven rijden in een auto die je gewend bent. Ook hoef je geen zoektocht te starten naar een geschikte nieuwe leaseauto of occasion.

Waar moet je op letten bij de overname van een private leaseauto?

Hoewel private lease overname veel voordelen heeft, zijn er ook enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

  • Overnameprijs controleren: zorg ervoor dat de overnameprijs marktconform is. Vergelijk de prijs met vergelijkbare tweedehands auto's van hetzelfde merk en model.
  • Staat van de auto: hoewel je zelf met de leaseauto hebt gereden, is het toch goed om de technische staat van de auto te (laten) controleren. Zo weet je bijvoorbeeld of hoge onderhoudskosten aanstaande zijn.
  • Kosten na overname: houd rekening met kosten die je na de overname moet betalen, zoals onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Deze kosten waren voorheen in je leasecontract inbegrepen en moet je vanaf nu zelf gaan betalen. Er is daarentegen geen leasebedrag meer dat je hoeft te betalen.
  • Resterende garantie: informeer of er nog fabrieksgarantie of een aanvullende garantie van de leasemaatschappij op de auto zit. Dit kan je beschermen tegen onverwachte reparatiekosten na de overname.

Is private lease overname iets voor jou?

Of private lease overname een goede keuze voor jou is, hangt af van je persoonlijke situatie en behoeften. Als je tevreden bent met de leaseauto en geen zin hebt in de zoektocht naar een andere auto, is overname een logische keuze. Je hoeft dan niet uit te zoeken wat een interessante volgende leaseauto zou kunnen zijn, of op zoek te gaan naar een interessante occasion. Bovendien kan je de leaseauto vaak overnemen voor een aantrekkelijke prijs die concurrerend is vergeleken met de prijzen van vergelijkbare tweedehands auto’s. Bovendien biedt overname van de leaseauto de mogelijkheid om in een auto te rijden waarvan je de geschiedenis kent, wat een geruststellend gevoel geeft.

Wanneer je echter minder tevreden bent met de private leaseauto of wanneer je gewoon een nieuwere auto wilt met de nieuwste technologieën, dan kan het natuurlijk aantrekkelijker zijn om de private leaseauto na afloop van het leasecontract in te leveren. Je zoekt dan gewoon weer een nieuwe private leaseauto uit of je zoekt gewoon een ander model als jonge occasion.

FAQ

Dat verschilt per leasemaatschappij. In sommige gevallen kun je met de leasemaatschappij onderhandelen over de overnameprijs als je denkt dat de aangeboden prijs te hoog is. Het loont om de marktwaarde van vergelijkbare auto's te onderzoeken als onderhandelingspunt. Om er zeker van te zijn dat onderhandelen mogelijk is, moet je kijken naar de specifieke voorwaarden van jouw private leasecontract.

Als je een private leasecontract hebt met de mogelijkheid van private lease overname, is dit geen verplichting. Als je de auto niet wilt overnemen, lever je deze aan het einde van het leasecontract gewoon in bij de leasemaatschappij. Je kunt dan kiezen voor een nieuwe leaseauto, of ervoor kiezen om geen nieuw leasecontract af te sluiten.

Dit verschilt per leasemaatschappij. In sommige gevallen is het mogelijk om de leaseauto eerder over te nemen dan dat het leasecontract is afgelopen, maar dit is afhankelijk van de specifieke voorwaarden van jouw leasecontract. Neem contact op met je leasemaatschappij om de mogelijkheden en eventuele kosten van vervroegde overname te bespreken.

Deel artikel

Alle artikelen

Leasing von Elektroautos

Private lease met of zonder BKR

Advies · Lease
10 private lease auto's voor minder dan 300 euro per maand

Keurmerk Private Lease: veilig en vertrouwd een auto leasen

Advies · Lease
Dacia Spring (2024) flink op de schop, maar Dacia vergat het belangrijkste

Alles wat je moet weten over goedkope private lease occasions

Advies · Lease
Ontdek meer