Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Private lease of kopen?

Kopen of leasen, het is een vraag die veel Nederlanders zich stellen als ze een nieuwe auto nodig hebben. In dit artikel behandelen we de voor en nadelen van het kopen of leasen van een auto en we geven je een paar tips.

Kopen - de auto is helemaal van jou

Het kopen van een auto heeft een aantal voordelen en nadelen. Zodra je een auto aanschaft ben je na het overmaken van de volledige aankoopsom meteen de volledige eigenaar. Je bent dan ook meteen verantwoordelijk voor alle kosten, zoals wegenbelasting, verzekerings- en onderhoudskosten. En ook de afschrijving komt voor jouw rekening. Je betaalt echter geen rente en aflossing zoals bij een financiering. En ook geen maandelijks leasetarief als je had gekozen voor private lease.

Wanneer is een auto kopen gunstiger?

Er zijn situaties waarin het kopen van een auto gunstig is, zoals:

Lange termijn: als je van plan bent om de auto gedurende een lange periode te houden.

Kilometrage: als je van plan bent om veel kilometers te rijden. Bij leaseovereenkomsten moet je meer betalen als je veel kilometers maakt.

Tips voor financiering van je auto

Als je liever niet in een keer een groot bedrag wil neerleggen voor een auto, kun je besluiten om een lening (financial lease) af te sluiten. Maar let op, daar komen vaak hoge rentetarieven bij kijken. Na de aankoop zul je elke maand aanzienlijke bedragen moeten betalen voor rente en aflossing van je autolening. Deze tarieven variëren afhankelijk van de prijs van de auto. Je kunt het maandbedrag verlagen door een aanbetaling te doen. Hoe hoger de aanbetaling, hoe lager het maandbedrag is. Meestal komt een aanbetaling neer op ongeveer 25% van de aankoopprijs.

De impact van het klimaatakkoord voor leaserijders

Private lease als alternatief voor kopen

Steeds meer Nederlanders leasen een auto. Vroeger was dit alleen voor de zakelijke markt interessant, maar tegenwoordig kun je als particulier ook een auto gunstig leasen. Dit heet private lease. Met private lease gebruik je een auto voor een bepaalde periode en betaal je een vast maandelijks bedrag. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto en zorgt voor onderhoud en verzekering. Hieronder zetten we de voor en nadelen van private lease op een rij.

Voordelen private lease:

Geen grote uitgaven in een keer: je hoeft niet meteen een grote som geld neer te leggen om een auto te kopen. In plaats daarvan betaal je maandelijks een vast bedrag.

Geen onverwachte kosten: omdat bijna alle kosten in het maandelijkse leasebedrag zijn inbegrepen, weet je precies wat je te wachten staat als leasenemer. Er zijn geen onverwachte kosten. Je betaalt alleen voor de brandstof.

Geen afschrijvingskosten: aangezien jij niet de officiële eigenaar van de auto bent (dat is de leasemaatschappij), hoef je je geen zorgen te maken over de waardevermindering van het voertuig.

Moderne auto: leasemaatschappijen bieden voornamelijk nieuwe auto’s aan. Deze zijn vaak uitgerust met de nieuwste technologieën en veiligheidsvoorzieningen.

Nadelen private lease:

Contractuele verplichtingen: je zit vast aan een contract voor een bepaalde periode, en vroegtijdig beëindigen kan extra kosten met zich meebrengen. Als je om welke reden dan ook ineens een andere auto nodig hebt - bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding - kun je niet zomaar je auto inruilen. Je moet je aan het contract houden. Ook als je je baan verliest en de kosten niet meer kunt opbrengen, moet je nog steeds aan het contract voldoen. Er zijn echter steeds meer leasemaatschappijen die in dergelijke situaties willen meedenken.

Kilometerbeperking: meestal geldt er een maximum aantal kilometers per jaar zonder extra kosten. Als je deze limiet overschrijdt, kunnen er extra kosten worden berekend. Als je van baan verandert en plotseling veel meer kilometers moet maken, kan dit problemen opleveren met je kilometerlimiet. Vaak kun je wel het aantal kilometers tussentijds aanpassen.

Geen eigendom: bij private lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Na afloop van de leaseperiode kun je de auto dus niet verkopen, maar moet je deze weer inleveren.

Private lease, kopen of financieren?

Of je nu van plan bent om te kopen, te financieren of te leasen, elke manier om een auto te bezitten heeft zijn voor en nadelen. Bedrijven, zelfstandige professionals en freelancers hebben het voordeel dat ze de maandelijkse leasekosten van hun winst kunnen aftrekken. Dat is één van de redenen waarom leasen zo populair is bij zakelijke rijders. Maar wat zijn eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen leasen, financieren en kopen? In de eerste tabel hebben we deze verschillen overzichtelijk op een rijtje gezet.

Tabel 1: de verschillen tussen leasen, financieren en kopen

Leasen Financieren Kopen
Lagere tarieven mogelijk Veel kredietvormen Korting bij contant betalen
Kortere contractuele verbintenis Huidige rentetarieven zijn laag Veel spaargeld nodig
Altijd het nieuwste automodel Langere financiële verplichting Kredietbeoordeling niet relevant

Andere leasevormen

Naast private lease zijn er nog een aantal andere verschillende leasevormen. We zetten de meest voorkomende leasevormen op een rij:

Financial Lease (huurkoop): met financiële lease of een lening aangaan betaal je ook een vast maandelijks bedrag, maar aan het einde van het leasecontract is de auto van jou. Het is dus eigenlijk een financieringsvorm waarbij je de auto koopt. Gedurende het leasecontract ben jij zelf verantwoordelijk voor alle gebruikskosten, zoals onderhoud, wegenbelasting en verzekering.

Operational Lease: bij operationele lease betaal je elke maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij. De leasemaatschappij blijft de eigenaar van de auto en neemt de verantwoordelijkheid voor onderhoud, verzekering en eventuele reparaties op zich. Zodra het contract afloopt, lever je de auto weer in. Het werkt dus hetzelfde als bij private lease, alleen is operational lease alleen voor zakelijk gebruik.

Shortlease: shortlease is een flexibele optie waarbij je een auto voor een kortere periode kunt leasen, vaak al vanaf één maand.

Occasion lease: bij occasion lease kies je een gebruikte auto in plaats van een nieuwe. Dit kan voordeliger zijn omdat de afschrijvingskosten doorgaans lager zijn dan bij een nieuwe auto en dit wordt doorberekend in de maandlasten.

Kies jij voor leasen of kopen?

Ben je van plan om een auto langdurig te gebruiken – en hem misschien wel wil ‘oprijden’ – dan is een auto kopen een goede optie. Want een auto leasen voor tien of twintig jaar kan vaak niet eens. Als je graag in de nieuwste auto’s wil rijden of als je een bedrijf hebt of zelfstandige bent, dan kan leasen juist weer een slimme keuze zijn. Met leasen lever je de auto weer in voordat deze te oud wordt en mankementen gaat vertonen. Zo kun je flink besparen op hoge reparatiekosten. Als je een auto least hoef je je geen zorgen te maken over inruilen of verkopen.

FAQ

Ja, vaak wel. Als je alle kosten meerekent, dan is leasen van een nieuwe auto meestal voordeliger dan kopen. Leasemaatschappijen profiteren van schaalvoordelen bij de aankoop van auto’s en het afsluiten van verzekeringen, waardoor ze een gunstige leaseprijs kunnen bieden.

Ja, veel leasemaatschappijen bieden na afloop van het contract de auto – soms voor een aantrekkelijk bedrag - aan de leasenemer aan. Je kunt ook zelf bij de leasemaatschappij navragen voor welke prijs je de auto zou kunnen kopen. Het voordeel is dat je precies weet wat er allemaal met de auto is gebeurd, omdat je de eerste eigenaar bent.

Nee, Een bijtellingregeling geldt alleen voor zakelijke rijders, die hun leaseauto ook voor meer dan 500 kilometer privé gebruiken.

Deel artikel

Alle artikelen

driving a car, people in a car, ride

Carsharing – Wat is het en hoe werkt het?

Advies · Lease
Leasing von Elektroautos

Private lease met of zonder BKR

Advies · Lease
10 private lease auto's voor minder dan 300 euro per maand

Keurmerk Private Lease: veilig en vertrouwd een auto leasen

Advies · Lease
Ontdek meer