Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Minimum inkomen private lease

Je inkomen is enorm belangrijk als je overweegt om een auto te gaan rijden met private lease. Maar ook andere aspecten zijn belangrijk. We maken je graag wegwijs in de wereld van private lease.

Inkomenseisen: wat is er nodig?

Bij private lease kijken leasemaatschappijen naar je inkomen. Meestal hanteren ze een minimale inkomenseis om te zien of je maandelijks de leasekosten kunt dragen. Dit minimum varieert per aanbieder, maar één ding is zeker: je moet genoeg verdienen om de maandelijkse kosten op te kunnen hoesten. Hierbij houden ze vaak rekening met de hoogte van je vaste lasten. Heb je een flink aantal maandelijkse verplichtingen? Dan kan het zijn dat je minder ruimte hebt om een auto te leasen.

Maar er is dus geen vast minimuminkomen voor een private leasecontract dat bij elke leasemaatschappij hetzelfde is. In plaats daarvan beoordelen leasemaatschappijen je financiële draagkracht op basis van je volledige inkomsten- en uitgavenpatroon. Ze kijken naar factoren zoals je maandelijkse inkomen, vaste lasten en eventuele andere financiële verplichtingen. Hoewel er geen vastgelegd minimuminkomen is, moet je inkomen wel voldoende zijn om de maandelijkse leasetermijnen te kunnen betalen zonder in financiële problemen te komen. Leasemaatschappijen hanteren daarom meestal een interne inkomensnorm, zodat ze zeker weten dat je leasecontract betaalbaar is.

Kredietcheck

Een kredietcheck is een standaardprocedure bij private lease. Ze willen zeker weten dat je geen problematische schulden hebt. Hiervoor checken ze vaak het BKR-register waar leningen en achterstanden staan geregistreerd. Heb je eerder betalingsproblemen gehad? Dan kan dit gevolgen hebben voor je aanvraag. Geen BKR-schuld? Mooi, dan is de kans groter dat je private lease-aanvraag goedgekeurd wordt.

BKR-registratie

Een BKR-registratie is een notering bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), een Nederlandse organisatie die krediet- en betalingsverplichtingen bijhoudt. Wanneer je een lening of krediet aangaat, zoals een persoonlijke lening, doorlopend krediet of private leasecontract, wordt dit geregistreerd bij het BKR. Deze registratie laat aan kredietverstrekkers zien hoeveel financiële verplichtingen je hebt en helpt hen beoordelen of je in staat bent nieuwe financiële verplichtingen aan te gaan zonder in betalingsproblemen te komen.

Bij het afsluiten van een private leasecontract, ook voor elektrische auto’s, wordt het maandelijkse leasebedrag gezien als een financiële verplichting en geregistreerd als 'operational lease' bij het BKR. Dit betekent dat jouw leasecontract als schuld wordt genoteerd, hoewel je technisch gezien niet leent in de traditionele zin. De registratie geeft toekomstige kredietverstrekkers, zoals banken, inzicht in jouw financiële lasten. Dit kan invloed hebben op je mogelijkheden om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten, omdat je leencapaciteit wordt beperkt door het leasecontract.

Kfz Steuer berechnen

Draagkrachtnorm: jouw financiële ademruimte

Met de draagkrachtnorm wordt gekeken naar wat je maximaal kunt betalen. De leasemaatschappij kijkt hierbij naar de verhouding tussen jouw inkomsten en uitgaven. Dit betekent dat ze berekenen hoeveel van je inkomen nog vrij is, na aftrek van alle vaste lasten. Het doel? Dat je niet in de knoop komt met je financiën. Ze willen immers dat je gewoon van je nieuwe leaseauto geniet zonder stress over je financiën. Houd je dus genoeg over om ook nog boodschappen te doen? Dan zit je goed!

Vast inkomen: zekerheid boven alles

Een vast inkomen wordt vaak als vereiste gezien. Waarom? Omdat het zorgt voor stabiliteit. Een vast dienstverband betekent dat je maandelijkse inkomen stabiel is, iets wat leasemaatschappijen vertrouwen geeft. Heb je een tijdelijk contract of werk je als freelancer? Dan kan het lastiger zijn om aan een leasecontract te komen, hoewel sommige aanbieders hier flexibel in zijn. Werk je al jaren als zelfstandige of heb je een duidelijke omzet? Dan kan er soms een uitzondering worden gemaakt, maar zorg ervoor dat je cijfers duidelijk en stabiel zijn.

Garant staan: wie kan jou helpen?

Soms kan iemand garant staan als extra zekerheid. Dit betekent dat een derde partij, zoals een ouder, partner of vriend, zich verantwoordelijk stelt voor jouw betalingsverplichtingen als het onverhoopt misgaat. Voor de leasemaatschappij biedt dit extra zekerheid. Houd er wel rekening mee dat dit ook gevolgen kan hebben voor de persoon die garant staat – het is geen kleine verantwoordelijkheid.

Private lease en hypotheek

Bij het afsluiten van een private leasecontract komt een ander belangrijk punt om de hoek kijken: je hypotheek. Een private leasecontract wordt namelijk geregistreerd bij het BKR en dit heeft invloed op je maximale leencapaciteit. Leasemaatschappijen rekenen het maandelijkse leasebedrag namelijk mee als vaste last en dit kan de hoogte van je toekomstige hypotheek verlagen. Wil je dus binnen een paar jaar een huis kopen? Houd hier dan rekening mee, want de impact van private lease op je financiële ruimte kan groter zijn dan je denkt. Beter kun je eerst een hypotheek nemen en daarna kiezen voor private lease.

Waarom zou je moeten kiezen voor private lease?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor private lease om te kunnen autorijden:

  • Vaste maandelijkse kosten: met private lease betaal je een vast bedrag per maand, waardoor je precies weet wat je auto je kost. Zaken zoals onderhoud, wegenbelasting, verzekering en afschrijving zijn inbegrepen in de maandelijkse prijs. Dit geeft rust, omdat je niet voor onverwachte autokosten komt te staan.

  • Geen grote investering vooraf: je hoeft geen groot bedrag te investeren om een auto te kunnen rijden. Dit is ideaal voor mensen die liever hun spaargeld behouden of niet in één keer een flink bedrag willen uitgeven. Je hebt dus de voordelen van een nieuwe auto zonder de eenmalige kosten van aanschaf.

  • Altijd een nieuwe of jonge auto: private leasecontracten hebben meestal betrekking op nieuwe of jonge auto's. Dit betekent dat je profiteert van de nieuwste technologie, veiligheidssystemen en vaak zuinigere motoren. Ook hoef je je geen zorgen te maken over de betrouwbaarheid, omdat nieuwe auto's minder snel grote reparaties nodig hebben.

  • Weinig zorgen over onderhoud: omdat onderhoud en reparaties zijn inbegrepen in het leasecontract, hoef je je hier niet druk over te maken. Als er iets kapotgaat, regelt de leasemaatschappij de reparatie en neemt vaak ook de kosten voor zijn rekening. Dit geeft een zorgeloos gevoel, vooral als je geen technische kennis hebt of geen tijd wilt besteden aan autobeheer.

  • Flexibiliteit bij contractopties: private lease biedt vaak keuzevrijheid wat betreft contractduur en kilometers per jaar. Hierdoor kun je een contract kiezen dat bij jouw rijgedrag past. Na afloop van het contract lever je de auto gewoon in en kun je eventueel een nieuw model kiezen, wat voor flexibiliteit zorgt. Kies wel voor een private lease-aanbieder met Keurmerk Private Lease.

  • Geen gedoe met doorverkoop: omdat je de auto na de contractperiode teruggeeft aan de leasemaatschappij, hoef je je geen zorgen te maken over de verkoopwaarde of doorverkoop van de auto. Dit scheelt tijd en moeite, vooral als de auto in waarde is gedaald of als je snel een nieuwe auto wilt.

Veelgestelde vragen

Het minimuminkomen voor private lease verschilt per leasemaatschappij. Over het algemeen wordt geen vast bedrag genoemd, maar kijken ze naar je financiële situatie als geheel, inclusief je inkomen en vaste lasten. Zorg ervoor dat je genoeg financiële ruimte hebt om de maandelijkse kosten van een leaseauto te dragen.

Een kredietcheck is nodig om je financiële betrouwbaarheid te beoordelen. Leasemaatschappijen willen zekerheid dat je je leaseverplichtingen kunt nakomen. De kredietcheck gebeurt meestal via het Bureau Krediet Registratie (BKR) en toont aan of je eerdere betalingsachterstanden hebt gehad.

Een private leasecontract wordt geregistreerd bij het BKR en telt mee als vaste maandelijkse last. Dit kan je maximale hypotheekbedrag verlagen, omdat je minder leencapaciteit overhoudt. Wil je een hypotheek afsluiten? Overweeg dan goed de impact van private lease op je financiële ruimte.

Ja, in sommige gevallen kun je als zzp’er of met een tijdelijk contract een private leasecontract afsluiten. Leasemaatschappijen hanteren wel strengere voorwaarden voor de toetsing van je draagkracht en kunnen om extra bewijs van financiële stabiliteit vragen, zoals jaarcijfers of contracten.

Ja, iemand kan garant staan voor je private leasecontract als je zelf niet aan de inkomenseisen voldoet. Dit betekent dat diegene de verantwoordelijkheid overneemt als jij niet kunt betalen. Een garantstelling biedt leasemaatschappijen extra zekerheid en vergroot de kans op goedkeuring van je leaseaanvraag.

Deel artikel

Alle artikelen

driving a car, people in a car, ride

Carsharing – Wat is het en hoe werkt het?

Advies · Lease
Leasing von Elektroautos

Private lease met of zonder BKR

Advies · Lease
10 private lease auto's voor minder dan 300 euro per maand

Keurmerk Private Lease: veilig en vertrouwd een auto leasen

Advies · Lease
Ontdek meer