Met de goedkoopste leaseauto verlaag je de leasekosten
Een zo goedkoop mogelijke leaseauto, wie wil dat nou niet? Met een laag maandbedrag houd je geld over voor andere leuke zaken. Maar is de goedkoopste leaseauto wel de slimste keuze? En scheelt het echt zo veel geld?
Voor wie is de goedkoopste leaseauto geschikt?
Het begrip ‘goedkoop’ heeft voor iedereen een andere betekenis. De een vindt een leasebedrag van 700 euro in de maand weinig, terwijl de ander liever niet meer dan 250 euro per maand kwijt is aan een auto. We beschouwen in dit artikel een bedrag tussen 250 en 350 euro als goedkoop. Voor een lager bedrag is het namelijk haast onmogelijk om een nieuwe auto te leasen in Nederland.
Een auto met een zo laag mogelijk maandelijks leasebedrag kan aantrekkelijk zijn voor:
Starters: jonge professionals die net beginnen met werken en een betaalbare manier zoeken om een auto te leasen zonder hoge maandelijkse kosten.
Korte termijn behoefte: als je slechts tijdelijk een auto nodig hebt, bijvoorbeeld voor een kort project of tijdelijke opdracht, kan de goedkoopste lease-optie een passende keuze zijn.
Stadsgebruik: voor mensen die voornamelijk in de stad rijden en niet veel lange afstanden afleggen, kan een goedkope leaseauto volstaan voor hun dagelijkse behoeften.
Eenvoudige transportbehoeften: als je geen specifieke luxe of geavanceerde functies nodig hebt en gewoon een betrouwbaar voertuig wilt om van A naar B te komen. Kortom: als het maar vier wielen heeft.
Hoe kom je aan de goedkoopste leaseauto?
Natuurlijk wil je het liefst een zo goedkoop mogelijke leaseauto die perfect bij jou past. Hieronder zetten we een aantal verschillende manieren op een rij hoe je zo goedkoop mogelijk kunt leasen.
Lease een occasion
Bij een leaseauto denk je waarschijnlijk meteen aan een splinternieuwe auto. Een auto met nul kilometers op de teller, die van buiten glanst en vanbinnen ruikt naar ‘nieuw’. Maar zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn nieuwe auto’s behoorlijk prijzig. Of je er nu een koopt of leaset. Wie de beste deal wil hebben kan altijd beter voor een auto kiezen waar ‘de kop al eraf is’. Kortom; een occasion met weinig kilometers op de teller. Dit scheelt je vaak duizenden euro’s. En het mooie is: jonge occasions kun je gewoon leasen.
Bij deze occasion lease kies je voor een jonge auto met weinig kilometers op de teller. De lagere waarde betekent dat het maandbedrag dat je moet betalen lager uitvalt. Dat komt omdat de prijs van een jonge occasion veel lager is dan die van een nieuwe auto.
Occasion lease heeft nog meer voordelen. Je kunt voor hetzelfde bedrag in een veel grotere auto rijden dan wanneer je voor een gloednieuwe auto zou kiezen. Bovendien zit er vaak een korte levertijd op, waardoor je meteen de weg op kunt.
Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het leasen van een occasion. Zo is er soms minder keuze in modellen en kunnen hogere onderhoudskosten leiden tot een hoger maandbedrag.
Deel je leaseauto
De populariteit van deelauto's groeit snel. Wist je dat sommige leasemaatschappijen je ook de mogelijkheid bieden om je leaseauto te delen? Dit is echter alleen mogelijk bij maatschappijen die samenwerken met autodeelplatforms. Als je ervoor kiest je auto te delen via zo'n platform, ontvang je korting op de leaseprijs. Hier is hoe het werkt: je kiest een nieuwe private leaseauto uit bij het deelplatform en deelt de auto minstens een paar keer via het gekozen platform. Als beloning ontvang je maandelijks een korting tussen de 40 en 80 euro op het leasebedrag. Er zijn zelfs automerken die haast volledig inzetten op deelauto’s, zoals het in Nederland populaire merk Lynk & Co. Bij dit merk kun je je maandkosten zelfs volledig terugverdienen, als je de auto maar vaak genoeg uitleent. Zo kun je praktisch gratis autorijden. Uiteraard moet je dan wel flexibel zijn en heb je soms dagenlang geen beschikking over je auto.
Lease een compacte auto
De goedkoopste leaseauto’s in Nederland zijn allemaal compacte auto’s. Denk aan de Toyota Aygo X, Kia Picanto, Hyundai i10, Peugeot 208, Mitsubishi Space Star, Renault Twingo en Fiat 500. Compacte auto’s hebben lagere afschrijvingskosten, lagere verzekeringspremies en de wegenbelasting is lager dan bij een grotere auto. Al deze factoren zorgen voor een lager maandelijks leasebedrag.
Neem een leaseauto met bestickering
Je komt ze weleens tegen: auto's waarop in grote letters de naam van een leasemaatschappij staat. Soms behoren deze auto's gewoon toe aan medewerkers van het bedrijf, maar vaak zijn het leaseauto's van mensen die korting krijgen omdat ze reclame maken voor de leasemaatschappij. Ze ontvangen meestal een korting van ongeveer 10 tot 30 euro per maand op de leaseprijs. Als je het niet erg vindt om in een rijdende reclamezuil rond te rijden, kan dit een slimme manier zijn om je leasebedrag zo laag mogelijk te houden.
Lease een youngtimer
Als je zakelijk een auto wil leasen kan een youngtimer erg voordelig zijn. Een youngtimer is een auto die tussen de 15 en 25 jaar oud is. Ze zijn niet oud genoeg om als klassieker te worden beschouwd, maar ook niet nieuw genoeg om als gewone occasion te worden gezien. Hieronder staan enkele reden waarom een youngtimer leasen een slimme keuze kan zijn:
Bijtelling: als je een auto zakelijk leaset, kun je bij een youngtimer gebruikmaken van een gunstigere bijtelling. De bijtelling wordt berekend op basis van de waarde van de auto op dat moment, niet op basis van de nieuwprijs. Dit betekent dat je bijtelling 35% bedraagt van de huidige waarde van de youngtimer in plaats van 22% van de nieuwprijs.
Lagere verzekeringspremies: Omdat youngtimers al enige jaren oud zijn, kunnen de verzekeringspremies vaak gunstiger zijn in vergelijking met die van nieuwe auto's.
Aftrekbaarheid van kosten: voor zakelijke leasers kunnen bepaalde kosten, zoals onderhouds- en reparatiekosten, brandstof en verzekeringen, in aanmerking komen voor belastingaftrek.
Meer auto voor je geld: veel mensen kiezen niet alleen voor een youngtimer vanwege de aantrekkelijke bijtellingsregeling, maar ook vanwege de mogelijkheid om meer auto voor hun geld te krijgen. Je betaalt slechts 35% bijtelling over de huidige waarde van een auto. Hierdoor kun je voor een veel lagere prijs in een grote auto rijden.
Andere manieren om leasen goedkoper te maken
Naast de eerder genoemde tips, zijn er nog andere manieren om goedkoper te kunnen leasen. Vergelijk bijvoorbeeld verschillende leaseaanbieders en zoek naar prijsverschillen. Het kan zijn dat dezelfde auto bij een andere aanbieder goedkoper wordt aangeboden, of dat daar een speciale kortingsactie loopt. Doe dus eerst grondig onderzoek voordat je een contract afsluit.
Naast verschillen tussen maatschappijen, zijn er ook verschillen tussen leasecontracten. Soms zijn bijvoorbeeld de leasebedragen voor langlopende operationele leasecontracten lager dan voor shortlease contracten. Dus ook hier geldt: vergelijken kan geld opleveren.