Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Auto leasen zonder aanbetaling

Bij het leasen van een auto is het gebruikelijk om bij het afsluiten van een leasecontract een aanbetaling te doen. Niet iedereen is enthousiast om vooraf een groot bedrag neer te leggen. Ondernemers steken dit geld bijvoorbeeld liever in hun bedrijf of andere zaken.

Kun je een auto leasen zonder aanbetaling?

Bij het afsluiten van een leasecontract wordt vaak van je verwacht dat je een aanbetaling doet, vooral wanneer je kiest voor financial lease. Met financial lease wordt de auto als het ware op afbetaling gekocht, waardoor je uiteindelijk de eigenaar wordt.

Of je wel of geen aanbetaling moet doen, hangt echter af van je persoonlijke situatie en de leasemaatschappij waarmee je in zee gaat. Beide opties hebben hun voordelen, zoals weergegeven in tabel 1. Maar soms heb je geen keuze en kan de leasemaatschappij je verplichten een aanbetaling te doen.

Tabel 1: de voordelen van leasen zonder of met aanbetaling

Leasen zonder aanbetaling Leasen met aanbetaling
Meteen een auto van de zaak Lager maandelijks leasebedrag
Geen invloed op je liquiditeit Je kunt de inruilwaarde van je huidige auto gebruiken als aanbetaling
Je kunt meer geld in je bedrijf steken Mogelijk lager rentepercentage

Maar de ene aanbetaling is de andere niet. Er bestaan verschillende soorten die we hieronder verder zullen toelichten.

Welke soorten aanbetaling zijn er?

Welke soorten aanbetaling zijn er?

Als je een aanbetaling moet doen omdat je een financial leasecontract afsluit voor een nieuwe auto, dan zijn er twee soorten aanbetaling:

  • Aanbetaling van de btw
  • Aanbetaling voor eigen inleg

Aanbetaling van de btw

Bij het leasen van een nieuwe auto komt het weleens voor dat de financieringsmaatschappij of bank het aankoopbedrag van de auto exclusief btw financiert. Hierdoor ben jij als leaser verantwoordelijk voor het betalen van de btw, die je enkele maanden later kunt terugvorderen via de btw-aangifte bij de Belastingdienst.

Het te betalen btw-bedrag kan aanzienlijk oplopen, soms tot duizenden euro's. Niet alle ondernemers en bedrijven kunnen dat gemakkelijk voorfinancieren. Een mogelijke oplossing is dat de bank de btw voorfinanciert, zodat je geen btw-aanbetaling hoeft te doen. Dit kan een praktische oplossing zijn om de financiële last te verlichten bij het leasen van een nieuwe auto.

Aanbetaling voor eigen inleg

Een aanbetaling voor eigen inleg werkt een beetje anders. Deze aanbetaling is vrijwillig en stelt je in staat het maandelijkse leasebedrag te verlagen. Een van de voordelen van een eigen inleg is dat het je positie bij de bank versterkt, waardoor je wellicht in aanmerking komt voor een duurdere leaseauto. Bovendien kan een aanbetaling resulteren in een lager rentepercentage, waardoor je maandelijkse bedrag wordt verlaagd. Het doen van een aanbetaling kan dus gunstig zijn, zowel voor je eigen portemonnee als voor de mogelijkheden die je hebt bij het leasen van een auto.

Leasen zonder aanbetaling

Leasen zonder aanbetaling

Veel zzp'ers en kleine bedrijven kiezen ervoor om te leasen zonder een aanbetaling. Ze willen de financiële middelen liever gebruiken voor andere zakelijke doeleinden. Vooral starters steken het geld liever in hun onderneming dan in een leaseauto.

Als je wil leasen zonder aanbetaling, kun je dit overleggen met de leasemaatschappij. Wil je helemaal geen aanbetaling doen en zoek je een goedkope leasevorm? Dan zijn er nog 2 andere manieren waarop je een aanbetaling kunt vermijden, namelijk:

  • Overname van een bestaand leasecontract
  • Lease van een occasion

Overname van een bestaand leasecontract

Bij overname van een bestaand leasecontract heeft de vorige leasenemer vaak al de aanbetaling gedaan. Dit kun je terugvinden in het originele leasecontract. Je kunt vaak een bonus krijgen als je een bestaand leasecontract overneemt, maar het feit dat de aanbetaling al is gedaan is al een flink voordeel.

Lease van een occasion

Denk je er over na een occasion te leasen? In dat geval is de kans ook groot dat je geen aanbetaling hoeft te doen. Bij een gebruikte auto zijn de btw-kosten al betaald en bovendien is de restwaarde doorgaans lager. Hierdoor is het vaak niet nodig om een aanbetaling te doen bij het leasen van een occasion.

Wat als ik een marge auto wil leasen zonder aanbetaling?

Een marge auto kan een aantrekkelijke optie zijn als je wilt leasen zonder aanbetaling. Een marge auto is een leaseauto die eerder in handen was van een particulier of een ondernemer. Bij de aanschaf van deze auto is de btw al betaald, maar niet teruggevorderd bij de Belastingdienst. Het bijzondere aan een marge auto is dat je deze kunt leasen zonder een aanbetaling te doen en zonder de btw voor te schieten. Om deze reden kiezen ondernemers vaak voor marge auto’s.

FAQ

Ja, als starter is het in sommige gevallen mogelijk om te leasen zonder aanbetaling. De mogelijkheden zijn echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals je inkomen, kredietgeschiedenis en de leasemaatschappij waarmee je werkt.

Sommige leasemaatschappijen bieden zelfs speciale regelingen voor starters, waarbij ze flexibeler zijn wat betreft aanbetalingen. Dit kan betekenen dat je soms helemaal geen aanbetaling hoeft te doen. Het kan echter ook voorkomen dat een aanbetaling nodig is, zij het mogelijk een lager bedrag dan normaal. Het kan dus lonen om verschillende leasemaatschappijen te raadplegen en offertes aan te vragen om te ontdekken welke mogelijkheden zij bieden voor starters.

Bij een BKR-registratie zijn leasemaatschappijen vaak wat voorzichtiger met het goedkeuren van je aanvraag. Ze kunnen strengere eisen stellen of een hogere rente rekenen. Hoewel het vrij lastig is om met een negatieve BKR-registratie te gaan leasen, zijn er wel leasemaatschappijen die hier voor openstaan. Ze controleren wel het type codering bij het BKR. Afhankelijk daarvan kun je wel of niet bij hen leasen.

Hoewel het leasen van een auto zonder aanbetaling aantrekkelijk lijkt, zijn er enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • Hogere maandelijkse kosten: zonder aanbetaling moet het volledige aankoopbedrag van de auto worden gefinancierd over de looptijd van het leasecontract. Hierdoor kunnen de maandelijkse leasekosten hoger uitvallen dan wanneer je wel een aanbetaling zou hebben gedaan. Je betaalt immers rente over een hoger totaalbedrag.

  • Mogelijk minder keuze: leasemaatschappijen kunnen beperkingen opleggen aan de beschikbare modellen en uitvoeringen als je kiest voor leasen zonder aanbetaling.

  • Risico bij voortijdige beëindiging: als je het leasecontract voortijdig wilt beëindigen, kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Deze kosten kunnen hoger zijn als je geen aanbetaling hebt gedaan, omdat het openstaande saldo van de financiering mogelijk nog steeds hoog is.

Met het leasen zonder aanbetaling krijg je direct de sleutels tot een gloednieuwe (bedrijfs)auto in handen, zonder dat je vooraf een grote som geld hoeft neer te leggen. Hierdoor houd je een leuk geldbedrag in je zak. Geld dat je kunt investeren in belangrijke zaken voor je bedrijf bijvoorbeeld. Het leasen zonder aanbetaling geeft je dus financiële flexibiliteit. Het is dus vooral een slimme keuze voor ondernemers die willen groeien.

Deel artikel

Alle artikelen

Tweedehandswagen prijsplafond (2023) banner

Tweedehands auto leasen privé – zo werkt het!

Advies · Lease
driving a car, people in a car, ride

Carsharing – Wat is het en hoe werkt het?

Advies · Lease
Leasing von Elektroautos

Private lease met of zonder BKR

Advies · Lease
Ontdek meer