Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Keurmerk Private Lease: veilig en vertrouwd een auto leasen

Private lease is een populaire manier geworden om een nieuwe auto te rijden zonder het gedoe van eigendom. Maar hoe weet je of je met een betrouwbare aanbieder in zee gaat? Hier komt het Keurmerk Private Lease in beeld.

Wat is Private Lease?

Laten we beginnen bij het begin: wat is private lease precies? Private lease is in essentie een huurcontract voor een nieuwe auto of jonge occasion. Voor een vast bedrag per maand krijg je het recht om de auto te gebruiken voor een vooraf bepaalde periode, meestal variërend van 24 tot 72 maanden. De meeste private leasecontracten dekken vrijwel alle kosten die gepaard gaan met het gebruik van de auto, zoals verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparaties. Het enige wat je zelf moet betalen, zijn de brandstofkosten of de elektriciteit bij een elektrische auto.

Voordelen van private Lease

De aantrekkingskracht van private lease ligt in de eenvoud en voorspelbaarheid. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Vast maandbedrag: je betaalt elke maand een vast bedrag, wat betekent dat je geen zorgen hebt over onverwachte kosten, zoals dure reparaties of verzekeringspremies die omhoog gaan.
  • Geen aanbetaling nodig: bij private lease is er meestal geen aanbetaling vereist, wat het aantrekkelijk maakt voor mensen die geen grote som geld willen of kunnen uitgeven.
  • Nieuwste modellen: je rijdt altijd in een nieuwe of bijna nieuwe auto, wat betekent dat je kunt profiteren van de nieuwste technologieën en veiligheidsfuncties.
  • Geen zorgen over waardeverlies: bij private lease hoef je je geen zorgen te maken over de afschrijving van de auto. Aan het einde van het contract lever je de auto gewoon in en de restwaarde is niet jouw probleem.
  • Volledige service: onderhoud, reparaties en pechhulp zijn meestal inbegrepen in het maandbedrag, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten of ongemakken.

Nadelen van Private Lease

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen verbonden aan private lease:

  • Kilometerbeperking: de meeste private leasecontracten hebben een kilometerbeperking. Als je meer kilometers rijdt dan afgesproken, moet je extra betalen.
  • Geen eigenaar: aan het einde van de looptijd ben je geen eigenaar van de auto, wat betekent dat je geen restwaarde hebt om te gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe auto.
  • Langdurige verbintenis: private leasecontracten hebben doorgaans een vaste looptijd van twee tot vijf jaar. Als je tussentijds van contract af wilt, kunnen er hoge kosten in rekening worden gebracht.
  • Beïnvloeding van de kredietscore: private lease kan invloed hebben op je kredietwaardigheid, omdat het wordt beschouwd als een financiële verplichting.

iStock-1057946292

Wat is het Keurmerk Private Lease?

Nu we weten wat private lease inhoudt, is het tijd om te kijken naar het Keurmerk Private Lease. Dit keurmerk is er om jou te beschermen tegen onverwachte kosten en onduidelijke contracten. Het keurmerk is in het leven geroepen door de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), samen met de Consumentenbond. Zie het als een keurmerk dat jou helpt om een goede en veilige keuze te maken als je een auto wilt leasen.

De voordelen van het Keurmerk Private Lease

Het Keurmerk Private Lease geeft je meerdere voordelen, zodat je zonder zorgen in je nieuwe auto kunt stappen:

  • Alles is duidelijk: aanbieders met dit keurmerk moeten alle kosten duidelijk en overzichtelijk communiceren. Geen verrassingen dus, als je het contract eenmaal hebt getekend.
  • Eerlijke voorwaarden: het keurmerk zorgt ervoor dat de voorwaarden van het leasecontract eerlijk zijn. Dus als je bijvoorbeeld eerder van je contract af wilt, zijn de kosten daarvoor van tevoren duidelijk en redelijk.
  • Goede klantenservice: bedrijven met het keurmerk moeten een goede klantenservice hebben die klaarstaat om je vragen te beantwoorden en problemen op te lossen.
  • Bescherming als het even tegenzit: zit je ineens zonder baan of kom je financieel in de problemen? Leasemaatschappijen met het keurmerk denken met je mee en kunnen bijvoorbeeld je maandbedrag aanpassen.
  • Betrouwbare bedrijven: alleen serieuze en financieel stabiele bedrijven mogen dit keurmerk voeren. Dat betekent dat je erop kunt vertrouwen dat je te maken hebt met een partij die z’n afspraken nakomt.

Hoe krijgt een aanbieder het Keurmerk Private Lease?

Niet elke leasemaatschappij mag zomaar het Keurmerk Private Lease voeren. Zij moeten aan strenge eisen voldoen, zoals:

  • Financiële gezondheid: de aanbieder moet financieel gezond zijn. Dit wordt regelmatig gecontroleerd.
  • Duidelijke contracten: de voorwaarden moeten simpel en begrijpelijk zijn. Geen kleine lettertjes of vage afspraken.
  • Service met een glimlach: ze moeten een goede klantenservice bieden, die bereikbaar is als je vragen of problemen hebt.
  • Duurzaamheid: de aanbieders met het keurmerk moeten ook letten op duurzaamheid en hun verantwoordelijkheid nemen voor het milieu.

Waarom is het Keurmerk Private Lease belangrijk?

Private lease is aantrekkelijk, maar kan ook complex zijn. Met zoveel aanbieders is het moeilijk om te weten of je een goede deal krijgt. Het Keurmerk Private Lease helpt consumenten bij het maken van een veilige keuze. Dit keurmerk is in het leven geroepen door de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) in samenwerking met de Consumentenbond en biedt bescherming tegen ondoorzichtige contracten en onverwachte kosten. Het keurmerk biedt zekerheid voor consumenten, zodat je met een gerust hart een auto kunt leasen.

Hoe controleer je of een aanbieder het keurmerk heeft?

Controleer of een aanbieder het Keurmerk Private Lease heeft door te kijken of het logo op hun website staat. Twijfel je? Je kunt ook altijd de lijst met goedgekeurde aanbieders bekijken op de officiële website van het keurmerk. Let wel op, want soms doen bedrijven alsof ze het keurmerk hebben, terwijl dat niet zo is.

Een ander belangrijk punt: het keurmerk is niet voor altijd. Leasemaatschappijen moeten voortdurend voldoen aan de eisen om het keurmerk te mogen blijven voeren. Als zij het keurmerk kwijtraken, moeten ze dat direct laten weten aan hun klanten.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een Private Lease aanbieder?

Als je overweegt een private leasecontract af te sluiten, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

  • Vergelijk aanbieders: kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden en wat er wel en niet is inbegrepen in het maandbedrag.
  • Lees het contract goed door: neem de tijd om het leasecontract goed door te lezen. Let vooral op zaken als de looptijd, het aantal kilometers dat je mag rijden en wat er gebeurt bij schade of verlies van inkomen.
  • Controleer op het keurmerk: zoals eerder genoemd, is het belangrijk om te kiezen voor een aanbieder met het Keurmerk Private Lease. Dit geeft je extra zekerheid en bescherming.
  • Kijk naar reviews en ervaringen: lees reviews en ervaringen van andere klanten. Dit geeft je een goed beeld van de service en betrouwbaarheid van de aanbieder.

Veelgestelde vragen

Als een leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease kwijtraakt, dan moeten dat direct worden gecommuniceerd met de klanten en moet het logo van de website worden gehaald. Jouw bestaande contract blijft gewoon geldig, maar het is slim om even extra goed op hun dienstverlening te letten.

Vaak is dit mogelijk. Bij aanbieders met het Keurmerk Private Lease zijn de regels voor vroegtijdige opzegging duidelijk en redelijk. Ze denken met je mee als je in een situatie terechtkomt waarin je je contract niet kunt voortzetten, zoals bij verlies van werk.

Als je onverwachts je baan verliest en je leasecontract niet meer kunt betalen, zijn leasemaatschappijen met het keurmerk verplicht om met je mee te denken over een oplossing. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze je maandbedrag tijdelijk verlagen.

Als je schade rijdt met je leaseauto, ben je meestal gedekt door de verzekering die in het leasecontract is inbegrepen. Afhankelijk van de afspraken in je contract kan er wel een eigen risico van toepassing zijn. Bij aanbieders met het Keurmerk Private Lease zijn de voorwaarden rondom schadeafhandeling duidelijk omschreven, zodat je precies weet wat je moet doen en wat de kosten kunnen zijn.

Ja, meestal kun je je auto door iemand anders laten besturen, maar het is belangrijk om te controleren of deze persoon ook verzekerd is volgens de polis die bij je leasecontract hoort. Vaak moeten alle bestuurders voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals een minimumleeftijd en een geldig rijbewijs. Bij aanbieders met het keurmerk is dit duidelijk omschreven in de voorwaarden van het contract.

Aan het einde van je leasecontract moet je de auto inleveren bij de leasemaatschappij. Het voertuig wordt dan gecontroleerd op eventuele schade en slijtage. Als er schade is die niet onder normale slijtage valt, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Je hebt daarna meestal de optie om een nieuw leasecontract af te sluiten voor een andere auto.

Deel artikel

Alle artikelen

Tweedehandswagen prijsplafond (2023) banner

Tweedehands auto leasen privé – zo werkt het!

Advies · Lease
driving a car, people in a car, ride

Carsharing – Wat is het en hoe werkt het?

Advies · Lease
Leasing von Elektroautos

Private lease met of zonder BKR

Advies · Lease
Ontdek meer