Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kamperen
Kamperen

belasting stacaravan

Wil je weten hoe het zit met de belasting op een stacaravan? In dit artikel gaan we dieper in op het eigendom van de stacaravan, het eigendom van de grond en de belastingen die je eventueel moet betalen.

Moet je belasting betalen voor een stacaravan?

Behalve een caravan of camper om mee op vakantie te gaan, kan ook een stacaravan als recreatiewoning een aantrekkelijk alternatief zijn voor een (duur) vakantiehuis. Je koopt al een nieuw exemplaar voor prijzen tussen de 20.000 en 40.000 euro. Vaak worden op vakantieparken bestaande stacaravans of chalets te koop aangeboden. Je kunt ze ook bij speciale dealers kopen en laten vervoeren naar een vakantiepark, camping of andere locatie.

Veel stacaravans zijn omgeven door tuinen en aangesloten op de plaatselijke infrastructuur. Dan hebben we het over het riool en het water-, elektriciteits- en gasnet. In Nederland wordt een stacaravan officieel niet als woning beschouwd, maar je moet er wel belasting over betalen.

Het kan soms ingewikkeld zijn om te bepalen welke belastingen je moet betalen als eigenaar van een stacaravan. Vaak wordt een stacaravan gebruikt als tijdelijke vakantiewoning of verhuurd voor extra inkomsten. Voor de belasting is het sowieso belangrijk om te weten of een stacaravan onder onroerend goed valt.

Wanneer wordt een stacaravan beschouwd als onroerend goed?

Als je een nieuwe of bestaande stacaravan aanschaft die voor een lange tijd op dezelfde plek staat, dan wordt die beschouwd als onroerend goed. De stacaravan moet dan ‘duurzaam’ met de grond verbonden zijn. Dit betekent dat de stacaravan naar aard en inrichting is bedoeld om voor een lange tijd op dezelfde plek te blijven. Een aansluiting op de nutsvoorzieningen draagt hieraan bij. Bij twijfel worden de maatschappelijke opvattingen toegepast en kan de rechter een uitspraak doen.

Wie is eigenaar bij huur van de grond?

Wat gebeurt er als je stacaravan op gehuurde grond staat? Op campings kun je de grond bijvoorbeeld huren van de campingeigenaar. Als een onroerende zaak zoals een stacaravan op gehuurde grond van een ander staat, wordt de stacaravan door natrekking eigendom van die ander. Dit betekent dat de eigenaar van de grond ook juridisch eigenaar wordt van de stacaravan. Meestal behoud je als recreant het recht om de stacaravan weg te halen als het huurcontract afloopt.

In deze situatie is de eigenaar van de grond juridisch eigenaar van de stacaravan, terwijl jij als recreant economisch eigenaar bent. De waarde van het economisch eigendom is hetzelfde als de waarde van je stacaravan zonder standplaats. Je mag de caravan na afloop van het huurcontract immers weghalen en eventueel doorverkopen.

Let op: in het Burgerlijk Wetboek bestaat ‘economisch eigendom’ niet. Dit gaat over afspraken die rechten en plichten scheppen tussen de juridische eigenaar en de ‘economische eigenaar’. Leg afspraken daarom altijd schriftelijk vast.

Taxes

Overdrachtsbelasting stacaravan

Besluit je om je stacaravan te verkopen, dan moet je de koper vertellen dat je alleen het economisch eigendom kunt verkopen. De wet kent geen dwingende regels voor de koop van economisch eigendom.

Hoewel het niet verplicht is de verkoop schriftelijk vast te leggen, is dit wel verstandig. Houd ook rekening met overdrachtsbelasting. Bij de koop van economisch eigendom moet de koper overdrachtsbelasting betalen. Als verkoper hoef je hier niets extra’s voor te regelen. De koper moet binnen veertien dagen na de aankoop aangifte doen bij de belastingdienst en is verantwoordelijk voor de betaling van de overdrachtsbelasting.

Stacaravan en OZB

Als recreant moet je de waarde van het economisch eigendom van een stacaravan opgeven in box 3 bij je aangifte van de inkomstenbelasting. Over de waarde in box 3 wordt vermogensrendementsheffing berekend. Als de stacaravan op gehuurde grond staat, dan ontvang je geen eigen aanslag voor de Onroerende Zaak Belasting (OZB). De verhuurder van de grond krijgt een aanslag op basis van de exploitatiemogelijkheden van het terrein. De waarde van de stacaravans op gehuurde grond doet er in dit geval niet toe. De verhuurder kan de kosten voor de OZB wel aan jou doorberekenen.

Wil je zelf ook juridisch eigenaar zijn van de stacaravan? Dan kun je een recht van opstal vestigen. Dit is een zakelijk recht waarmee je voorkomt dat de grondeigenaar juridisch eigenaar wordt van de stacaravan. Met het recht van opstal ligt het juridisch eigendom van de stacaravan volledig bij jou.

Een recht van opstal kent ook nadelen. Zo zijn er notaris- en kadasterkosten aan verbonden en krijg je een OZB-aanslag voor de stacaravan. Als je een recht van opstal wilt vestigen, moet de grondeigenaar meewerken. Het recht van opstal kun je samen met de huurovereenkomst afsluiten.

Wat gebeurt er met de OZB als je de grond koopt?

Er zijn vakantieparken waar je recreatiegrond kunt kopen om daar je stacaravan neer te zetten. Koop je de grond ook, dan ben je niet langer afhankelijk van jaarcontracten en word je volledig eigenaar van de stacaravan, zowel economisch als juridisch. Meestal koop je de grond voor langere termijn, maar je blijft afhankelijk van de parkeigenaar voor het onderhoud van het recreatiepark. De eigenaar bepaalt ook de regels in het park en het bedrag dat je mogelijk moet betalen voor het gebruik van de faciliteiten. Leg alle zaken schriftelijk vast. Als eigenaar van de grond ontvang je zelf de aanslag voor de OZB, berekend over de waarde van de grond en de stacaravan.

Wat gebeurt er bij permanente bewoning?

Hoewel een stacaravan voornamelijk bedoeld is als recreatiewoning, zijn er mensen die permanent in een stacaravan wonen. Dit kan gevolgen hebben voor de belasting die je moet afdragen. Permanente bewoning kan ervoor zorgen dat de stacaravan als woning wordt beschouwd, wat kan leiden tot andere belastingregels. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de OZB en andere gemeentelijke belastingen. Mocht je van plan zijn permanent te gaan wonen in een stacaravan, dan is het van belang dat je goed geïnformeerd bent over de bijbehorende belastingregels. Je kunt hiervoor ook navraag doen bij de gemeente.

Verhuur van een stacaravan

Als je een stacaravan verhuurt, krijg je te maken met extra belastingregels. De huurinkomsten moeten worden opgegeven bij de belastingaangifte en kunnen invloed hebben op je eindrekening. Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven met betrekking tot de verhuur van de stacaravan. Dit helpt je om eventuele belastingvoordelen te benutten en verrassingen te voorkomen bij de belastingaangifte.

Veelgestelde vragen

Economisch eigendom betekent dat je de rechten hebt om de stacaravan te gebruiken en te verkopen, terwijl juridisch eigendom aangeeft wie officieel eigenaar is volgens de wet. Als je huur betaalt voor de grond waar de stacaravan op de staat, dan is de grondeigenaar juridisch eigenaar, maar heb jij economisch eigendom.

Ja, bij de aankoop van een stacaravan moet de koper overdrachtsbelasting betalen. De koper moet binnen veertien dagen na de aankoop aangifte doen bij de belastingdienst en de belasting betalen.

Als je stacaravan op gehuurde grond staat, ontvang je zelf geen OZB-aanslag. De verhuurder van de grond krijgt de aanslag en kan deze kosten aan jou doorberekenen.

Permanente bewoning van een stacaravan is niet verboden, maar kan leiden tot andere belastingregels. Het kan invloed hebben op de hoogte van de OZB en andere gemeentelijke belastingen.

Deel artikel

Alle artikelen

nieuwe-volkswagen-california-2025-voor-camperliefhebbers-met-milieuzone-angst-2024-02

Camper kopen in Duitsland

Advies · Een caravan of camper kopen of verkopen
Camper Algemeen

Camper kopen

Advies · Een caravan of camper kopen of verkopen
iStock-485047594_Wohnwagen Caravan Campingplatz

Goedkope caravan

Advies · Een caravan of camper kopen of verkopen
Ontdek meer