Bedrijfswagen lease voor alle bedrijven
Het is vaak een grote kostenpost voor veel bedrijven: het wagenpark. Als jouw bedrijf veel bestelwagens of auto's nodig heeft, kan het behoorlijk duur zijn om ze allemaal zelf te kopen en te beheren. Het geld dat je stopt in een wagenpark, kun je bovendien niet gebruiken om te investeren in andere zaken voor je bedrijf. Ook moet je zelf in de gaten houden wanneer je auto's of bestelwagens een onderhoudsbeurt nodig hebben of nieuwe banden moeten krijgen. Het kost dus tijd én geld.
Voordelen bedrijfswagen leasen
Het leasen van een bedrijfsauto kan een goed alternatief zijn, waardoor je juist tijd en geld kunt besparen. Hier zijn een paar voordelen:
Geen grote investering: als je een bedrijfsauto leaset, hoef je niet meteen veel geld neer te leggen zoals bij aankoop. In plaats daarvan betaal je elke maand een vast bedrag.
Geen hoge startkosten: bij leasen hoef je meestal geen hoge startkosten te betalen zoals bij aankoop. Dit maakt het makkelijker om nieuwe auto's in je wagenpark op te nemen.
Onderhoud- en reparatiekosten: Vaak zit het onderhoud en de reparatie van de auto in het leasecontract. Dit betekent dat je niet onverwacht geconfronteerd wordt met dure reparaties.
Nieuwe auto's: leasebedrijven werken vaak met nieuwe auto’s. Daardoor beschik je over een modern wagenpark, met zuinige auto's met de nieuwste snufjes.
Minder gedoe met administratie: het beheren van een wagenpark kan ingewikkeld zijn. Bij leasen nemen leasebedrijven vaak de administratieve rompslomp, zoals belastingen en verzekeringen, van je over.
Vaste kosten: je weet van tevoren wat je elke maand moet betalen, dus je kunt je budget beter plannen zonder verrassingen.
Geen zorgen over waardeverlies: als je leaset, is het leasebedrijf verantwoordelijk voor de waarde van de auto aan het einde van het contract. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over afschrijving.
Belastingvoordeel: fiscaal kan leasen interessant zijn voor bedrijven, omdat je de leasekosten als bedrijfskosten in veel gevallen mag aftrekken van de winst.
Nadelen bedrijfswagen leasen
Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen waar je op moet letten als je overweegt om een bedrijfsauto te leasen:
Langdurige kosten: hoewel de maandelijkse betalingen voor leasen misschien lager lijken dan wat je maandelijks zou betalen bij aankoop, kunnen de totale kosten na verloop van tijd hoger uitvallen. Aan het einde van het leasecontract heb je geen eigendom van de auto.
Kilometerlimieten: veel leasecontracten stellen beperkingen aan het aantal kilometers dat je mag rijden. Als je hier overheen gaat, kunnen er extra kosten ontstaan.
Je bent niet de eigenaar: gedurende de tijd van het leasecontract ben je niet de eigenaar van de auto. Hierdoor kun je niet zomaar aanpassingen doen of de auto verkopen.
Kosten bij vroegtijdig stoppen: als je het leasecontract voortijdig wilt beëindigen, kan er een flinke naheffing volgen. Dit kan lastig zijn als je plannen veranderen.
Wie kan een bedrijfsauto leasen?
Een bedrijfsauto leasen is meestal beschikbaar voor zowel individuele ondernemers als bedrijven van verschillende groottes. Kleine ondernemers, ZZP’ers, MKB bedrijven, Non-profitorganisaties en zakelijke professionals komen allemaal in aanmerking om een bedrijfsauto te leasen.
Bijtelling
Wie zakelijk in een leaseauto rijdt en daarmee privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt, die krijgt te maken met bijtelling. Bijtelling voor een auto is het extra geldbedrag dat je moet betalen als je een auto van je werkgever of een leaseauto ook voor persoonlijke doeleinden gebruikt. Dit extra bedrag wordt opgeteld bij je inkomen en vervolgens belast. De belastingdienst ziet namelijk privégebruik van een auto van de zaak als inkomen. En over inkomen moet je inkomstenbelasting betalen. Particulieren met een privéauto betalen dus geen bijtelling.
Welke vormen van lease worden vaak in het bedrijfsleven gebruikt?
De twee populairste leasecontracten voor de zakelijke markt zijn operationele lease en financiële lease.
Operationele Lease: bij operationele lease huur je als het ware de bedrijfswagen voor een tijdje. Je betaalt elke maand een bedrag aan het leasebedrijf. Aan het einde van het leasecontract geef je de auto weer terug aan het leasebedrijf. Meestal wordt deze vorm van lease aangeboden voor nieuwe auto's, maar soms kun je ook gebruikte auto's leasen op deze manier.
Financiële Lease: bij financiële lease wordt de bedrijfswagen eigenlijk gefinancierd door het leasebedrijf. Aan het einde van het contract ben je dan de eigenaar van de auto. Je betaalt elke maand een deel van het geld terug en aan het einde kun je de auto officieel overnemen voor een afgesproken bedrag. Zowel nieuwe als tweedehands bedrijfswagens kunnen op deze manier geleaset worden.
Kun je alleen nieuwe bedrijfswagens leasen?
Nee, het is ook mogelijk om een occasion bedrijfswagen te leasen. Dit kan een financieel aantrekkelijke optie zijn. De leasekosten van een occasion bedrijfsauto worden meestal berekend op basis van hoeveel de auto op dat moment waard is. Doordat auto’s in de eerste jaren vaak veel afschrijven, kun je zo voor een aantrekkelijk leasebedrag een jonge occasion bedrijfswagen leasen. Vaak kun je dit soort auto's leasen via financiële lease, waarbij je op het einde eigenaar wordt van de auto. Soms zijn er ook flexibele korte leasecontracten beschikbaar. Maar er zijn meer voordelen als je een occasion bedrijfswagen gaat leasen:
Minder beginuitgaven: als je een occasion leaset, zijn de kosten aan het begin meestal lager. Dat betekent dat je niet meteen veel geld hoeft te betalen.
Goede Prijs-Kwaliteitverhouding: occasions kunnen goede kwaliteit bieden voor een lagere prijs. Zeker als je voor een jonge occasion gaat. Je krijgt dus veel waarde voor je geld.
Snelle beschikbaarheid: omdat occasions vaak al beschikbaar zijn, kun je snel rijden. Bij nieuwe auto's moet je soms wachten tot ze geleverd worden.
Minder waardedaling: nieuwe auto's verliezen snel waarde in de eerste paar jaar. Occasions hebben de grootste waardevermindering meestal al gehad, dus de afschrijving is lager.
Keuze uit verschillende auto's: bij occasions heb je vaak veel keuzes in merken en modellen. Je kunt dus een auto kiezen die goed bij je bedrijf past.
Kortere leaseperiode: omdat een occasion bedrijfswagen al minder waard is, kun je soms een korter leasecontract krijgen. Dit is handig als je niet lang dezelfde auto wilt gebruiken.
Kun je als ondernemer ook gebruik maken van private lease?
Ja, dat is mogelijk. Vooral kleine ondernemers kunnen hiervan profiteren. Maar let op: de kosten van private lease zijn niet aftrekbaar en de btw is niet verrekenbaar. Voor elke kilometer die je zakelijk rijdt, kun je 19 cent als kosten opvoeren. Als je niet veel privékilometers maakt, kan private lease juist voordelig zijn, omdat je dan geen bijtelling hoeft te betalen.